Loading

Ποτάμια… αίματος!

Ο λόγος για τους καταρράκτες αίματος στην Ανταρκτική, τον ποταμό του Ρίο Τίντο στην Ισπανία και την κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό, που για κάποιον για πολλά χρόνια ανεξήγητο λόγο έχουν το κόκκινο χρώμα του αίματος. Μετά από χρόνια ερευνών επιστήμονες ανακαλύπτουν την πραγματική αιτία του χρωματισμού αυτού αλλά και ενδείξεις που μπορούν μελλοντικά να τους οδηγήσουν στην ανακάλυψη μιας άλλης μορφής ζωής σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Καταρράκτες αίματος στην Ανταρκτική

Για πολλά χρόνια το κόκκινο χρώμα στο νερό είχε αποδοθεί στην παρουσία κόκκινων φυκιών στο βυθό. Μετά όμως από έρευνες με ραδιοσυχνότητες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χρώμα του νερού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε σίδηρο. Ο σίδηρος που περιέχεται στο νερό όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, οξειδώνεται δίνοντας στο νερό το κόκκινο χρώμα που μοιάζει με αίμα. Πηγή του καταρράκτη αυτού είναι μια αρχαία λίμνη κάτω από το στρώμα του πάγου, στην οποία το νερό παραμένει ζεστό και όταν δημιουργηθούν ρωγμές στο παγόβουνο, το νερό λόγω της πίεσης αναβλύζει από αυτό και δημιουργεί ένα καταρράκτη αίματος. Στο θαλασσινό αυτό νερό επιβιώνουν μικρόβια τα οποία με περαιτέρω μελέτη, μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη τρόπων επιβίωσης κάποιας μορφής ζωής σε ακραίες συνθήκες όπως στο διάστημα. Καθώς το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται πιο έντονο με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότερα παγόβουνα θα ξεχειλίζουν αίμα…

mentality10.com

Ο κόκκινος ποταμός του Ρίο Τίντο στην Ισπανία

Ο ποταμός του Ρίο Τίντο έχει πάρει το κόκκινο χρώμα του από το τεράστιο κοίτασμα σιδηροπυρίτη που περνάει κατά μήκος του και από την εξόρυξη μετάλλων όπως χαλκός, χρυσός, ασήμι και άλλα. Το νερό του ποταμού είναι εξαιρετικά όξινο και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών αστροφυσικών, αφού οι ακραίες συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές που επικρατούν σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όπως ο Άρης και ο Δίας, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει νερό κάτω από τους πάγους. Παρά το γεγονός ότι προσελκύει πολλούς τουρίστες, ο ποταμός θεωρείται από τους πιο μολυσμένους του πλανήτη.

enikos.gr

Η κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό

Το χρώμα της λίμνης οφείλεται στο κοίτασμα σιδηροπυρίτη που υπάρχει και στην εξόρυξη μεταλλευμάτων χαλκού, χρυσού και πυρίτη στην περιοχή. Λόγω των επανειλημμένων εκρήξεων για τους σκοπούς της εξόρυξης η περιοχή είχε γεμίσει τοξική σκόνη, επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για το περιβάλλον. Οι ζημιές τεράστιες, εξαιτίας της οξύτητας του νερού και του χώματος ήταν αδύνατο για τα πουλιά, τα ζώα αλλά και τα δέντρα να επιβιώσουν. Σύμφωνα με τους τόπακες, σε περιόδους βροχοπτώσεων το νερό της βροχής δημιουργεί ρυάκια έτσι στην επιφάνεια της λίμνης υπάρχουν κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Η λίμνη προσελκύει ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με την φωτογραφία, αφού το μαγευτικό τοπίο παραπέμπει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

mentality10.com

Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα πιο πάνω φαινόμενα δεν παύουν να είναι ανησυχητικά. Ναι μεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε νέες ανακαλύψεις, αξίζει όμως να θυσιάσουμε τον πλανήτη μας γιατί  μπορεί να ανακαλύψουμε την ζωή στους άλλους; Πόσο αίμα χρειάζεται να  κυλίσει ακόμα για να αφυπνιστούμε; Η φύση μας καλεί για βοήθεια και εμείς την αγνοούμε…  

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: paraskhnio.gr, omegalive.com.cy, perierga.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ποτάμια… αίματος!