Loading

Προβλήματα που σχεδόν ξεχάσαμε με τον κορωνοϊό!

Μετά την εμφάνιση της πανδημίας έχουμε στρέψει τον ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση αυτού του ιού ξεχνώντας όμως πως όσο προχωράμε για την εύρεση του εμβολίου και την αντιμετώπιση, προχωρούν παράλληλα και άλλα ζητήματα ακόμα πιο σημαντικά.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως πέρα από την πανδημία συνεχίζουν να υπάρχουν θέματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο εδώ και χρόνια και δυστυχώς αντί να μειώνονται επεκτείνονται και εξαπλώνονται.

Πείνα

Πότε έπαυσε να αποτελεί πρόβλημα;

Ο κόσμος μας υποφέρει από αυτή τη μάστιγα εδώ και αιώνες και θα συνεχίσει να ταλανίζεται με το άμεσο μέλλον να διαγράφεται θολό και έντονα γκριζαρισμένο. Πέρσι η πείνα έπληττε σχεδόν 690 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 8,9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έχει μιλήσει για έντονη αύξηση αυτού του ποσοστού, αναφέροντας χαρακτηριστικά αύξηση 10 εκατομμύρια ανθρώπων από το 2018 και 60 εκατομμύρια από το 2014. Αυτή η συνεχής αύξηση σε συνάρτηση με τις καταστάσεις που ζούμε με την εμφάνιση του Covid- 19 πρόκειται να οδηγήσει σε μια ζοφερή πραγματικότητα, που φαίνεται πως ο ίδιος ο οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Μέχρι το 2030 γίνεται αναφορά για έναν αριθμό που θα ξεπεράσει τα 840 εκατομμύρια ανθρώπους. 840 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινούν. Αυτό μάλιστα πριν την εμφάνιση της πανδημίας, οπότε με την εμφάνιση αυτής υπολογίζεται μια αύξηση των 83 με 132 εκατομμύρια ανθρώπων. 

idsb.tmgrup.com.tr

Λειψυδρία

Το νερό είναι ένας βασικός πόρος ζωής. Τι θα γίνει όταν αυτό εξαντληθεί από προσώπου γης; Πάντως οι ειδικοί μιλάνε για ένα μελλοντικό πόλεμο για το νερό γιατί η λειψυδρία σαν πρόβλημα συνεχώς και μεγαλώνει. Η ερημοποίηση των πάντων θα σταματήσει την ίδια τη ζωή, αλλά εμείς δεν προσέχουμε αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό που μας δίνει η φύση και διαρκώς το σπαταλάμε.

iefimerida.gr

Καρκίνος

Ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν έπαψαν να υπάρχουν, αντιθέτως με την πανδημία να βρίσκεται στο επίκεντρο παρατηρείται μια καθυστέρηση διάγνωσης των ατόμων που πιθανών να πάσχουν και μια επιβράδυνση όσον αφορά την φαρμακευτική τους αγωγή. Επιπρόσθετα, το βάρος του καρκίνου εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σε 2,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,3 εκατομμύρια θανάτους το 2020.

images.ctfassets.net

Οικογενειακή βία

Το θέμα αυτό παρατηρείται εδώ και δεκαετίες και παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα υπάρχει ο φόβος παραδοχής του όπως και η απουσία αποτελεσματικής αντιμετώπισης του. Σε δελτίο τύπου του ΣΠΑΒΟ αναφέρει χαρακτηριστικά πως από τις 2075 κλήσεις που δέχθηκε την περίοδο της καραντίνας, οι 921 κατέστη δυνατό να απαντηθούν, ενώ 1154 κλήσεις παρέμειναν αναπάντητες. Αυτό σημαίνει πως αυτές οι 1154 δεν γνωρίζουμε σε τι είναι πιθανό να αναφέρονταν, έχουν καταστεί αγνώστου περιεχομένου. Σε διάστημα 23 ημερών έγιναν, μεταξύ άλλων, 230 αναφορές για βία στην Οικογένεια, που σημαίνει περί τις δέκα αναφορές την ημέρα. Οι κλήσεις και οι αναφορές για βία στην οικογένεια συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά με το ποσοστό αύξησης να φθάνει το 47% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Έχει γίνει κατανοητό πως ο περιορισμός λόγω covid-19 αύξησε τη συχνότητα, την ένταση και την επικινδυνότητα της βίας κατά γυναικών και παιδιών.

humanosphere.org

Κλιματική αλλαγή

Έχει καταστεί σαφές πως ο τρόπος και ο ρυθμός χρήσης των φυσικών πόρων αποτελεί τον πυρήνα της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί λόγω της πανδημίας και της καραντίνας, το περιβάλλον να πήρε μία ανάσα ζωής, όμως αυτή δεν είναι αρκετή. Είναι σημαντικό να γίνουν προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα. Τα φαινόμενα καταστροφής της φύσης ολοένα και πληθαίνουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση αλλαγή του τρόπου ζωής μας! Μπορεί θα έλεγα, το πρόβλημα αυτό, να είναι εξίσου σοβαρό με την πανδημία, γιατί δεν φέρει βραχυπρόθεσμες καταστροφές, αλλά αυτές θα διαφανούν σε μερικά χρόνια από σήμερα!

youmatter.world

Και τα πιο πάνω προβλήματα που ξεχνάμε, είναι μόνο μερικά. Πόσα άλλα βλέπουμε να διογκώνονται ασταμάτητα δια μέσου των χρόνων και να μας στοιχειώνουν. Πόλεμοι, αρρώστιες, ανθρώπινο σωματεμπόριο, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, η εξέλιξη της κακής επιστήμης που μας στοιχειώνει, πυρηνικά οπλοστάσια, φυσικές καταστροφές, θάνατοι: μια αλυσίδα που δυστυχώς δεν σταματά πουθενά. Μήπως είναι λοιπόν καιρός να αναλογιστούμε, αν η πανδημία είναι το μόνο που πρόβλημα που καλούμαστε αυτή τη στιγμή να λύσουμε ή μήπως πρέπει να ρίξουμε ισόρροπα το βάρος και στα άλλα προβλήματα, που δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tanea.gr, i0.wp.com, sportime.gr, mednutrition.gr

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Προβλήματα που σχεδόν ξεχάσαμε με τον κορωνοϊό!