Loading

Ψυχικά νοσήματα που δεν ήξερες πως υπάρχουν!

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου αντιμέτωπο με τις ίδιες σου τις σκέψεις; Να βρίσκεσαι αιχμάλωτος στο ίδιο σου το μυαλό αδυνατώντας να ξεφύγεις από τους βασανιστικούς συλλογισμούς και τις ακατάσχετες παρορμήσεις; Υπάρχουν δεκάδες ψυχικά νοσήματα που εκφράζουν απόλυτα τα προαναφερόμενα. Νοσήματα που αφήνουν το άτομο να πλανάται σε ψευδαισθήσεις, που κάνουν το λογικό και το φανταστικό να αλλάζουν ρόλους, χωρίς να υπακούν στην πραγματικότητα.

Ποια είναι αυτά τα νοσήματα λοιπόν και ποσό γνωστά είναι ;                                      

1. Σύνδρομο Κοτάρ

r7.com

Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή γνωστή και ως «διαταραχή ζωντανού πτώματος ή ζωντανών νεκρών», κατά την οποία ο πάσχων πιστεύει ότι είναι βιολογικά νεκρός ή απουσιάζει ένα ζωτικής σημασίας όργανο από το σώμα του (πχ. Εγκέφαλος). Τα άτομα αρνούνται ότι είναι υπαρκτές οντότητες, γεγονός που επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην επιμέλεια του εαυτό τους και στην κοινωνικοποίηση τους, βυθίζοντας τους σε κατάθλιψη. Τέλος, λόγω της ψευδαίσθησης τους ότι είναι νεκροί , απορρίπτουν την πρόσληψη τροφής και ως επακόλουθο πεθαίνουν από ασιτία. 

2. Σύνδρομο Capgras

sigmalive.com

Σε αυτό το σύνδρομο υπάρχει η πεποίθηση από τον ασθενή, ότι άτομο του κύκλου του έχει αντικατασταθεί από έναν κλώνο του και πιο συγκεκριμένα από έναν πανομοιότυπο απατεώνα. Παράλληλα, θεωρούν πως όχι μόνο πρόκειται για «σωσίες» αλλά και ότι απώτερος σκοπός αυτών είναι να τους βλάψουν ή να τους προκαλέσουν ζημιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται  ως ρίζα της πάθησης η εγκεφαλική δυσλειτουργία, η οποία ίσως προκλήθηκε από κάποιο τραυματισμό.

3. Κλινική Λυκανθρωπία

pinimg.com

Αποτελεί ένα σπάνιο ψυχικό νόσημα που περιλαμβάνει μια ψευδαίσθηση, στην οποία ο προσβεβλημένος άνθρωπος θεωρεί ότι έχει την δυνατότητα να μεταμορφωθεί, έχει ήδη μεταμορφωθεί ή είναι ένα ημιανθρώπινο ζώο. Παρόλο, που η ονομασία παραπέμπει στους λύκους, ο όρος δεν περιλαμβάνει μόνο αυτό, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που «μετατρέπονταν» σε βατράχους, γάτες, άλογα, ύαινες, ακόμα και μέλισσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του ζώου έχει άμεση σχέση με τη χώρα στην οποία το άτομο διαμένει.

4. Σύνδρομο Aποπραγματοποίησης

socialsecurity.gr

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το σύνδρομο, νιώθουν μια γενική αποσύνδεση από τα συναισθήματα τους. Έχουν την αίσθηση ότι όλα όσα βιώνουν, συμβαίνουν σε κάποιον άλλον, δηλαδή σαν να ζουν σε ένα όνειρο, στο οποίο είναι παθητικοί παρατηρητές. Συχνά, αισθάνονται ότι η ύπαρξη τους δεν είναι ο πραγματικός τους εαυτός. Μοιάζουν σαν ηθοποιοί που συμμετέχουν σε ένα έργο που αφορά τους ίδιους.

5. Σύνδρομο Κουασιμόδου

boro.gr

Το σύνδρομο του Κουασιμόδου ή αλλιώς «σωματική δυσμορφική διαταραχή»,            διακρίνεται με εμμονή σε φυσικό ή φανταστικό ελάττωμα. Οι ασθενείς κοιτάζουν    εκτενώς τον εαυτό τους στον καθρέφτη, ώστε να βρουν μια γωνία που το   «ελάττωμα» δεν είναι ορατό. Αποφεύγουν τις φωτογραφήσεις, φροντίζουν υπερβολικά την εμφάνιση τους, παρουσιάζουν προβλήματα στην ερωτική τους ζωή και έχουν εξαιρετικά χαμηλή αυτοεκτίμηση.  Επίσης, στις εξόδους τους έχουν την ψευδαίσθηση ότι όλοι παρατηρούν το «ελάττωμα» τους και τους περιγελούν.

6. Σύνδρομο «Οθέλλου»

pixabay.com

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εκδηλώνεται με εμμονές και παθολογική ζήλια, λόγω της παρανοϊκής πεποίθησης ότι ο/η σύντροφος του ατόμου τον απατάει, χωρίς φυσικά να υφίσταται κάποια απόδειξη. Ως αποτέλεσμα, ελέγχουν επανειλημμένα  τον σύντροφο τους, τον ανακρίνουν, τον παρακολουθούν και σε ακραίες περιπτώσεις γίνονται επιθετικοί, ασκώντας βία.

7. Τάση Φυγής

edtimes.in

Η συγκεκριμένη διαταραχή επέρχεται μετά από μια στρεσογόνο ή συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο. Ο πάσχων θα ξεκινήσει να περιπλανιέται χωρίς αιτία σε περισσότερα από ένα μέρη, αγνοώντας την ταυτότητά του. Μέσα σε όλο αυτό, το άτομο ίσως να δημιουργήσει από την αρχή μια καινούργια ταυτότητα, η οποία πολύ πιθανόν να είναι προσωρινή, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να θυμηθεί ξαφνικά και μην έχει καμιά ανάμνηση στο τι βίωσε την περίοδο της φυγής.

«Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους»

Φραγκλίνος Ρούσβελτ


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: offlinepost.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ψυχικά νοσήματα που δεν ήξερες πως υπάρχουν!