Loading

Ψωρίαση: Πώς η ψυχολογία επιδρά στο δέρμα μας

svg26 Οκτωβρίου, 2019HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Το δέρμα μας αποτελεί το περιτύλιγμα της ψυχής μας. Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει κάποιος όταν μας γνωρίζει και η μοναδική πραγματική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας όταν τον αντικρίζουμε στον καθρέφτη. Αποτελεί την μοναδική προστασία του εσωτερικού μας κόσμου από τον εξωτερικό και γι’ αυτό το προσέχουμε με διάφορες κρέμες, το βάφουμε, προσπαθούμε να πίνουμε πολύ νερό και άλλα πολλά και κάποιες φορές το κακομεταχειριζόμαστε.

Έτσι και αλλιώς δέρμα είναι, σιγά, τι μπορεί να το επηρεάσει η ψυχολογία μας; Ή μήπως μπορεί;

Πολλές είναι οι παθήσεις που επηρεάζουν το δέρμα μας. Μια από αυτή είναι και η ψωρίαση. Αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το δέρμα και αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη επώδυνη διεργασία. Αν και μπορεί να βρεθεί σε όλο το σώμα συνήθως εμφανίζεται στα νύχια των ποδιών ή των χεριών, στο τριχωτό της κεφαλής, στον γλουτό, στους αγκώνες και στα γόνατα σαν πλάκες συνήθως που γύρω τους έχουν αργυρά λέπια. Μια πάθηση σαν και αυτή σαφώς και επηρεάζει την ψυχολογική μας υγεία αφού βλέποντας τις αλλαγές που επέρχονται στο δέρμα μας εξαγνίζεται η αυτοπεποίθηση μας και χανόμαστε σε ένα βούρκο σκέψεων πλέον πως δεν θα ήμαστε ποτέ οι ίδιοι όπως ήμασταν πριν.

Αυτός ο καταρράκτης σκέψεων μπορεί να φέρει μια πλειάδα από ψυχολογικά αντίκτυπα συμπεριλαμβανομένων και ψυχικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και κρίσεις πανικού. Αυτές οι επιπτώσεις δεν επηρεάζουν ένα άνθρωπο μόνο ως ψυχική οντότητα αλλά σαν ένα οργανισμό εξ ολοκλήρου. Γενικά στο δέρμα το στρες προκαλεί μια αντίδραση παραγωγής κορτιζόνης η οποία αντιδρώντας με το δέρμα το προωθεί στην παραγωγή λαδιού. Επακόλουθο ένα λαδερό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στην ακμή και σε άλλα προβλήματα του δέρματος.  Στην περίπτωση της ψωρίασης μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον παροξυσμό της και την επέκταση της σε ολόκληρο το δέρμα μας.

Μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την αποκατάσταση του ασθενούς με την θεραπευτική αγωγή αφού η ψυχολογική του κατάσταση βάζει τον οργανισμό του σε θέση άμυνας εναντίων αυτής καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική. Έτσι στην ψωρίαση και γενικά σε όποια δερματική πάθηση ή πάθηση γενικότερα στην σημερινή εποχή, που τα πάντα τρέχουν γρήγορα και παραμικρή λεπτομέρεια αποτελεί είδηση για όλο τον κόσμο, αποτελεί πρόκληση η θεραπεία ενός ατόμου καθώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το σύνολο τον συμπτωμάτων (τόσο ψυχολογικών όσο και σωματικών) για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του. Πολλές είναι οι διασημότητες που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο αυτό όμως δεν τις σταματά από το να είναι beauty icons όπως η Κιμ Καρντασιαν και η μητέρα της Κρις. Γι αυτό μην ανησυχείς η ψωρίαση είναι πέρα για πέρα αντιμετωπίσιμη με την σωστή πλήρη θεραπεία.

Όποια όμως και να είναι η κατάσταση σου να ξέρεις δεν είσαι ποτέ μόνος και από τα δύσκολα μαθαίνουμε και μπαίνουμε στα καλύτερα πιο δυνατοί και πιο ώριμοι με βάση να πιστεύουμε στον εαυτό μας!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ψωρίαση: Πώς η ψυχολογία επιδρά στο δέρμα μας