Loading

Πώς το άγχος μπορεί να σε κάνει να δείξεις τον κακό σου εαυτό.

svg8 Δεκεμβρίου, 2019HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Το άγχος αποτελεί ένα καρκίνωμα της σύγχρονης εποχής. Οι γρήγοροι ρυθμοί και η ταχεία ανάπτυξη της σημερινής κοινωνίας σπρώχνουν τον άνθρωπο στα άκρα του. Αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη αποτελούν μάστιγα του 21ου αιώνα και τη ρίζα τους αποτελεί το άγχος.

Εντούτοις μέσα σε αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς πρέπει να καταφέρεις να συγκρατήσεις την προσωπικότητα σου και να μην πνιγεί μέσα στην θάλασσα από προβλήματα που μας περιβάλλουν, γιατί το άγχος μπορεί να βγάλει το μαύρο μέσα από την πιο βαθιά πτυχή της ψυχής σου. 

 Αρχικά το άγχος προάγει πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Μερικές από αυτές αποτελούν η αύξηση του καρδιακού ρυθμού, η εφίδρωση, η κούραση ακόμα και οι σωματικοί πόνοι. Την σημαντικότερη  αποτελεί η αυξημένη παραγωγή κορτιζόνης, μια ορμόνη που παράγεται και φυσιολογικά στο σώμα μας και συντελεί σε πολλές διεργασίες. Στα αυξημένα επίπεδα που βρίσκεται όμως, ενώ είμαστε αγχώμενοι, η κορτιζόνη μας καθιστά ευάλωτους σε λοιμώξεις αλλά και προκαλεί προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία. Συγκεκριμένα ενώ εμείς στρεσαριζόμαστε ο εγκέφαλος με την συμβολή και της κορτιζόνης, μπαίνει σε μια στάση άμυνας γιατί νιώθει ότι βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Συνεπακόλουθα αποτελούν τα νεύρα, οι συχνές εντάσεις και οι καυγάδες επειδή ο οργανισμός μας βρίσκεται μαχόμενος με τις απειλές που νιώθει ότι δέχεται λόγω του άγχους.

 Το χείριστο αποτελεί ότι εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Από εκεί είναι που ξεκινά και η θεραπεία. Αρχικά πρέπει να αντιληφθούμε ότι μας έχει καταβάλει το άγχος και να ξεκινήσει ο εξαγνισμός μας. Όταν καταλαβαίνουμε ότι είμαστε στρεσαρισμένοι είναι ευκολότερο να το ελέγξουμε και να το βάλουμε κάτω από τον έλεγχο μας.

Εμείς ελέγχουμε τα συναισθήματα μας και όχι εκείνα εμάς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τρόποι να σμικρύνουμε το μέγεθος του στρες μέσω αποβολής με διάφορους τρόπους. Τον καλύτερο τρόπο πιστεύω τον γνωρίζετε ήδη, είναι η γυμναστική και ειδικότερα η γιόγκα. Μέσω της γυμναστικής παράγουμε ορμόνες που βοηθούν τον οργανισμό να νιώθει τόσο υλικά όσο και πνευματικά καλύτερα.

 Πάντως το άγχος δεν πρέπει ποτέ να το αφήσουμε να μας καταβάλει. Αποτελεί μία κινούμενη άμμο πού μόλις πατήσεις το πόδι σου μέσα της, δύσκολα μπορείς να ξαναβγείς. Πάντα μα πάντα όμως υπάρχει λύση. Όποιο και να είναι το πρόβλημα μας, θα βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτό επειδή οι άνθρωποι έχουμε κατασκευαστεί για να δημιουργούμε στον περιβάλλον μέσα από τον εσωτερικό μας κόσμο και όχι να καταστρεφόμαστε απ’ αυτόν.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς το άγχος μπορεί να σε κάνει να δείξεις τον κακό σου εαυτό.