Loading

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες

Υπάρχουν τόσες πολλές προλήψεις και δεισιδαιμονίες που μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο αλφάβητο και να αφήσεις και άλλες τόσες έξω. Για την ακρίβεια, αν κανείς ήθελε να καταγράψει όλες τις δεισιδαιμονίες που υπάρχουν γενικότερα στον κόσμο, το πιο πιθανό είναι πως θα πέθαινε γράφοντας!

Α

Άνοιγμα ομπρέλας στο σπίτι φέρνει γρουσουζιά.

Αν υπάρχει έστω και ένας που να άνοιξε ομπρέλα στο σπίτι του και δεν έπαθε κάτι, σίγουρα ψεύδεται, δεν υπάρχει περίπτωση!

Β

Βασκανία: όταν η ζήλεια, έχει κακότητα, τότε μπορεί να κάνει ζημιά.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία την αποδέχεται δεν εγκρίνει όμως τα φυλαχτά τύπου μάτι για την προστασία από αυτή, παρά μόνο τον σταυρό.

Γ

Γουρουνάκι: (φυλαχτό) το βάζουμε το πορτοφόλι μας για να έχει πάντα χρήματα.

Όταν ήμουν μικρός είχα ένα μικρό χρυσό γουρουνάκι στο πορτοφόλι μου. Λεφτά όμως δεν είχα! Μεγαλώνoντας απόκτησα ένα γουρουνοκουμπαρά και κατάλαβα πως μόνο όταν αποταμιεύεις έχεις πάντα χρήματα.

Δ

Δεκατρία: Τρίτη και 13 ή Παρασκευή και 13 και γενικότερα ο αριθμός 13.

Ιστορικά, κακά γεγονότα συσχετίστηκαν με την Τρίτη και 13 (για τους  Έλληνες) ή Παρασκευή και 13 (για τους Αγγλοσάξωνες). Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης αν και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Μαϊου 1453, χρειάστηκε, ωστόσο,  ένα μαθηματικό μυαλό για να προσθέσει τα ψηφία 1+4+5+3 για να βρει άθροισμα 13. Όσο για τον αριθμό 13 ως έχει ας ρωτήσουμε και αυτόν που κέρδισε το τζόκερ έχοντας τον αριθμό αυτό επιλεγμένο στο δελτίο του. Όπως και να έχει οι μέρες αυτές αντιμετωπίζονται με σκόρδο!

Ε

Εις υγείαν: είναι γρουσουζιά να κάνεις «εις υγείαν» με άδειο ποτήρι ή με νερό και είναι, επίσης, γρουσουζιά να μην πιείς αφού το κάνεις.

Σοβαρός κανόνας για μεθύστακες!

Ζ

Ζυμάρι: για να πετύχουν τα ψωμιά δεν πρέπει να φανερωθεί το προζύμι στα άστρα και το φεγγάρι.

Αυτό είναι και το μυστικό επιτυχίας των καλύτερων ψωμάδων. Shhh

Η

Ήλιος: δεν σκουπίζουμε την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος, γιατί φέρνει κακοτυχία.

Καλά αυτό πραγματικά με ξεπερνά! Να δούμε πόσες νοικοκυρές εμπνεύστηκαν, αρνούμενες να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

Θ

Θα μείνεις κοντός αν κάποιος περάσει από πάνω σου από τη μια πλευρά και δεν σε ξαναπεράσει από την άλλη.

Έτσι εξηγείται το μέτριο ανάστημά μου και δεν έχει να κάνει με γονίδια και μπούρδες. Πάντως λειτουργεί και ως καλή δικαιολογία για να ξαναβρεθείς με κάποιον! ⤵️

Ι

Ιστός αράχνης: αν υπάρχει στις γωνιές του σπιτιού είναι καλή τύχη.

Για λίγη καλή τύχη αφήστε λίγο τις γωνίτσες όταν κάνετε γενικό καθαρισμό στο σπίτι. Και φροντίστε να βγάλετε ωραία ονόματα στις αραχνούλες που θα τις κάνουν claim

Κ

Κουτσουλιά: αν σε κουτσουλήσει περιστέρι (ή και άλλο πουλί) θα πάει η μέρα σου καλά και θα βγεις κερδισμένος σε ό,τι κάνεις.

Όσο ελκυστικό κι αν ακούγεται, το χέσιμο από πετούμενα ποτέ δεν άρεσε σε κανέναν. Αν και μεταξύ μας πολλοί θα ήθελαν, όχι να το πάθαιναν αλλά να το έκαναν.

Δέστε το άρθρο ΕΔΩ!

Λ

Λόξυγγας: όταν σε πιάνει σημαίνει ότι κάποιος σε «μελετάει». Το ίδιο ισχύει και με το φτάρνισμα.

Ο οργανισμός μας λαμβάνει notifications όταν μας σχολιάζουν οι άλλοι. Επιστημονικά αποδεδειγμένο fact!

Μ

Μαύρος γάτος.

