Loading

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας!

Πώς θα ένιωθες αν βρισκόσουν σε ένα κίτρινο δωμάτιο; Τι συναισθήματα σου προκαλεί το κόκκινο και πόσο γαλήνια θα ένιωθες σε έναν πράσινο χώρο;  Τι συμβολίζει για εσένα το λευκό και πόση θλίψη μπορεί να σου προκαλέσει το μπλε; Ίσως να σου φαίνεται περίεργο αλλά μια απλή χρωματική απόχρωση έχει την δυνατότητα να επηρεάσει στιγμιαία ολόκληρη την ψυχοσύνθεση σου, αλλάζοντας όχι μόνο τον τρόπο συμπεριφοράς, αλλά επίσης ολόκληρη τη διάθεση σου.

Πώς; Αυτό θα το ανακαλύψεις στις επόμενες γραμμές… 

ΚΙΤΡΙΝΟ

verywellmind.com

Το κίτρινο είναι ένα έντονο χρώμα που προσφέρει πολλαπλές επιδράσεις στην ανθρώπινη ψυχολογία. Αρχικά έχει την δυνατότητα να ενισχύει την παραγωγικότητα και την σωματική δραστηριότητα, καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό. Επίσης, είναι το πιο ελκυστικό-ορατό  χρώμα από όλη την παλέτα χρωμάτων και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το συναντάμε σε πινακίδες οδικής κυκλοφορίας ή διαφημιστικά. Παρόλα αυτά,  το συγκεκριμένο χρώμα  είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον θυμό και την ζήλια. Σχετικά πειράματα έχουν δείξει ότι άτομα τα οποία βρισκόντουσαν σε ένα κίτρινο δωμάτιο, είχαν θυμώσει ή είχαν χάσει πολύ πιο εύκολα την υπομονή τους. Όμοια επίδραση φαίνεται να έχει και στα παιδιά, αφού έχει παρατηρηθεί ότι βρέφη που περικυκλώνονται από κίτρινους τοίχους τείνουν να κλαίνε περισσότερο.

ΚΟΚΚΙΝΟ

verywellmind.com

Το κόκκινο είναι το μοναδικό χρώμα που μπορεί να αναδείξει δυο εντελώς αντιθετικά συναισθήματα.  Από την μια προσδίδει στοιχεία έντονης σεξουαλικότητας, πάθους ή αυξημένης ερωτικής λίμπιντο. Από την άλλη, μπορεί να πάρει μια μορφή επιθετικότητας, δύναμης και οργής. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το κόκκινο μαγνητίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου τα βλέμματα και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο προειδοποιητικά σήματα  ή σήματα κινδύνου έχουν την απόχρωση του κόκκινου, για να δίνουν στον νου ένα μήνυμα εγρήγορσης. 

ΠΡΑΣΙΝΟ

verywellmind.com

Το πράσινο ως χρώμα είναι κατεξοχήν συνδεδεμένο με τη φύση και την ελπίδα. Στις σύγχρονες κοινωνίες εκφράζεται κυρίως ως χρώμα ηρεμίας και ασφάλειας. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, τα νοσοκομεία, οι κλινικές, μέχρι και οι χειρουργικές ρόμπες των ιατρών αποτελούνται από πράσινο, όχι μόνο για να δημιουργήσουν ένα γαλήνιο περιβάλλον προς το στρες των ασθενών, αλλά επίσης για να συντείνει στην καταπράυνση του πόνου. 

ΛΕΥΚΟ

verywellmind.com

Το λευκό ως χρώμα μπορεί να πάρει διαφορετικές ερμηνείες, ανάλογα με την οπτική του κάθε ανθρώπου. Από την μία μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των ατόμων και να τους κάνει να νιώσουν έμπνευση και ηρεμία, από την άλλη μπορεί να τους δημιουργήσει αίσθημα κενού ή αμηχανία. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορετική εκδοχή που μπορεί να λάβει από διάφορες κουλτούρες. Για παράδειγμα, σε μερικούς λαούς συμβολίζει την αγνότητα και την αισιοδοξία, ενώ σε άλλους το πένθος.

ΜΠΛΕ

verywellmind.com

Το μπλε ανήκει στην κατηγορία των πιο αγαπητών χρωμάτων του παγκόσμιου πληθυσμού.  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κωδικοποιώντας το συγκεκριμένο χρώμα, εκλαμβάνει κύματα ηρεμίας χαλάρωσης και γαλήνης. Επιπλέον, προσδίδει κύρος και σταθερότητα, καθώς επίσης αυξάνει την δημιουργικότητα του μυαλού. Παρ ‘ όλα αυτά όμως, είναι ένα καταθλιπτικό χρώμα που αντικατοπτρίζει τη μελαγχολία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η φράση «I feel blue» ή το είδος μουσικής «μπλουζ» αναφέρονται στο συγκεκριμένο χρώμα, αφού προσδίδουν μια λυπητερή νότα.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: psychologynow.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας!