Loading

Πώς θα πεθάνει το Σύμπαν;

svg19 Ιανουαρίου, 2020SciencebeezΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Μεγάλη ερώτηση, για μεγάλο αντικείμενο, από μικρούς εγκεφάλους. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πως ή πότε θα τελειώσει το σύμπαν. Υπολογίζεται με μεγάλη βεβαιότητα ότι το σύμπαν κάποτε ήταν συγκεντρωμένο σε ένα απειρωτικά μικρό σημείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε γαλαξίας απομακρύνεται όλο και περισσότερο από όλους τους άλλους. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι γαλαξίες δεν θέλουν να συναναστρέφονται με τους γειτονές τους, αλλά επειδή σε κοσμικό επίπεδο δρα μια μυστηριώδης δύναμη (η οποία ονομάστηκε σκοτεινή ενέργεια) που επιμηκύνει το χώρο μεταξύ μακρινών γαλαξιών γρηγορότερα και από την ταχύτητα του φωτός. Ας εξετάσουμε τις τρεις καλύτερες μας υποθέσεις.

1.BIG RIP (Μεγάλο Ξήλωμα, google translate δεν βοηθάς)

Αν η σκοτεινή ενέργεια είναι πολύ πιο ισχυρή από όσο πιστεύουμε τότε η επιτάχυνση επιμήκυνσης του σύμπαντος, θα υπερνικήσει όλες τις άλλες δυνάμεις. Σε αυτό το σενάριο δεν θα αραιώσουν μόνο οι γαλαξίες και τα αστρικά συστήματα μεταξύ τους αλλά θα υπερνικιθεί η ελτκική δύναμη του ηλεκτρομαγνητισμού, της ασθενούς και ισχυρής πυρηνικής δύναμης. Αρχικά γιγάντια σώματα όπως άστρα και πλανήτες ακόμα και μαύρες τρύπες θα σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Μόλις η επιτάχυνση του χώρου γίνει πιο γρήγορη από την ταχύτητα του φωτός, τότε οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που συγκρατούν τα χημικά μόρια και τους πυρήνες τους θα διαλυθούν. Κανένα υποατομικό σώματιδιο δεν θα ξαναλληλεπιδράσει με κάποιο άλλο.

2. Big Crunch & Big Bounce

Σε αυτό το σενάριο η αδύναμη βαρύτητα δίνει ένα τέλος στην επιμήκυνση του σύμπαντος και ξεκινά να τραβά τα πάντα σε ένα σημείο. Οι γαλαξίες θα ξεκινήσουν να επιταχύνουν ο ένας προς τον άλλο. Οι μαύρες τρύπες και τα άστρα θα τραβούν στο εσωτερικό τους οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους. Η θερμοκρασία και η πυκνότητα του σύμπαντος θα αυξηθούν τόσο πολύ που θα θυμίζουν την κατάσταση μετά το Big Bang πρωτού καταρρεύσουν τα πάντα σε μια μοναδικότητα. Αυτό το σενάριο θεωρείται ότι θα μπορούσε να ξαναδώσει ένα Big Bang με ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν και στη συνέχεια Big Crunch κ.τ.λ. Αυτή η θεωρία ονομάζεται Big Bounce. Υποστηρίζει ότι δεν έχουμε ιδέα για το πόσους κύκλους Big Bang-Big Crunch έχει υποστεί ή θα υποστεί το σύμπαν καθώς κάθε κύκλος εξαφανίζει κάθε αποδεικτικό στοιχείο του προηγούμενου.

3. Big Freeze/ Heat Death (Μεγάλο Πάγωμα – Θερμικός Θάνατος)

Δυστυχώς το πιο καταθλιπτικό σενάριο είναι και το πιο πιθανό. Σε αυτό το σενάριο η επιτάχυνση της επιμήκυνσης του Σύμπαντος θα σταματήσει, αλλά το σύμπαν θα συνεχίσει να μεγαλώνει για πάντα. Καθώς θα μεγαλώνει το σύμπαν οι γαλαξίες θα απομακρύνονται μεταξύ τους καθώς και τα αστρικά συστήματα μέσα στους γαλαξίες θα αραιώνουν. Η σκόνη και τα αέρια που θα εκτοξεύονται από αστρικούς θανάτους δεν θα είναι αρκετά για να ξαναμαζευτούν από τη βαρύτητα και δεν θα δημιουργηθούν νέα άστρα. Και αν ο Stephen Hawking ήταν σωστός, η τελευταία μαύρη τρύπα θα εξατμιστεί σε ~10^100 χρόνια αφήνοντας τους εκάστοτε πολιτισμούς (άξιος που εννα ζει) χωρίς φυσικούς πόρους ενέργειας. Το σύμπαν θα παγώσει καθώς όλη η θερμότητα θα εξαπλωθεί στο χώρο και εντροπία του σύμπαντος θα είναι επιτέλους μέγιστη.

Όποιο και αν είναι το μέλλον του σύμπαντος το μόνο σίγουρο είναι ότι απέχει τουλάχιστον μερικά τρισεκατομύρια χρόνια από σήμερα άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον θάνατο του σύμπαντος. Προς το παρόν υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα που σε σκοτώνουν καθημερινά και δεν το αντιλαμβάνεσαι, για να προστατευτείς απ’ αυτά.

Αλήθεια, εσύ πώς πιστεύεις ότι θα πεθάνει το σύμπαν?

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς θα πεθάνει το Σύμπαν;