Φοιτητές: (με φωνή Attenborough) βιολογικά ανεξάρτητα όντα, έξυπνα και ικανά, χαρακτηρίζονται από έντονη επιθυμία για ζωή και … πολλές φορές επιτυγχάνουν να συμπεριφέρονται ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο καλοκαίρι, αφού καταφέρνουν να επιβιώσουν και τους 3 μήνες, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν οποιεσδήποτε από τις διεξιότητές τους. Τη μέρα θα τους δεις παραλιακά να ξεκουράζονται από το νυχτερινό τους ύπνο και τα περισσότερα βράδια να χορεύουν, καταναλώνοντας αλκοόλ. Τις υπόλοιπες ώρες τις γεμίζουν βλέποντας σειρές ή ταινίες, παίζοντας χαρτιά ή τάβλι και ξεφορτίζοντας το κινητό τους. Τα παιδιά τους ζηλεύουν γιατί είναι cool και οι μεγαλύτεροι γιατί είναι νέοι και free.
Για να το λέει ο Attenborough κάτι θα ξέρει! Καλό το λιώσιμο στην παραλία, καλά και τα μεθύσια στα μπιτσόμπαρα και οι αμέτρητες ώρες ύπνου, η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών όμως είναι μια τέλεια ευκαιρία να κάνεις τα θέλω σου πράξεις και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες. Το μόνο που χρειάζεσαι, εκτός από θέληση, είναι οργάνωση.
Πρώτ’ απ’ όλα, προσπάθησε να κάνεις μια λίστα, έστω και στο μυαλό σου, με τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις και στη συνέχεια ταξινόμησέ τα ξεκινώντας από τα σημαντικότερα. Σίγουρα πολλά από αυτά είναι εκτός budget γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις ρεαλιστικές επιλογές!
Priorities, priorities.
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, στο δικό μου το μυαλό όμως, η οικογένεια, η άσκηση και η μελέτη πάντα πρέπει να έχουν ψηλή θέση στη λίστα προτεραιοτήτων κάθε φοιτητή.
Θα μου πεις, την οικογένεια δεν μπορούν να την αποφύγουν οι περισσότεροι φοιτητές το καλοκαίρι, μιας και επιστρέφουν στα πατρικά τους. Πόσοι όμως περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους; Μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές και να κάνετε επισκέψεις, να δείτε ταινίες μαζί, να πάτε για φαγητό ή να παίξετε επιτραπέζια. Προτάσεις όπως: πάμε να κάνουμε οικογενειακώς bungee, να παίξουμε paintball, να οδηγήσουμε go-kart, να τραγουδήσουμε karaoke είναι καλό να αποφεύγονται.
Γενικότερα, αποφύγετε να προτείνετε κάτι στους δικούς σας αν δεν μπορείτε να το εκφράσετε στα ελληνικά! Μη σας «στείλουν για τσάι» λέγοντας «πάω πάσο man» και «άντε γεια».
Θα μου πεις άσκηση και καλοκαίρι πάνε πακέτο. Λίγο το κολύμπι και λίγο ο χορός κάτι γίνεται. Όλο και κάποια βόλτα θα προκύψει, όλο και κάπου θα νυχτοπερπατήσετε. Άλλο όμως αυτό και άλλο η συστηματική άσκηση. Και για να μην ακούγεται σαν αγγαρεία, ίσως να σκεφτόσουνα λίγο και το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Θα μπορούσες συστηματικά να συνδυάζεις τις δραστηριότητές σου με λίγη γυμναστική. Για παράδειγμα με το καθημερινό βολτάρισμα στην παραλία αφιέρωσε 20-30 λεπτά για κολύμπι, πάρε θαλάσσιο ποδήλατο με τους φίλους σου, πάρε κανό ή κάνε SUP, παίξε ρακέτες ή βόλεϊ.
Θα μου πεις μελέτη με τίποτα!
Διάβασα τόσο τον τελευταίο καιρό που χρειάζομαι διάλειμα. Μην ανησυχείς, κανείς δεν σε πιέζει. Είναι κάτι που θα πρέπει να κάνεις συνειδητά. Δεν είναι ανάγκη να ασχοληθείς με επιστημονικά άρθρα και βιβλία. Βρες κάτι που θέλεις να μάθεις. Μπορείς να διαλέξεις ένα λογοτεχνικό που να σε ιντρικάρει και να το διαβάσεις. Χαλαρά. Εξάσκησε τα αγγλικά σου ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα θέλεις. Μπορείς πολύ απλά να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά με αγγλικούς υπότιτλους ή και χωρίς αν είσαι πιο προχωρημένος και άσε το μηχανισμό να δουλέψει από μόνος του. Κι αν φοβάσαι ότι είσαι αρκετά πίσω μην αγχώνεσαι, έχεις όλο το καλοκαίρι μπροστά σου να γκουγκλάρεις μεταφράσεις στα ελληνικά.
Τα φοιτητικά καλοκαίρια αφήνουν μερικές από τις ωραιότερες αναμνήσεις σε όσους έχουν την τύχη να τα ζήσουν. Λίγο όμως η παρορμητικότητα της ηλικίας και λίγο ο αυθορμητισμός μπορούν να στερήσουν άλλες τόσες.
Ο χρόνος μακριά από τη σχολή μπορεί να γίνει περισσότερο επικοδομητικός και αν αυτό συνοδεύεται με συνέπεια και σταθερότητα τότε το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Ο «κανόνας 21/90» λέει πως χρειάζεσαι 21 ημέρες για να χτίσεις μια συνήθεια και 90 για να δημιουργήσεις ένα τρόπο ζωής. Ένα καλοκαίρι…
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment