Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο DNA που κληρονομούμε από τους γονείς μας βρίσκονται αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες, οι οποίες καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού. Συγκεκριμένα, η γενετική πληροφορία είναι «φυλαγμένη» σε τμήματα του DNA, τα λεγόμενα γονίδια. Σε ποιον βαθμό, όμως, τα γονίδιά μας καθορίζουν την ύπαρξή μας; Μήπως το DNA επηρεάζει τη ζωή μας πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε; Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα γονίδιά μας μπορούν να επηρεάσουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Ευφυΐα:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 500 γονίδια τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν τη νοημοσύνη στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, τα γονίδια αυτά έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη ικανότητα των νευρικών κυττάρων να μεταφέρουν ηλεκτρικά μηνύματα στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τη διανοητική ικανότητα του ανθρώπου κατά 50% μέχρι 80%. Το υπόλοιπο ποσοστό έχει συσχετιστεί με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση και τα διάφορα ερεθίσματα στα οποία εκτίθεται το άτομο.
technologynetworks.com
Γευστικές προτιμήσεις:
Έχετε παρατηρήσει ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτό θα ήταν καλύτερο για την υγεία τους; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, έχουν εντοπιστεί γονίδια που συσχετίζονται με την «αδυναμία» στα γλυκά, τα λαχανικά ή τις τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι. Ορισμένες μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια, λοιπόν, είναι ικανές να διαφοροποιούν τις διατροφικές μας προτιμήσεις.
Εμφάνιση ασθενειών:
Οι μονογονιδιακές ασθένειες (π.χ. μεσογειακή αναιμία, αλφισμός, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ) οφείλονται αποκλειστικά στην κληρονόμηση ενός γονιδίου. Συνεπώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, η επίδραση του DNA είναι εμφανέστατη και καθοριστική. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθένειες που εμφανίζονται λόγω της συνεισφοράς ποικίλων παραγόντων. Οι πολυπαραγοντικές ασθένειες, όπως ονομάζονται (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά), δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το DNA μας, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα, το άγχος κλπ. Ωστόσο, τα γονίδια που κληρονομεί κανείς, του προσδίδουν αυξημένη ή μειωμένη γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση τέτοιου τύπου ασθένειας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που θα κληρονομήσει λιγότερο ευνοϊκά γονίδια, θα ασθενήσει 100% από μία τέτοια νόσο. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει κληρονομήσει ευνοϊκότερα γονίδια αποκλείεται να εμφανίσει νόσο αυτού του τύπου. Απλώς, τα «κακά» γονίδια προσδίδουν, στα άτομα που τα φέρουν, αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση μίας τέτοιας ασθένειας.
totalsellingorganization.com
Φοβίες:
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι για τις φοβίες που μπορεί να έχει κανείς δεν ευθύνονται μόνο οι κακές του εμπειρίες, αλλά και τα γονίδιά του! Συνεπώς, μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια έχουν συσχετιστεί με την αντίδραση του φόβου και είναι ικανές να μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Μην παραξενεύεστε καθόλου, λοιπόν, όταν διαπιστώνετε ότι ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν τις ίδιες φοβίες με τους γονείς τους.
Μεταβολισμός:
Το γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου επιτρέπει στον οργανισμό του να αξιοποιεί με διαφορετικό τρόπο τις τροφές που προσλαμβάνει. Ορισμένα από τα γονίδια που κληρονομούμε επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι καύσεις των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στις τροφές, για απελευθέρωση ενέργειας (κατανάλωση θερμίδων). Η παρουσία μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια είναι δυνατό να ευνοεί την αύξηση του σωματικού βάρους. Επομένως, παρόλο που γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σίγουρα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ισχυρή επίδραση των γονιδίων στον μεταβολισμό και τον δείκτη μάζας σώματος.
Πριν προλάβετε, λοιπόν, να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, χαρακτηρίζοντας τον ως ιδιότροπο, δειλό ή κακομαθημένο, σκεφτείτε ότι μπορεί να μην ευθύνεστε για όλα εσείς! Ίσως να «φταίνε» τα γονίδιά σας!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wallpaperup.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment