Loading

Πράγματα που δεν γνώριζες για τα Χριστούγεννα!

Δισεκατομμύρια φωτάκια και στολίδια, εκατομμύρια δώρα, χιλιάδες τραγούδια, εκατοντάδες ταινίες, οκτώ (+ένας) τάρανδοι και ένας Άη Βασίλης μας κατακλύζουν με το πνεύμα των Χριστουγέννων, λίγο πριν φύγει ο γέρος χρόνος: αγάπη, καλοσύνη, γενναιοδωρία, ευγνωμοσύνη και συγχώρεση… Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος της αλλαγής και καλό θα ήταν, πριν ανοίξουμε και φέτος τα δώρα μας, να ανοίξουμε πρώτα τις καρδιές μας.

Ας ανοίξουμε πρώτα, όμως, τα μάτια μας και να μάθουμε μερικές άχρηστες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα Χριστούγεννα:

Santa Claus

Για κάποιο λόγο ο γνωστός σε όλους μας Μέγας Βασίλειος δεν είναι καθόλου γνωστούς στους άλλους λαούς. Για τον υπόλοιπο κόσμο ο Santa Claus είναι ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου η μετά-θάνατο φήμη περί γενναιοδωρίας διαδόθηκε στον κόσμο. Το Sint-Nicolaas των Ολλανδών, μετατράπηκε σε χαϊδευτικό Sinterklaas και επικράτησε τελικά το πλέον διαδεδομένο Santa Claus, στα αγγλικά.

Το παρουσιαστικό του Αϊ-Βασίλη, παραλλάχθηκε και αυτό με το πέρασμα των χρόνων. Από τον ισχνό σωματότυπο, όπως περιγράφεται ο Άγιος Νικόλαος, κατέληξε χοντρομπαλάς. Η σημερινή του μορφή έγινε δημοφιλής μετά τη δημοσίευση του ποιήματος «A visit from St. Nicholas», το 1823. Η πρώτη οπτικοποιημένη εκδοχή έκανε την εμφάνισή της σε ένα περιοδικό του 1863. Αν και μέχρι τότε παρουσιαζόταν να φοράει ρούχα χρώματος μπλε, άσπρο και πράσινο, ο Αμερικανός σχεδιαστής Haddon Sundblom, τον έντυσε στα χρώματα του πασίγνωστου αναψυκτικού και του έδωσε τη μορφή που όλοι ξέρουμε, για μια πρωτοχρονιάτικη διαφήμιση.

Ο Άι-Βασίλης λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 1 εκατομμύριο γράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν εγκαίρως τις επιθυμίες τους για να προλάβει ο Άγιος να ελέγξει αν ήτανε φρόνιμοι κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η διεύθυνση αποστολής είναι: HOHOHO, North Pole, Canada (δεν είναι αστείο).

Αν συνυπολογίσει κανείς τον αριθμό των παιδιών (κάτω των 18) και τις στάσεις που θα πρέπει να κάνει ο Santa (κάπου 840 εκατομμύρια σπίτια), θα καταλάβει πως ο Flash είναι γατάκι μπροστά του, αφού για να παραδώσει τα δώρα με επιτυχία, πριν περάσει η μέρα των Χριστουγέννων, θα πρέπει να αναπτύσσει ταχύτητα κάπου στα 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αν και χοντρούλης είναι μακράν γρηγορότερος και από την ταχύτητα του φωτός!

Ρούντολφ το ελαφάκι.

Eμπνεύσθηκε από τον Robert May, το 1939, και, αρχικά, δεν ήταν παρά ένα βιβλιαράκι ζωγραφικής, με κύριο χαρακτήρα τον μικρό Ρούντολφ. Το βιβλιαράκι εκδόθηκε από την Montgomery Ward και μπήκε στους πάγκους των καταστημάτων της ίδιας εταιρείας. Ο Ρούντολφ λίγο έλειψε να μην έχει κόκκινη μυτούλα, αφού, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, η κόκκινη μύτη ήταν σημάδι χρόνιου αλκοολισμού.

Τώρα το πώς το ελαφάκι κολλά με τους τάρανδους έχει να κάνει, νομίζω, με λάθος στη μετάφραση. Rudolph the red-nosed reindeer, στα ελληνικά μεταφράζεται (από τον υποφαινόμενο) ως Ρούντολφ ο κοκκινομυτούλης τάρανδος.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Έχει τις ρίζες του από τη Γερμανία, μιας και πριν ακόμα κάνει την εμφάνισή του ο χριστιανισμός, οι Γερμανοί, έβαζαν κεριά στα δέντρα για να φωτίζουν τις σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Παραδοσιακά, όμως, από τον 16ο αιώνα στόλιζαν τα δέντρα με τριαντάφυλλα φτιαγμένα από χαρτί, κορδέλες, μήλα, γκοφρέτες και γλυκά. Κατά τον 18ο αιώνα προστέθηκαν και άλλα διακοσμητικά καθώς και ο φωτισμός από κεριά και αργότερα, με τον εξηλεκτρισμό, τα κεριά αντικαταστάθηκαν με τα ηλεκτρικά φωτάκια.

Τα πρώτα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν φτιαγμένα από βαμμένα φτερά χήνας. Παρ’ όλο που η τεχνολογία προχώρησε πολύ από τότε, περίπου 30 με 35 εκατομμύρια αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα κόβονται κάθε χρόνο, μόνο στην Αμερική.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν και τόσο γνωστό στην Αγγλία, μέχρι που ο πρίγκιπας της Γερμανίας, Αλβέρδος, παντρεύτηκε την βασίλισσα Βικτώρια και πήρε μαζί του στο βασιλικό ανάκτορο τη γερμανική παράδοση. Μετά από τη δημοσίευση μιας εικόνας του βασιλικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, σε αμερικανική εφημερίδα, έγινε ακόμα πιο δημοφιλές.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Το τραγούδι «Silent Night» (Άγια Νύχτα) είναι το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που ηχογραφήθηκε τις περισσότερες φορές μετρώντας πάνω από 700 διαφορετικές εκτελέσεις. Ο θρύλος θέλει ένα ιερέα την Αυστρία να γράφει το τραγούδι, αποφασισμένος να έχει μελωδίες στην εκκλησία του κατά την χριστουγεννιάτικη λειτουργία, αφού το εκκλησιαστικό του όργανο είχε χαλάσει.

Το single με το «White Christmas» έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις ως physical single στον κόσμο.

Το τραγούδι «Jingle Bells» είχε γραφτεί αρχικά για τις εορτασίες του Thanksgiving day (Ημέρα των Ευχαριστιών).

Χριστούγεννα χωρίς Mariah Carey δεν γίνονται, γι’ αυτό και το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, των τελευταίων χρόνων, είναι το «All I want for Christmas is you».

Στο τραγούδι «12 Days of Christmas», αν υπολογίσεις τα δώρα που μοιράζονται τότε θα παρατηρήσεις ότι όλα μαζί είναι 364, ένα δηλαδή για κάθε ημέρα του χρόνου.

Θέλεις και άλλες άχρηστες πληροφορίες για τα Χριστούγεννα;

Πάρε!

  • Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πωλούνται, ανά το παγκόσμιο, περίπου 28 LEGO το δευτερόλεπτο.
  • Το μεγαλύτερο μέχρι τώρα Χριστουγεννιάτικο δώρο χαρίσθηκε, το 1886, από την Γαλλία στην Αμερική και δεν είναι άλλο από το, 225 τόνων, Άγαλμα της Ελευθερίας.
  • Στην Βίβλο ποτέ δεν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία της Γέννησης του Χριστού. Γιορτάζεται ακριβώς 9 μήνες μετά την εορτασία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
  • Λέγεται ότι τα πρώτα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν στη Ρώμη, στις 25 Δεκεμβρίου το 336.
  • Σύμφωνα με το Facebook, 2 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα συμβαίνουν και οι περισσότεροι χωρισμοί. Παρ’ όλα αυτά, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η λιγότερο πιθανή ημέρα για να χωρίσει ένα ζευγάρι.
  • Το Χ από το X-Mas έχει τις ρίζες του από το ελληνικό αλφάβητο αφού είναι παρμένο από το Χ στο πρώτο γράμμα του ονόματος Χριστός.
  • Το 1980 ο κύβος του Ρούμπικ είχε τις μεγαλύτερες πωλήσεις παιχνιδιού ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Η τελευταία και ίσως πιο σοκαριστική πληροφορία είναι πως φέτος τα Χριστούγεννα, ακούγεται στην πιάτσα, πως δεν θα παιχτεί για ακόμα μια φορά το Home Alone… not!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πράγματα που δεν γνώριζες για τα Χριστούγεννα!