Τα πάντα όλα μπορεί να σου συμβούν αν στο δρόμο σου πετύχεις μαύρο γάτο, γι’ αυτό πρόσεχε να ‘χεις τα μάτια σου κλειστά, μπας και δεις κανένα πηγαίνοντας στη δουλειά.

Ν

Νύφη και νυφικό: είναι γρουσουζιά να δει ο γαμπρός τη νύφη με το νυφικό της πριν το γάμο.

Είναι ίσως και η κυριότερη αιτία χωρισμού. Μην ακούτε τάχα για οικονομικά, κεράτωμα και φθορά στη σχέση. Για όλα φταίει ο γαμπρός που δεν κρατήθηκε και είδε τη νυφούλα πριν πάνε στην εκκλησία. Ισχύει και για οραματισμό της νύφης πριν το γάμο, εξού και τα ανεβασμένα ποσοστά χωρισμού.

Ξ

Ξεμάτιασμα.

Μια συγγένεια με τον εξορκισμό της Έμιλυ Ρόουζ, φαίνεται τον έχει. Το ξεμάτιασμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσευχή, αν και πολλές φορές η διαδικασία διαφέρει. 47 θείες, ειδικές στο ξεμάτιασμα, προτείνουν να κρατάς αποστάσεις από ανθρώπους που σε φθονούν και σε ζηλεύουν.

Ο

Ουράνιο τόξο: όταν το δεις σου φέρνει τύχη.

Ψάξε να βρεις και τον θησαυρό στις άκρες και μαζί με την τύχη θα γίνεις και πλούσιος… ποτέ, κανείς!

Π

Πιάσε κόκκινο: όταν 2 άτομα λένε συγχρόνως την ίδια λέξη φωνάζουν «πιάσε κόκκινο» και αμέσως μετά πρέπει να βρουν ένα κόκκινο αντικείμενο και να το αγγίξουν. Αυτό γίνεται για να μην μαλλώσουν μεταξύ τους στο μέλλον.

Ναι, καλά!

Ρ

Ρύζι: το πετάμε στους νεόνυμφους και ουσιαστικά είναι ένα είδος ευχής για το «ρίζωμα» των νεόνυμφων, για πολυγονία και ευγονία και αύξηση των υλικών αγαθών.

Κομμένα τα δώρα στους γάμους! Απλά προμηθευτείτε από μια μονόκιλη συσκευασία ρυζιού, πετάξτε την κατευθείαν στα κεφάλια των νεόνυμφων και αφήστε την «ευχή» να ενεργήσει…

Σ

Σπάσιμο καθρέφτη: όταν σπάσεις ένα καθρέφτη ακολουθούν 7 χρόνια μαύρης τύχης.

Ή μήπως στην επόμενη ζωή μεταμορφώνεσαι σε σκύλο και κάθε ανθρώπινο έτος είναι 7 δικά σου; Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί.

Τ

Τετράφυλλο τριφύλλι: θεωρείται το απαύγμασμα της καλοτυχίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Εύα κρατούσε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, όταν έφυγε από τον κήπο της Εδέμ. Οι πιθανότητες να το βρεις είναι 1 στις 10000. Οι πιθανότητες να φας ένα μήλο και μετά να το βρεις, πόσες είναι βρε παιδιά;

Υ

Υπόλοιπο φαγητού: με λίγα λόγια φάε την τελευταία σου μπουκιά γιατί είναι η δύναμή σου.

Μετά από πολλές τελευταίες μπουκιές, φοράς το σώβρακο πάνω από το παντελόνι και μεταμορφώνεσαι σε Superman!

Φ

Φτύσε τον κόρφο σου.

Ευτυχώς που ο ποιητής δεν εννοούσε ροχάλες, γιατί ως γνωστόν το φτύσιμο πρέπει να είναι εις τριπλούν, κάθε φορά που θέλουμε να προφυλαχτούμε από το μάτιασμα.

Χ

Χτύπα ξύλο: το χτυπάμε σαν ασφάλεια για την κακή τύχη.

Δοκιμασμένες είναι επίσης και οι σφαλιάρες σε δύστροπους ανθρώπους γνωστούς και ως στραβόξυλα. Προσοχή! Θα πρέπει να καταφέρεις να τους ρίξεις, όμως, 3 συνεχόμενες για να πιάσει η ευχή.

Ψ

Ψαλίδι: δεν το αφήνουμε ανοιχτό για να μην γίνουμε στόχος κουτσομπολιών και δεν το ανοιγοκλείνουμε γιατί κόβουμε τα φτερά των αγγέλων.

Η αλήθεια είναι πως οι κακές γλώσσες θέλουν και ανοιχτά ψαλίδια για να εκδηλωθούν.

Ω

Ωχαδερφισμός (έμπνευση του κειμενογράφου).

Το γνωστό σε όλους κλάμα. Το κλάμα ωφελεί αρκεί να γίνεται συστηματικά και στοχευμένα. Άλλωστε, ένα «ωχ» τι να σου κάνε βρε αδερφέ;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Προλήψεις και δεισιδαιμονίες