Loading

Πόσο καλή ήταν η περιφέρεια της Ανατολής την εποχή του Jordan;

Πολλές συζητήσεις, για το μπάσκετ στη περίπτωση μας, καταλήγουν σε συγκρίσεις μεταξύ παικτών, κυρίως μεταξύ των σπουδαίων παικτών. Στις  μέρες μας έχουμε στατιστικά, προχωρημένα στατιστικά και τι βραβεία κατέκτησε ο κάθε παίκτης στη καριέρα του. Έχουμε πρόσβαση σε στιγμιότυπα από τις δεκαετίες του 50 και του 60 ακόμη και παιχνίδια που ήμασταν αγέννητοι τότε που παιχτήκαν. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όμως είναι ο ανταγωνισμός που είχαν, την εκάστοτε εποχή.

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά εμφανές ότι η δυναμικότητα μεταξύ των δύο περιφερειών είναι αρκετά μεγάλη. Ο LeBron James για παράδειγμα, με όλο το σεβασμό, ναι μεν έφτασε 8 φορές συνεχόμενες στους τελικούς του ΝΒΑ αλλά το έκανε στη χειρότερη ίσως περίοδο της Ανατολικής περιφέρειας. Τι γινόταν όμως στην Ανατολική περιφέρεια κατά την εποχή του Jordan; Πριν να  ξεκινήσω θα χωρίσω την περίοδο στα 2, από το 1984 μέχρι το 1990 και από το 1991 μέχρι το 1998.

Η πρώτη περίοδος είναι πριν να πάρει πρωτάθλημα ο Jordan, τότε στα πρώτα του χρόνια στο πρωτάθλημα που πάσχιζε για να βρεθεί στους τελικούς. Υπήρχαν σπουδαίες ομάδες στην Ανατολή τότε με τους Boston Celtics και τους Detroit «Bad Boys» Pistons να βρίσκονται στη κορυφή αφού ήταν οι δύο ομάδες από την Ανατολή που κατέκτησαν πρωταθλήματα εκείνο το διάστημα. Ο Jordan μπήκε στο πρωτάθλημα τότε που ο Larry Bird βρισκόταν στο peak της καριέρας του και οι Bad Boys Pistons τρομοκρατούσαν το ΝΒΑ.

Πολύ καλή ομάδα ήταν οι Philadelphia 76ers οι οποίοι κέρδισαν το πρωτάθλημα το 1983 με τον Julius «Dr. J» Erving και τον Moses Malone αλλά τότε που κατέφθασε ο Jordan ήταν όταν είχε γεράσει αρκετά ο κορμός τους. Μετά ανέλαβε την ομάδα ο Charles Barkley αλλά ρεαλιστικά δεν ήταν ποτέ διεκδικητές αφότου έφυγαν αυτοί οι δύο. Επίσης πολύ καλοί ήταν οι Cleveland Cavaliers οι οποίοι πάντα έχαναν από τον Jordan, πάντα έδιναν σπουδαίες μάχες. Με παίκτες όπως οι Mark Price, Brad Daugherty και Ron Harper ήταν αρκετά ανταγωνιστικοί αλλά και πάλι ένα επίπεδο κάτω από Celtics και Pistons.

Κατά τη περίοδο των 80’s οι Celtics ήταν η καλύτερη ομάδα της Ανατολής και μάλιστα με το roster του 1986 να είναι ένα από τα καλύτερα στην ιστορία τους αν όχι και στην ιστορία ολόκληρου του ΝΒΑ. Παρ’ όλο που ο Jordan σκόραρε 63 πόντους εναντίον τους στα playoffs του 1986, οι Celtics νίκησαν 4-0. Προς το τέλος των 80’s όμως κυριαρχούσαν οι Pistons, οι οποίοι πέταξαν έξω από τα playoffs τους Bulls τρεις συνεχόμενες χρονιές. Όλοι αυτοί έκαναν τις υπόλοιπες ομάδες της Ανατολής να γίνονται ακόμα καλύτερες για να μπορούν να τους ανταγωνιστούν και ειδικά τους Bulls.

Στη δεύτερη περίοδο, από το 1991 μέχρι το 1998, με εξαίρεση τα δύο χρόνια που ο Jordan αποχώρησε από το πρωτάθλημα, ο Jordan ήταν ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος και οι  Bulls η καλύτερη ομάδα με διαφορά έχοντας κατακτήσει 6 πρωταθλήματα σε 6 τελικούς. Αλλά ποιοί ήταν οι υπόλοιποι; Οι New York Knicks είχαν αρκετές καλές σεζόν με 55-60 νίκες ανά σεζόν με τους Patrick Ewing, John Starks, Charles Oakley και Anthony Mason να συνθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο. Το 1992 ανάγκασαν τους Bulls σε 7ο παιχνίδι στους τελικούς της Ανατολής και το 1994 τους Rockets επίσης σε 7ο παιχνίδι στους τελικούς του ΝΒΑ, όταν ο Jordan έπαιζε μπέιζμπολ! Το γεγονός ότι μπορούσαν να ανταγωνιστούν με τις δύο καλύτερες ομάδες τότε πάει να πει ότι ήταν αρκετά καλοί.

Πολύ καλή ομάδα ήταν και οι Indiana Pacers οι οποίοι χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο κατά τη διάρκεια της regular season, πάντα στα playoffs ο Reggie Miller και η παρέα του φρόντιζαν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους με αποκορύφωμα τους τελικούς της Ανατολής το 1998 όπου έχασαν από τους Bulls στο 7ο παιχνίδι.Άλλη ομάδα ήταν οι Orlando Magic του νεαρού τότε Shaquille O’Neal, η οποία ήταν η μόνη ομάδα που νίκησε σε παιχνίδι playoffs τους Bulls, κατά την περίοδο 1991-1998, με 4-2 στους ημιτελικούς του 1995. Οι Miami Heat των Alonzo Mourning και Tim Hardaway προς τα τέλη των 90’s ήταν στα όρια του να είναι διεκδικητές  όπως και οι Charlotte Hornets των Dell Curry, Muggsy Bogues και Larry Johnson.

Πόσο καλή ήταν λοιπόν τότε η Ανατολική περιφέρεια; Ήταν η περίοδος που ήταν στα καλύτερά της, ούτε καν συγκρίνεται με τη περίοδο από το 2000 και μετά.

Αν εξαιρέσεις τους Lakers, και για κάποιο χρονικό διάστημα και τους Rockets,  η Ανατολή τότε ήταν πολύ καλύτερη από τη Δύση. Απόδειξη του ισχυρισμού αυτού είναι ότι όσα παιχνίδια οι Bulls οδηγήθηκαν σε 7ο παιχνίδι ήταν πάντα από ομάδα της Ανατολής, ποτέ στους τελικούς του ΝΒΑ. Το γεγονός όμως, ότι οι Bulls κυριάρχησαν στο ΝΒΑ στα 90’s, δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν ήταν καλοί αλλά μας δείχνει το πόσο καλοί ήταν οι Bulls.

May the force be with you, by order of Ξενής.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πόσο καλή ήταν η περιφέρεια της Ανατολής την εποχή του Jordan;