Ο πυρετός είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται στο σώμα ενός ανθρώπου. Αλλά τις περισσότερες φορές η συνηθισμένη αντίδραση απέναντι στον πυρετό είναι ο πανικός, ειδικά με τις επικρατούσες περιστάσεις. Και θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο πυρετός αποτελεί σήμα κατατεθέν για την απόκλιση του οργανισμού μας από το «κανονικό», πράγμα που δεν ισχύει κάθε φορά.
Αρχικά, για να πούμε ότι έχουμε πυρετό πρέπει η θερμοκρασία του σώματός μας στην επιφάνεια του δέρματός μας να είναι 37.2 °C και πάνω. Το συγκεκριμένο όριο διαφέρει ελαφρώς από άτομο σε άτομο, αλλά είναι ένας αριθμός που όταν τον υπερβούμε λέμε ότι έχουμε τα λεγόμενα «δέκατα».
Ο πυρετός είναι απόλυτα φυσιολογικός στα παιδιά.
Έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι ο πυρετός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός παιδιού. Λόγω της υπεροχής του θύμου αδένα στον παιδικό οργανισμό, είναι φυσικό επόμενο να υπάρχουν πολύ συχνά σκαμπανεβάσματα. Αυτό συμβαίνει μέχρι ωσότου ο οργανισμός του παιδιού να «μάθει» πώς να χειρίζεται την θερμοκρασία του από μόνος του, χωρίς την βοήθεια αυτού του αδένα, ο οποίος με την εισδοχή του παιδιού στην εφηβεία ατροφεί και αναστέλλει εν μέρει τις λειτουργίες του.
Φυσικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για τα νήπια μέχρι 6 μηνών ο πυρετός είναι σημάδι αναστάτωσης του οργανισμού και θέτει σε πιθανό κίνδυνο την υγεία του νήπιου. Άρα θα πρέπει οι μανούλες να προσέχουν συχνά την θερμοκρασία του νεογνού τους, μέχρι αυτή να αρχίσει να σταθεροποιείται.
Ο πυρετός μπορεί να σε προειδοποιήσει για το οτιδήποτε!
Αρχίζοντας από τα προκαταρκτικά, στους ενήλικες ο πυρετός αποτελεί σήμα κατατεθέν για μια λοίμωξη του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί (π.χ. Ιοί, βακτήρια κλπ.) αποδυναμώνονται και εξουδετερώνονται με την άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας. Επίσης, ο πυρετός μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στις πιο ήπιες προσβολές από άλλους «εισβολείς» , εάν και εφόσον το χρειαστεί. Ακόμη, οι διάφορες δηλητηριάσεις ή αλλεργικά σοκ, μπορούν μερικές φορές να ξεκινήσουν από ένα απλό πυρετό.
Το σημαντικό χαρακτηριστικό για να διακρίνουμε ένα απλό περαστικό δέκατο από ένα σοβαρό πυρετό είναι η διάρκειά του και τα συμπτώματα που ακολουθούν. Μια συνηθισμένη αλλαγή στο σώμα μας μπορεί να επιφέρει κάπου στα 20-30 λεπτά ελαφρά άνοδο στην εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Κάτι το ασυνήθιστο όμως μπορεί να οδηγήσει στον λεγόμενο πυρετό για 2 ώρες ή και περισσότερο εάν δεν αντιμετωπιστεί το αίτιο που τον προκαλεί. Επίσης, εάν το αίτιο είναι αρνητικό τότε μαζί με τον πυρετό μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλα συμπτώματα όπως ζαλάδα, αδιαθεσία, πόνος σε ορισμένο σημείο του σώματος και άλλα.
Πέρα από όλα αυτά, ο πυρετός μας βοηθά μερικές φορές. Για παράδειγμα, για τις αγαπημένες μου κυρίες, ο πυρετός εν καιρώ ωορρηξίας είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Όλες αυτές οι εξάψεις που προκαλούνται είναι λόγω του ελαφρύ πυρετού που κατακτά το σώμα λόγω του ότι το έδαφος προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τον υποψήφιο απόγονό του σε ένα έδαφος καθαρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις διάφορες περιπτώσεις.
Σ ’αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι ο πυρετός είναι η ίδια η αντίδραση του οργανισμού μας και συγκεκριμένα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δεν πρέπει να αποκαλούμε τον πυρετό εχθρό μας, αλλά σύμμαχό μας. Και το κυριότερο, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε για κάτι που στο τέλος αποδεικνύεται τόσο πολύτιμο. Γι’ αυτό θα συμβούλευα τους πάντες να μην πανικοβάλλονται, αλλά να αντιλαμβάνονται τι θέλει κάθε φορά ένας πυρετός να «δείξει», γιατί ο πυρετός δεν αποτελεί ξένο σώμα, αλλά ένα φαινόμενο το οποίο αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα σωτήριο.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφιών: canva.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment