Με την σήμανση αυτού του τίτλου ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα, ένα θέμα που είναι σαν ένα γέρικο δέντρο με πολλές ρίζες, τροφή για διάλογο και για σκέψεις.
Κάθε παιδί εννοείται πως αντιμετωπίζει διαφορετικά την καινούρια κατάσταση που έρχεται στο σπίτι. Καλείται λοιπόν να αντιμετωπίσει τις δικές του, αν θέλετε, ανασφάλειες εφόσον είναι το πρώτο παιδί, άρα είχε τα πάντα πρώτο. Ξεκινά μια μικρή ανησυχία – αν θα είναι πλέον το κέντρο σημασίας, αν θα αγαπάμε περισσότερο το νέο μωρό που έρχεται, παρόλο που μπορεί αυτό να σας είχε ζητήσει αδερφάκι. Όλα αυτά είναι φυσικά φυσιολογικά.

shawglobalnews.files.wordpress.com
Είναι όμως πολύ σημαντικό να λέμε αλήθειες του παιδιού και να υπάρχει μια όμορφη συνεργασία με όλο τον οικογενειακό περίγυρο, γιατί αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε τα αποτελέσματα ίσως να είναι περισσότερο ανησυχητικά.
Τι εννοώ;
Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στους παππούδες- γιαγιάδες τη σωστή μεταχείριση του παιδιού, δηλαδή να μην ακούμε φράσεις του τύπου «τώρα που θα έρθει το αδερφάκι σου δεν θα το αγαπούμε αυτό γιατί θα είναι μικρό και θα φοράει πανί». Παιδιά όχι, όχι. Αυτές οι φράσεις που έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν το παιδί, δε βοηθάνε, αντίθετα ενισχύουν την εχθρότητα, πριν καν γεννηθεί το νέο παιδί, αν και έχουν το αντίθετο στόχο. Το παιδί πρέπει να προετοιμαστεί αυτούς τους 9 μήνες για το τι θα υπάρχει στο σπίτι μελλοντικά, για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν, για την κατάσταση που θα διανύσει η οικογένεια μέχρι να φτάσει το νέο μέλος και γενικότερα πρέπει να μπαίνει σε λειτουργία μια ομαλή κατάσταση και η προσπάθεια διαχείρισης των νέων δεδομένων.

kiddocare.my
Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε το επερχόμενο μωράκι κάθε μέρα στο παιδί μας για να του εντυπωθεί η νέα άφιξη και να υπάρχει μια γλυκιά προσμονή. Ενημερώνουμε το παιδί για τις ανάγκες που θα έχει το βρέφος και την φροντίδα που χρειάζεται τον πρώτο καιρό. Μάλιστα αν το παιδί έχει την κατάλληλη ηλικία μπορεί να του αναθέσετε μερικές υπευθυνότητες σε σχέση με το νεογέννητο. Αυτό θα του αρέσει γιατί θα νιώσει πως συμβάλει και θα αισθανθεί ότι αξίζει και πως είναι «μεγάλο». Υπάρχουν μάλιστα στην αγορά και παραμυθάκια με αυτό το θέμα μπορείτε να προμηθευτείτε είναι πολύ βοηθητικά.
Σωστό επίσης εάν το παιδί πηγαίνει σχολείο να μιλήσουμε με την δασκάλα του, να την ενημερώσουμε, έτσι ώστε να χειριστούν και αυτοί με τον τρόπο τους το θέμα γιατί η συμπεριφορά του παιδιού δεν είναι η ίδια στο σπίτι με το σχολείο. Έτσι αν δουν κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του να μας ενημερώσουν για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε όλοι μαζί, με ομαδική δουλειά.

pbs.twimg.com
Εγώ κανόνισα θυμάμαι να πάμε για ψώνια για το νέο μωρό και να διαλέξει η ίδια κάποια πράγματα. Επίσης αγόρασε και αυτή κάτι για το αδερφάκι της. Της πρότεινα μάλιστα να διαλέξει τι θα ήθελε να κεράσει τους φίλους της, όταν γεννηθεί το μωρό. Αποφάσισε να ετοιμάσουμε μερικά μάφινς και έτσι κάναμε. Της είχαμε τυπώσει και μια φανέλα με την πρόταση μεγάλη αδερφή και την είχε βάλει εκείνη την μέρα.
Σιγουρά δεν είναι όλα ρόδινα τα παιδιά είναι αθώα και θα ζηλέψουν, ίσως όχι με τον τρόπο που κάνεις εικόνα εσύ ή με τον τρόπο που εμείς οι μεγάλοι ζηλεύουμε. Στην ουσία ζηλεύουν την αγάπη που πιστεύουν ότι θα χάσουν και την αποκλειστικότητα που επίσης νιώθουν πως χάνουν. Τη ζήλια μπορούν να την δείξουν με χίλιους τρόπους, εμείς όμως πρέπει να το καταλάβουμε και να βρούμε τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Είναι μια δύσκολη και μεταβατική κατάσταση για το παιδί, εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την νέα και μόνιμη πλέον κατάσταση.

i.pinimg.com
Το κυριότερο όμως που εγώ θα σας πρότεινα κατά τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας είναι να υπενθυμίζετε στο παιδί σας πόσο πολύ το αγαπάτε και να αφιερώνετε και τον απαραίτητο χρόνο γι’ αυτό όταν έρθει και το νέο παιδί στον κόσμο, για να μην νιώσει ποτέ αυτή την εγκατάλειψη.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: imagesvc.meredithcorp.io
What do you think?
Show comments / Leave a comment