Loading

Πώς το βουητό των μελισσών κάνει τα λουλούδια να παράγουν νέκταρ;

svg8 Ιουλίου, 2021SciencebeezΜΑΡΙΑ ΖΑΝΗ

Για σκεφτείτε πόσο εξαιρετικά φτιαγμένος και πόσο θαυμαστά προσεγμένος είναι ο κόσμος μας, εάν ακόμα και το βουητό των μελισσών συμβάλλει στην παραγωγή νέκταρ! Αυτός ο ασήμαντος ήχος έχει τον σκοπό του.. και βοηθάει κατά πολύ την διαιώνιση των διαφόρων ειδών των φυτών.


Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι το βουητό των μελισσών διευκολύνει την διαδικασία της επικονίασης, δηλαδή τη διαδικασία της γονιμοποίησης στα φυτά. Αυτό γίνεται μέσω μιας λεπτής επικοινωνίας που συμβαίνει ανάμεσα στα φυτά και τις μέλισσες, την λεγόμενη Διαειδική επικοινωνία, όπως την ονομάζει η επιστημονική κοινότητα.

openmellon.gr

Ένα φυτό μπορεί να παράγει γύρη για τις μέλισσες επανειλημμένως κάθε τρία λεπτά και ο εκπληκτικός μηχανισμός της διαειδικής επικοινωνίας προκαλεί τις μέλισσες να επιστρέφουν στο ίδιο λουλούδι κάθε τρία λεπτά για να μαζεύουν την νέα γύρη που παράχθηκε. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;


Οι ερευνητές στο Τελ Αβίβ απέδειξαν ότι τα φυτά μπορούν να ακούσουν το βουητό των μελισσών, το οποίο είναι ένα σήμα για εκείνα ότι πρέπει να ετοιμάσουν τη γύρη τους. Όταν τα φυτά ανιχνεύσουν τον ήχο από τα φτερά των μελισσών, παράγουν μικροδονήσεις στα άνθη τους οι οποίες με τη σειρά τους αναγκάζουν το φυτό να αυξήσει την παραγωγή γύρης.

wikipedia.org

Έπειτα, μέσα σε τρία λεπτά το λουλούδι αυξάνει την παραγωγή νέκταρ και την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα – η οποία είναι 20% πιο ψηλή – συγκεντρώνοντας έτσι ένα πιο γλυκό νέκταρ. Αυτό προσελκύει ξανά τις μέλισσες πίσω στο λουλούδι για να μαζέψουν το γλυκό νέκταρ και να συνεχίσουν στην διαδικασία της επικονίασης.

Μάλιστα, η επικονίαση στα φυτά που οι μέλισσες μαζεύουν αυτό το γλυκό νέκταρ σε διάστημα μόνο 6 λεπτών είναι 9 φορές πιο συχνότερη (!), κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνέχιση εκείνου του είδους.
 Επομένως καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος εμάς των μελισσών τελικά (χι χι)…

«Αν η μέλισσα εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης, στον άνθρωπο δεν θα απομείνουν πάνω από τέσσερα χρόνια ζωής»

˜ Albert Einstein

Πηγές: scinews.eu, pomoia.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pbs.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς το βουητό των μελισσών κάνει τα λουλούδια να παράγουν νέκταρ;