Loading

Ψυχολογώντας το αντρικό μυαλό

svg16 Ιανουαρίου, 2023HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Δεκάδες επιστημονικές έρευνες και μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξερευνήσουν τα άδυτα του γυναίκειου μυαλού και συμπεριφοράς. Αντίθετα, για την διερεύνηση του αντρικού μυαλού υπάρχουν ελάχιστες εμπεριστατωμένες έρευνες ή σχετικές αναφορές. Μήπως να μην υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις για την συμπεριφορά τους ή απλά δομή του εγκεφάλου τους να είναι τόσο προγραμματισμένη που να μην χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση; Παρακάτω θα δοθούν απαντήσεις για τα καίρια ερωτήματα της συμπεριφοράς τους.

1.Είναι λιγότερο συναισθηματικοί;

medium.com

Η πιθανή έλλειψη αυτό- έκφρασης συναισθήματος ή ενσυναίσθησης εξηγείται από την επιστημονική κοινότητα με 2 γενετικές εικασίες. Αρχικά, μερίδιο ευθύνης φαίνεται να έχουν οι κατοπτρικοί νευρώνες, οι οποίοι ωθούν τον άνθρωπο σε μίμηση κινήσεων που εκδηλώνονται μπροστά του. Ο γυναικείος εγκέφαλος παρουσιάζει ευαισθησία στους συγκεκριμένους νευρώνες, για αυτό είναι πιο πιθανό να βιώσουν εντονότερη συμπόνια στην όψη μιας στενάχωρης εικόνας. Αντίθετα, στο αντρικό μυαλό δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενεργοποιημένοι οι νευρώνες αυτοί. Επομένως, είναι αναμενόμενο να υπάρχει σχετική δυσκολία στην άμεση κατανόηση οπτικών ερεθισμάτων που φανερώνουν συναίσθημα. Η δεύτερη θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου αυτού, εστιάζεται στην σύγχρονη εξέλιξη του πρωτόγονου ενστίκτου του κυνηγού. Σύμφωνα με αυτό , η αρσενική πλευρά των ανθρώπων των σπηλαίων σκότωνε τα θηράματα του , χωρίς τύψεις ή συμπόνια για να εξασφαλίσει προστασία στην οικογένεια του.

2.Γιατί ξεχνούν σημαντικές ημερομηνίες;

dreamstime.com

Οι άντρες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου για να σχηματίσουν αναμνήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο γυναικείος εγκέφαλος μπορεί να θυμάται λεπτομέρειες γεγονότων με βάση συναισθηματικές κλίμακες. Οι άντρες αντίστοιχα χρησιμοποιούν οπτικοχωρική μνήμη, που τους κάνει ικανοτέρους στην ανάκληση διατακτικών και στοχευμένων αναμνήσεων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας του 2008, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν γεροντική άνοια , από τις γυναίκες.

3.Γιατί δεν ακούν;

shesaid.com

Μελέτες απέδειξαν ότι ο αντρικός πληθυσμός κατά την διαδικασία της ακοής χρησιμοποιεί μόνο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, που είναι  υπεύθυνο για την γλώσσα και την λεκτική επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν λιγότερα κέντρα και χρειάζεται αφοσίωση για να επεξεργαστούν ακουστικές πληροφορίες. Παράλληλα, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος φιλτραρίσματος του ήχου της φωνής. Δηλαδή, επεξεργάζονται διαφορετικά τις αντρικές από τις γυναικείες φωνές. Το ηχόχρωμα της γυναίκας ενεργοποιεί νευρώνες του αντρικού εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την διεργασία της μουσικής. Στις αντρικές φωνές ενεργοποιούνται νευρώνες που επεξεργάζονται εικόνες. Αυτό έχει ως δικαιολογία ότι η γυναικεία φωνή παράγει πιο περίπλοκες συχνότητες ,που πολλές φορές δεν ακούν ή δεν καταλαβαίνουν.

4.Με ποιο τρόπο ερωτεύονται;

post.healthline.com

Όταν ένας άνδρας ερωτευτεί βιώνει έντονα όλα τα σχετικά συναισθήματα και ίσως λίγο γρηγορότερα  τον γυναικείο εγκέφαλο. Όταν μελετήθηκαν τα ανιχνεύσιμα συναισθήματα του προσώπου των ανδρών, έδειξαν ότι η αρχική τους  συναισθηματική αντίδραση ήταν ισχυρότερη από αυτή των γυναικείων προσώπων. Παρόλα αυτά, σε διάρκεια 2,5 δευτερόλεπτων , άλλαξαν  τους μορφασμούς  για να αποσιωπήσουν το συναίσθημα ή ακόμα και να το αντιστρέψουν. Όσον αφορά το κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης , ένα σημαντικό ποσοστό αντρών διακρίνεται για τις προτιμήσεις του στις νεαρότερες από αυτούς γυναίκες , που έχουν σιλουέτα σε σχήμα κλεψύδρας. Μάλιστα, η θέα αυτή ενεργοποιεί στον ανδρικό εγκέφαλο τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα που  συνδέονται με ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.

EXTRA FUN FUCTS!!!

  • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες( 1.378 γρ.)
  • Είναι πιο επιρρεπείς σε νευρολογικές διαταραχές ( ADHD, αυτισμό…)
  • ο ανδρικός εγκέφαλος τείνει να συρρικνώνεται γρηγορότερα από τον γυναικείο.

Καταλήγοντας , καθίσταται αναγκαίο να διασαφηνίσω ότι τα πιο πάνω αποτελούν πορίσματα ερευνών ή θεωρείων που εστιάστηκαν στο νευρολογικό/ βιολογικό κομμάτι της συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να εξηγήσουμε με σιγουριά συγκεκριμένα ζητήματα, αφού ρόλο παίζουν  και οι πολιτισμικές επιρροές σε συνδυασμό με τα πρότυπα ανατροφής.

Πηγές: psychologynow.gr, stanford.edu, in2life.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: express.co.uk

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ψυχολογώντας το αντρικό μυαλό