Loading

Πόσο όμορφος είσαι σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Είναι η ομορφιά υποκειμενική ή αντικειμενική;

Τι είναι αυτό που καθιστά ένα πρόσωπο όμορφο;

Η ομορφιά είναι ένα θέμα που λίγο, πολύ, μας απασχολεί όλους, αφού γενικότερα ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να νιώθει ελκυστικός και κατ’ επέκταση πιο αποδεχτός. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και παράμετροι, που κάνουν το πρόσωπο να βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία και αρμονία. Φυσικά αυτό δεν κάνει την έννοια της ομορφιάς αντικειμενική, αφού η αντίληψη της ομορφιάς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την κουλτούρα και τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούνται.

Η μελέτη και ο καθορισμός της ομορφιάς είναι κάτι το οποίο απασχόλησε και τους αρχαίους Έλληνες. Παρατήρησαν ότι γενικότερα τα αντικείμενα που είχαν χρυσή τομή, δηλαδή ήταν συμμετρικά και μοιρασμένα αναλογικά, φαίνονταν πιο ελκυστικά. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το παρατηρήσει μέσω των αγαλμάτων που έφτιαχναν. Η ομορφιά των αρχαίων ελληνικών γλυπτών έχει αντέξει στον χρόνο, ίσως γιατί στηρίζεται σε κανόνες!

Πίσω από την αντίληψη της ομορφιάς, κρύβεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η αποκλειστική έδρα κάθε σκέψης μας. Ο εγκέφαλος σκανάρει όλα τα πρόσωπα που βλέπει το άτομο, καταλήγει σε μία μέση τιμή, η οποία είναι το τέλειο μέσο πρόσωπο. Όσο πιο απλό είναι ένα πρόσωπο, τόσο πιο όμορφο φαίνεται στο ανθρώπινο μάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ευκολότερο για τον ανθρώπινο νου να κωδικοποιεί απλές πληροφορίες και να καταλήγει σε συμπέρασμα. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού το μυαλό μας ξεγελιέται με την ψευδαίσθηση που δημιουργούν κάποια πρόσωπα, έχοντας παραδείγματος χάριν το σωστό κούρεμα. Οπότε εδώ μιλάμε για μαθηματική ομορφιά!

Η συμμετρία και ο συνδυασμός αναλογιών ορίζει την ομορφιά του προσώπου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και έρευνες που έγιναν στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, του Τορόντο, του Οχάιο κ.α., οι ιδανικές αναλογίες προσώπου είναι οι εξής:

– Η απόσταση ανάμεσα στα μάτια και στο στόμα είναι (περίπου) το 36% του συνολικού μήκους του προσώπου.

– Η απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών είναι το 46% (περίπου στο ήμισυ) του πλάτους του προσώπου.

– Η απόσταση ανάμεσα στα μάτια και στα ζυγωματικά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 13,1 χιλιοστά

– Το μήκος της μύτης πρέπει να καταλαμβάνει το κεντρικό 1/3 του συνολικού μήκους του προσώπου.

– Το πλάτος της μύτης πρέπει να καλύπτει το 1/5 του συνολικού πλάτους του προσώπου.

– Η απόσταση ανάμεσα στα μάτια και στα ζυγωματικά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 13,1 χιλιοστά.

getsurrey.co.uk

Οι πιο πάνω αναλογίες αποτελούν πλέον την βάση στη πλαστική χειρουργική. Γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και η δυνατότητα μια μεγάλη γαμψή μύτη να μετατραπεί σε κάτι συμμετρικό.

Ένα ζωντανό παράδειγμα τέλειου προσώπου είναι η supermodel Bella Hadid, η οποία διακρίθηκε μέσω επιστημονικών τεστ ως η γυναίκα με το ομορφότερο πρόσωπο.

ytimg.com

Πέραν από τους κυριότερους κανόνες συμμετρίας του τέλειου μέσου προσώπου, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν την ομορφιά του προσώπου του κάθε ανθρώπου. Οπότε εάν δεν έχετε ένα σχετικά συμμετρικό πρόσωπο, μην στεναχωριέστε. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι η μαθηματική ομορφιά, απέχει πολύ από την πραγματική ομορφιά που έχει μέσα και έξω ένας άνθρωπος!

Πηγές:
braining.gr, sciencenewsforstudents.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: freepik.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πόσο όμορφος είσαι σύμφωνα με τους επιστήμονες;