Loading

Ψυχοσωματικά: Πονάς αλλά σου λένε πως δεν έχεις τίποτα;

svg31 Ιανουαρίου, 2022Bee freeΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΠΙΠΠΑ

daddy-cool.gr, medinsure.gr

Μήπως έχω κάτι; Γιατί πονάει συνέχεια το κεφάλι μου; Γιατί ζαλίζομαι συχνά; Μουδιάζουν τα χέρια μου τελευταία, κάτι έχω. Γιατί παθαίνω ημικρανίες; Γιατί ιδρώνουν τα χέρια μου; Πονάει το στομάχι μου συνέχεια! Τι περίεργα εξανθήματα είναι αυτά στα χέρια μου; Έχω συνέχεια ταχυπαλμία, τι να κάνω; Νιώθω συνέχεια κουρασμένος και ότι πονάει όλο μου το σώμα.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν σκέψεις που προέρχονται από περίεργα συμπτώματα της καθημερινής μας ζωής. Κάθε άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με τέτοιου είδους σύμπτωμα, καλό είναι να επισκεφτεί κάποιον γιατρό. Τι γίνεται όμως όταν κάνεις εξετάσεις και όλα είναι φυσιολογικά; Όταν πας στο γιατρό και δεν βρίσκει τίποτα;

Τότε αυτά τα σωματικά συμπτώματα που επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας, πιθανόν να μην προέρχονται από βιολογικά αίτια, αλλά από ψυχολογικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εκδηλώσει κάποιος ψυχοσωματικά. Η βασική αιτία είναι η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων, η καταπίεση, το άγχος, το στρες, η έλλειψη επικοινωνίας με τους γύρω και η αδυναμία έκφρασης των σκέψεων, των προβληματισμών και των συναισθημάτων γενικότερα. Ο καθημερινός λάθος τρόπος προσέγγισης και η έλλειψη φροντίδας της ψυχικής μας υγείας, οδηγεί σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Είναι σαν να προσπαθεί τόσο, να μας μιλήσει, να εκφραστεί, να ξεσπάσει.

Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω για τα ψυχοσωματικά δεν είναι τυχαίος, αφού πριν 5 χρόνια εμφάνισα ένα περίεργο εξάνθημα στο χέρι μου. Ήταν τόσο περίεργο! Μου προκαλούσε έντονο κνησμό και ξηροδερμία στην περιοχή, γι’αυτό πήγα αμέσως στο γιατρό. Δυστυχώς, δεν έχω φωτογραφία, αλλά έμοιαζε κάπως έτσι:

healthyliving.gr

Ο δερματολόγος μου είπε ότι είναι λειχήνας, ήπιας μορφής και ότι πιθανόν προκλήθηκε από άγχος. Εγώ μέχρι τότε, δεν είχα ιδέα για τα ψυχοσωματικά, έτσι έψαξα, διάβασα πολλά και πραγματικά, είναι απίστευτο το πως η ψυχολογία μας έχει αντίκτυπο στο σώμα μας.

Τόσο από την προσωπική μου εμπειρία, όσο και από αυτά που έχω διαβάσει, έχω καταλήξει ότι τα ψυχοσωματικά, μάλλον είναι κάτι θετικό. Εμφανίζονται στο σημείο όπου δεν αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι καλά ψυχολογικά, ότι έχεις υπερβολικό άγχος ή έρχονται για να σου θυμίσουν ότι η υγεία σου είναι σίγουρα πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο μας βασανίζει. Έχουμε απορροφηθεί τόσο πολύ από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, που και μερικές φορές ξεχνάμε να μας φροντίζουμε ψυχικά και σωματικά. Το σώμα μας όμως, μας μιλάει και μας δείχνει τι νιώθουμε και καλό θα ήταν να το ακούμε.   

Φέρσου ωραία στον εαυτό σου, φρόντισέ τον. Κάνε πράγματα για εσένα. Κάτι μικρό μπορεί να κάνει την διαφορά, μπορεί να σε χαλαρώσει, να σε κάνει να ξεχαστείς. Εάν βλέπεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς, η καλύτερή λύση είναι κάποιος ειδικός. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτά που σε προβληματίζουν. Η ψυχή σου έχει φωνή και μιλάει. Άκουσε την και φρόντισε την!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: prth.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ψυχοσωματικά: Πονάς αλλά σου λένε πως δεν έχεις τίποτα;