Παρόλο που η λέξη παραπέμπει σε ερασιτέχνη, το άτομο καλείται να αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την κατάρτιση του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου, καθώς λαμβάνει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών.
Ο ραδιοερασιτεχνισµός είναι η προσωπική χρήση και ο πειραματισμός µε ραδιοεξοπλισµό για τοπικές, διεθνείς και διαστημικές επικοινωνίες.
Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα χόμπι που ο καθένας μας μπορεί να ξεκινήσει, φτάνει να κατανοεί βασικές αρχές της Φυσικής, Ηλεκτρολογίας, Ασύρματων δικτύων και εφόσον παρακαθήσει σε εξέταση για αδειοδότηση χρήσης ασυρμάτου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό μερικών δεκάδων ευρώ, μέχρι και μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τους πιο «ενθουσιώδεις».
Με τους ασύρματους, οι 3+ εκατομμύρια ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνούν με άλλους του χόμπι μέσα στην πόλη τους, στην άλλη πλευρά του πλανήτη ή στο διάστημα. Φτάνει να επικοινωνούν σε συχνότητες που επιτρέπει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μην παρεμβάλουν ασύρματες δραστηριότητες της αστυνομίας, πυροσβεστικής, δασονομίας, άμεσης δράσης, στρατού και άλλων κρατικών φορέων.
aktinovolia.net
Ο ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε γύρω στο 1908 μετά από τα επιτεύγματα του Μαρκόνι και το 1927 απέκτησε την επίσημη διεθνή του αναγνώριση στο Διεθνές Ραδιοτηλεγραφικό Συνέδριο της Ουάσιγκτον. Το χόμπι είδε μείωση ραδιοερασιτεχνών περίπου από το 1995 μέχρι το 2010, όταν το Ίντερνετ έγινε εμπορικό και γρήγορο. Σε αντίθεση με το γρήγορο Ίντερνετ, μπορείς να στείλεις φωτογραφίες ψηλής ευκρίνειας μέσω ασυρμάτου, παρόλο που αποτελεί αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αλλά σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή σε περίπτωση κατάρρευσης τηλεπικοινωνιακών υποδομών, οι ραδιοερασιτέχνες είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να έχουν επικοινωνία.
Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι πολύτιμος αφού προσφέρει μεταξύ άλλων:
–Τεχνική καινοτομία
–Επικοινωνίες εκτάκτων αναγκών
–Ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων σε ασυρμάτους και δίκτυα
–Δημιουργία φίλων διεθνώς
–Ψυχαγωγική δραστηριότητα
Η άδεια κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε οι χειριστές να γνωρίζουν τους κανόνες ηθικής του εν λόγω χόμπι. Επιπρόσθετα μπορείς να συμμετέχεις σε τοπικούς αλλά και παγκόσμιους διαγωνισμούς και να μαζεύεις μετάλλια.
Όσο κάποιος ασχολείται με τον ραδιοερασιτεχνισμό, αποκτά όλο και περισσότερες γνώσεις και μένει ενήμερος με την τρέχουσα τεχνολογία επικοινωνιών.
Ο Όμιλος Ραδιοερασιτεχνών στην Κύπρο οργανώνει εξορμήσεις και επισκέψεις σε μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, όπως και σε μέρη που χωρίς τον όμιλο δεν μπορεί να πάει κάποιος, για παράδειγμα τις βάσεις των Γάλλων στον Κάππαρη που έχουν κλείσει.
Το χόμπι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο γυναικείο φύλο καθώς στην Κύπρο οι γυναίκες που ασχολούνται με το χόμπι μετριούνται με τα δάκτυλα του ενός χεριού.
Σαν χόμπι προωθεί τoν τομέα STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) αλλά δεν απαιτεί εξειδίκευση σε ένα από τους παραπάνω τομείς.
Συνδυάζεται και με άλλα χόμπι όπως ορειβασία στο event «Summit on the Air» (SOΤA) που έχει προϋπόθεση να περπατήσεις τουλάχιστον 30 λεπτά σε προκαθορισμένη βουνοκορφή για να κάνεις επαφή.
mariosv.gr
Δεν είναι λίγοι οι Ραδιοερασιτέχνες που χρησιμοποιούν τους ασυρμάτους τους σε μακρινά ταξίδια καθώς και σε βάρκες, γιοτ ή ακόμα και σε βραχονησίδες.
Ο ραδιοερασιτεχνισμός προτείνεται ανεπιφύλακτα και σε παιδιά καθώς τα εκθέτει σε εφαρμογές της φυσικής και των μαθηματικών.
Όσοι ενδιαφέρονται για επαγγελματική ενασχόληση με την πληροφορική και τα δίκτυα, η άδεια ραδιοερασιτέχνη είναι καλό εφόδιο για το βιογραφικό τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου (CARS)
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: haniotika-nea.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment