Ίσως να μην είμαι ειδικός επί του θέματος, αλλά συχνά διαπιστώνω ότι η κατάθλιψη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς κι ας μην το λένε.
Το να έχει κανείς κατάθλιψη δεν είναι δικό του φταίξιμο, αλλά ούτε και κανενός άλλου.
Η κατάθλιψη σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο ψυχιάτρων, είναι απλά μια ασθένεια την οποία θα βιώσει σε κάποια φάση της ζωής του ένας στους πέντε ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται με διάφορους τρόπους, διαφορετικά συμπτώματα και προκαλώντας διαφορετικά προβλήματα. Το σίγουρο και το κοινό χαρακτηριστικό, είναι πως η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τον πάσχοντα αλλά και τους γύρω του, φίλους, οικογένεια, συγγενείς και άλλους. Κι αυτοί είναι που πρέπει να βρεθούν δίπλα στο αγαπημένο τους πρόσωπο και να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν μαζί την όποια κατάσταση έτσι ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, αρκεί βέβαια να είναι διατεθειμένοι και σίγουροι ότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν γιατί αυτό συνεπάγεται με κόπο και αρκετή υπομονή. Ποια όμως μπορεί να είναι αυτή η βοήθεια;
s.kathimerini.gr
Πρώτα απ’ όλα λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε τον λόγο στον πάσχοντα ειδικά αν είναι ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, να ακούσουμε προσεκτικά τι έχει να μας πει και τι είναι αυτό που τον απασχολεί. Ας δείξουμε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και χωρίς δισταγμό ας κάνουμε την όποια απορία προς αυτόν. Πολλές φορές το πάσχον άτομο δυσκολεύεται να μιλήσει ελεύθερα κι αν το κάνει θα είναι με κάποιο έμπιστο άτομο, γι’ αυτό ό,τι κι αν ακούσουμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το κρίνουμε ή να θυμώσουμε αλλά ούτε και να το πάρουμε προσωπικά.
Ακολούθως ας ψάξουμε για κάποιον ειδικό ο οποίος θα είναι μάλλον και το κατάλληλο άτομο για την θεραπεία κι ας παροτρύνουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο να τον επισκεφθεί. Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι φαρμακευτική, ψυχοθεραπευτική ή και συνδυασμός των δύο. Όποια κι αν είναι όμως το άτομο μπορεί να νιώθει στιγματισμένο από αυτήν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται την υποστήριξη μας κατά τη διάρκειά της. Ένας καλός τρόπος υποστήριξης θα ήταν η δική μας συμμετοχή στις συναντήσεις μεταξύ πάσχοντα και ειδικού δίνοντας έτσι κάποιες σημαντικές πληροφορίες της συμπεριφοράς του ατόμου αλλά και παρακινώντας το ή υπενθυμίζοντάς το για τις υποχρεώσεις, τα φάρμακα αν χρειάζεται, τα ραντεβού ή τις δραστηριότητές του.
s3.amazonaws.com
Επίσης, για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης, είναι σημαντικό ο πάσχοντας να ζει σε ένα σταθερό περιβάλλον. Εάν αυτό μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, είναι καλό να το δημιουργήσουμε μειώνοντας καταρχάς το στρες που τυχόν να υπάρχει στο σπίτι και δημιουργώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα.
Αν και κατά την περίοδο που ένα άτομο περνά κατάθλιψη απομονώνεται, αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Γι’ αυτό ας το ενθαρρύνουμε για μια βόλτα, για ένα δείπνο, για κοινές δραστηριότητες, αλλά πάντα με προσοχή γιατί αυτό δεν πρέπει να γίνει υπό πίεση αφού αυτό μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ό,τι κι αν συμβαίνει όμως, σε όποια κατάσταση κι αν είναι το άτομο που θέλουμε να βοηθήσουμε πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να ενημερωθούμε εμείς οι ίδιοι για το θέμα αφού όσα περισσότερα γνωρίζουμε γι’ αυτή την ψυχική ασθένεια, τόσο περισσότερο μπορούμε να τον υποστηρίξουμε. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική διαταραχή ακριβώς όπως το άσθμα ή ο διαβήτης, δεν είναι μια αδυναμία ή ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου το οποίο πρέπει απλά να «ξεπεραστεί».
paidorama.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: healthyplace.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment