Ο γνωστός σε όλους μας Πύργος του Άιφελ είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Γαλλίας, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο από όλη την Γη. Κουβαλάει αρκετά χρόνια ιστορίας και κρύβει αρκετά μυστικά που ίσως και να μην τα γνώριζες. Διάβασε για να τα μάθεις!
- Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 28/01/1887 και χρειάστηκε 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες για την ολοκλήρωση του τελειώνοντας στις 31/03/1889.

clioturbata.com
- Έχει ύψος 300 μέτρα και ζυγίζει 10.000 τόνους.
- Δεν ήταν ιδέα του αρχιτέκτονα Gustave Eiffel αλλά των μηχανικών του Maurice Koechlin και Emile Nouguier.
- Χρειάστηκε 300 εργάτες, 18.038 κομμάτια σφυρήλατου και 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια.
- Κατασκευάστηκε για τον εορτασμό της 100η επετείου της Γαλλικής Επανάστασης και η αρχική ιδέα ήταν να γκρεμιστεί μετά από 20 χρόνια. Κάτι που τελικά δεν έγινε.

taxidromos24.com
- Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο Χίτλερ διέταξε να γκρεμίσουν τον πύργο αλλά δεν τα κατάφερε. Επίσης, οι Γάλλοι έκοψαν τα καλώδια των ασανσέρ ώστε οι Ναζί να μην μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.
- Αλλάζει ύψος!! Το καλοκαίρι λόγω υψηλής θερμοκρασίας ο πύργος ψηλώνει κατά 6,75 ίντσες.
- Δεν είχε πάντα καφέ χρώμα. Το 1889 ήταν βαμμένος με κίτρινο χρώμα και από το 1954 έως το 1961 είχε ένα καφέ – κόκκινο χρώμα.
- Βάφεται κάθε 7 χρόνια και χρησιμοποιούνται 50-60 τόνοι βαφής. Δεν είναι βαμμένος το ίδιο. Ξεκινά με ανοιχτή απόχρωση και ανεβαίνοντας γίνεται πιο σκούρος.
- Δεν άρεσε σε όλους. Οι Γάλλοι τον μισούσαν. Κάποιοι τον έλεγαν τερατώδες και άχρηστο, άλλοι ότι δεν ταιριάζει με την αισθητική του Παρισιού. Ακόμη, μια ομάδα αρχιτεκτόνων υπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την κατασκευή του πύργου.
Tips: Η καλύτερη ώρα για να δεις τον πύργο είναι η ώρα 1 το πρωί. Από την δύση του ήλιου μέχρι τις 1 το πρωί, φωτίζεται με χρυσά φώτα και λάμπει για 5 λεπτά, κάθε μια ώρα.

sansimera.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: toptraveller.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment