Καταρχάς, να σημειώσω πως δεν είμαι ειδική στο θέμα, αλλά μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον να το διερευνήσω γιατί πολλές φορές συγχύζουμε τις δύο αυτές έννοιες. Επομένως, να τα πορίσματα της έρευνας που έκανα για την ψυχοπάθεια και την κοινωνιοπάθεια!
Η ψυχοπάθεια και η κοινωνιοπάθεια είναι δυο παθήσεις που συχνά συγχέονται, λόγω των ομοιοτήτων στα συμπτώματα των πασχόντων, οι οποίες όμως διαφέρουν μεταξύ τους.
Αρχικά, η κοινωνιοπάθεια εμφανίζεται στα άτομα που παρουσιάζουν υπερβολικά αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν είναι μια συχνή πάθηση, αφού εμφανίζεται στο 4%, παρόλο που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντονότερη επικράτηση της πάθησης αυτής. Γενικά, περιγράφει άτομα που είναι ανίκανα να συναισθάνονται συνανθρώπους, να μπαίνουν στη θέση τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες.
Από την άλλη, η ψυχοπάθεια βασίζεται σε γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες, και εκφράζει την διαταραχή προσωπικότητας από συνεχή αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στους άντρες.
Οι ψυχοπαθείς, δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλο, πέρα από τον εαυτό τους. Δεν αποδέχονται κανόνες και συχνά καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα. Ζουν φαινομενική μια φυσιολογική ζωή. Μειώνουν την έμφαση του κινδύνου στις εγκληματικές δραστηριότητες που εμπλέκονται.

Οι κοινωνιοπαθείς μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις στον κοινωνικό τους κύκλο, εφόσον καθοδηγούνται και ενισχύονται οι ηθικές τους αξίες, σε αντίθεση με τους ψυχοπαθείς που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες νευρολογικές βάσεις για να μπορεί να αναπτυχθεί το αίσθημα της ηθικής. Οι ψυχοπαθείς μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι και επιθετικοί, ενώ οι κοινωνιοπαθείς έχουν την τάση να απομονώνονται από τον κόσμο. Στην περίπτωσης της ψυχοπάθειας, οι πάσχοντες λόγω βλάβης σε μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει τον φόβο και την κρίση, δεν έχουν επίγνωση για ορισμένες συνέπειες των πράξεων τους. Μπορούν και οι κοινωνιοπαθείς να παρουσιάσουν αντίστοιχες βλάβες στον εγκέφαλο, όμως η ανατροφή έχει μεγάλη σημασία , στην εξέλιξή τους.
Η τελευταία βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο παθήσεις είναι ότι οι τα άτομα που πάσχουν από κοινωνιοπάθεια, γίνονται αντικοινωνικοί από το περιβάλλον τους, ενώ οι ψυχοπαθείς διαθέτουν γενετική προδιάθεση, δηλαδή πολλές φορές γεννιούνται με προδιαθεση για ψυχοπάθεια, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί πιθανότητες για ψυχοπάθεια ερχόμενη από τραυματικες εμπειρίες από τον κοινωνικό περίγυρο.

Οι ψυχοπαθείς και οι κοινωνιοπαθείς παρουσιάζουν συγκλονιστικές ομοιότητες. Αρχικά, ο εγωκεντρισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται και στις δύο περιπτώσεις. Τα άτομα αυτά, ενδιαφέρονται να μιλούν μόνο για τον εαυτό τους, και έχουν την απαίτηση όλοι να μιλάνε γι’ αυτούς. Παρουσιάζουν τον εαυτό τους πάντα ως το θύμα των καταστάσεων, και έχουν ανάγκη την συμπαράσταση των άλλων. Χαρακτηρίζονται ως ανώριμα άτομα, μιας και σκέφτονται τα πάντα από την δική τους πλευρά, και πάντα έχοντας υπόψιν το δικό τους συμφέρον. Έχουν ανάγκη την σημασία του κόσμου και μεγαλώνουν ακόμα και τον μικρότερο πόνο που θα νιώσουν. Η επιτυχία γι’ αυτούς είναι εντελώς τυχαία, αλλά σε άλλες περιπτώσεις πιστεύουν ότι η επιτυχία προέρχεται από την ευφυΐα τους. Δεν έχουν επιμονή και υπομονή, και παρατούν εργασίες που απαιτούν χρόνο. Αδυνατούν να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις με ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, παρουσιάζουν ναρκισσιστική συμπεριφορά.
Η ψευτιά είναι ένα άλλο Red flag. Είναι αναξιόπιστοι χαρακτήρες και λένε ψέματα πανεύκολα, όταν όμως η αλήθεια έρθει στην επιφάνεια, αισθάνονται άβολα, αλλάζουν θέμα, και άλλοτε προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο σε τρίτους, χωρίς όμως ποτέ να παραδέχονται ότι ψεύδονται. Πολλές φορές προσεγγίζουν άτομα και τους εκκλιπαρούν να κρατήσουν το μυστικό που τους εκμυστηρεύτηκαν. Πολλές φορές πιστεύουν ότι τα ψέμματα τους είναι μέρος της πραγματικότητας.

Χειραγώγηση: Η χειραγώγηση είναι ένα πολύ έντονο χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις. Τείνουν να χειραγωγούν τους ανθρώπους μέχρι να αποκτήσουν αυτό που έχουν κατά νου. Αντιλαμβάνονται γρήγορα τις αδυναμίες των άλλων και ξέρουν να τις χρησιμοποιούν, προς όφελος τους, και αισθάνονται ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση με πιο αδύναμους ανθρώπους. Παρακολουθούν την συμπεριφορά τους και χρησιμοποιούν τις αδυναμίες τους για να εξυπηρετήσουν τους δόλιους σκοπούς τους. Βλέπουν τους ανθρώπους ως πιόνια, έτοιμα να πραγματοποιήσουν κάθε τους επιθυμία.
Γοητεία : Λόγω έλλειψης συνείδησης οι πάσχοντες των παθήσεων αυτών μπορούν να κάνουν τον συνομιλητή τους να πιστέψει ότι είναι ο πιο γοητευτικοί άνθρωποι, και δείχνουν απίστευτα κοινωνικοί. Μιμούνται άριστα συναισθήματα, και όταν πετύχουν τον στόχο τους, αλλάζουν ριζικά, γίνονται απρόβλεπτοι και προκαλούν φόβο. Είναι ικανά άτομα να πληγώσουν τους συνανθρώπους τους μέχρι να καλύψουν όλες τους τις ανάγκες.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι απίστευτα ευφυή, εύγλωττα και ετοιμόλογα άτομα, τα οποία φέρουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, φτάνοντας πολλές φορές στο έπακρο, δημιουργώντας πλατιούς ακαδημαϊκούς τίτλους, προορισμένους για κανέναν άλλο, παρά μόνο για τον εαυτό τους.
Λατρεύουν την ανταλλαγή βλεμμάτων. Κοιτάζοντας τους άλλους συνεχώς στα μάτια, δημιουργούν συναισθήματα φόβου και επίθεσης, με σκοπό την επιβολή τους στους άλλους.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment