Που υπάρχει περισσότερη ραδιενέργεια? Ποια ομάδα ανθρώπων δέχεται την περισσότερη?
Υπάρχει η κοινή προκατάληψη ότι οι πιο μολυσμένοι χώροι με ραδιενέργεια είναι μέρη όπου κατέρρευσαν πυρηνικοί αντιδραστήρες όπως Φουκουσίμα ή Τσερνόμπιλ. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μέρη που βομβαρδίστηκαν με πυρηνικά όπλα, όπως Χιροσίμα ή Ναγκασάκι. Και άλλοι πάλι νομίζουν ότι τα πρατήρια βενζίνης ή οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί προκαλούν καρκίνο στους κατοίκους γύρω απο αυτούς. Αν και εν μέρει αυτές οι απόψεις είναι σωστές, η περισσότερη ραδιενεργή ακτινοβολία που λαμβάνουμε σαν άνθρωποι είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε.
Πριν να φτάσουμε όμως στην πιο επικίνδυνη και συχνή πηγή ραδιενέργειας, ας δούμε τι είναι ραδιενέργεια. Ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον πυρήνα ενός στοιχείου. Οι πυρήνες ατόμων με ατομικό αριθμό μεγαλύτερο του 82 λόγω του μεγέθους τους, είναι ασταθείς και υπόκεινται σε αυθόρμητες πυρηνικές διασπάσεις εκπέμποντας ραδιενέργεια.
Βάζοντας το χεράκι του όμως ο άνθρωπος, όλοι οι πυρήνες μικροί ή μεγάλοι μπορούν να είναι ραδιενεργοί εξαιτίας των ασταθών ισοτόπων. Ισότοπα είναι πυρήνες του ίδιου στοιχείου αλλά με περισσότερα νετρόνια. Π.χ. το κοινό οξυγόνο16 έχει στον πυρήνα 8 νετρόνια, 8 πρωτόνια και 8 ηλεκτρόνια και είναι σταθερό. Τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας αφήνουν πίσω τους ραδιενεργά ισότοπα στοιχείων π.χ. οξυγόνο 19 με 11 νετρόνια το οποίο διασπάται, εκπέμποντας σωματίδια. Αν τα σωματίδια ή η ακτινοβολία είναι ψηλής ενέργειας σημαίνει ότι μεταφέρονται απο τόσο μικρά κύματα ακτινοβολίας που εισέρχονται στον πυρήνα ζωντανών οργανισμών και μεταλλάσουν το DNA τους.
Η ραδιενέργεια πολλές φορές κυμαίνεται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι ακτινοβολία που αυξάνει την κινητικότητα των ηλεκτρονίων του ατόμου τόσο πολύ που τελικά ο πυρήνας αδυνατεί να κρατήσει τα ηλεκτρόνια σε τροχιά. Η ιονίζουσα ακτινοβολία μετριέται σε σίβερτς (sieverts). Εάν ένας άνθρωπος εκτεθεί στιγμιαία σε 2 σίβερτς θα πεθάνει σύντομα.
Οι μπανάνες αποτελούν μια απο τις πιο ραδιενεργές πηγές τροφής μας.
Κάθε μπανάνα περιέχει 100 νάνο(δισεκατομυριοστό)-σίβερτς. Μιας και οι άνρθωποι τρώμε μπανάνες, γινόμαστε ραδιενεργοί.
Αν κοιμάσαι με κάποιον την νύχτα λαμβάνεις 50 νάνο-σίβερτς περισσότερα από κάποιον που κοιμάται μόνος του. Άρα αν η κοπέλα σου δεν ξύρισε τα πόδια της εξήγησε της ότι σε δηλητηριάζει με ραδιενέργεια και έτσι θέλεις να κοιμηθείτε χωριστά.
Βέβαια 50 νάνο-σίβερτς θεωρείται αμελητεά ακτινοβολία, καθώς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε περιέχει 100-200 νάνο-σιβερτς ακτινοβολίας το οποίο εκπέμπεται κυρίως απο το χώμα, τις πέτρες, τον αέρα ή απο το διάστημα.
Στην Χιροσίμα 70 χρόνια αργότερα από την ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας η ιονίζουσα ακτινοβολία βρέθηκε 300 νάνο-σίβερτς. Καθώς ανεβαίνεις υψόμετρο λιγότερη ατμόσφαιρα βρίσκεται από πάνω σου για να σε προστατέψει από την ακτινοβολία του διαστήματος. Αν βρίσκεσαι σε αεροπλάνο σε ύψος πέραν των 10 χιλιομέτρων ενδέχεται να δεκτείς ακτινοβολία περισσότερη απο 3 μίκρο-σίβερτς.
Στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας όπου υπήρξε ατύχημα με αντιδραστήρες πρόσφατα υπάρχει ακτινοβολία 10 μίκρο-σίβερτς ανα ώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε μισή ώρα στη Φουκουσίμα δέχεσαι την ίδια ακτινοβολία όσο από μια ακτινογραφία ακτινών Χ. Σε ένα χρόνο δεχόμαστε μόλις 2 μίλι-σίβερτς ακτινοβολίας. Σε μια τομογραφία μαγνητικού τομογράφου δεχόμαστε 7 μίλι-σίβερτς. Ένας αστροναύτης δέχεται 80 μίλι-σίβερτς σε 6 μήνες στο διαστημικό σταθμό.
Κι όμως ακόμα δεν φτάσαμε στην ομάδα ανθρώπων που δέχονται την περισσότερη ραδιενέργεια. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αγοράζουν την ραδιενέργεια τους σε πακετάκια με λιγότερο από δύο ντουζίνες, τρίλεπτες δόσεις. Γύρω στα 5 ευρώ. Άλλοι αγοράζουν τον καπνό και τυλίγουν μόνοι τους. Φυσικά είναι οι καπνιστές. Ο μέσος καπνιστής δέχεται 160 μίλι-σίβερτς ιονίζουσας ακτινοβολίας εξαιτίας του ραδιενεργού Μολύβδου και Πολώνιου που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου.
Οι καπνιστές εκθέτουν τον εαυτό τους σε καρκινογόνες ουσίες, τοξίνες αλλά και ραδιενέργεια.
Εργάτες σε πλατφόρμες εξόρυξης ορυκτών, εργάτες σε πυρηνικά εργοστάσια, πιλότοι, αστροναύτες. Ανθρώποι που εκθέτουν το σώμα τους σε ραδιενέργεια, θυσιάζοντας την υγεία τους στο βωμό της τεχνολογικής ανάπτυξης. Κανένας τους όμως δεν δέχεται περισσότερη ραδιενέργεια από έναν καπνιστή.
Μοιράσου αυτό το άρθρο με έναν καπνιστή μπας και συγκινηθεί να κόψει αυτό το κακό συνήθειο.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment