«66 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένας αστεροειδής διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων προσέκρουσε στη Γη, προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων».
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξετάσω τον πιο πάνω ισχυρισμό και είτε να τον επιβεβαιώσω είτε να τον διαψεύσω. Εντάξει, ίσως είναι λίγο δύσκολο να είμαι απόλυτος. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να τον τροποποιήσω έτσι ώστε να συμβαδίζει καλύτερα με τις υπάρχουσες θεωρίες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Όντως έπεσε αυτός ο αστεροειδής; Απάντηση: Σχεδόν σίγουρα ναι. Αυτό το γνωρίζουμε από το απομεινάρι που έχει αφήσει, έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 150 χιλιομέτρων που βρίσκεται στον κόλπο του σημερινού Μεξικού (η ονομασία του είναι κρατήρας Chicxulub). Στον κρατήρα αυτό βρέθηκε σκόνη από αστεροειδή, η οποία χρονολογήθηκε να είναι ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών, κάνοντας έτσι τη σύγκρουση του αστεροειδή με τη Γη να συμπίπτει με την περίοδο την οποία εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροί. Άρα τι το ψάχνουμε; Η υπόθεση έκλεισε, έτσι δεν είναι;

utexas.edu
Not so fast! Βλέπετε, ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έπεσε ο αστεροειδής και τσουπ όλοι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν μονομιάς! Η σύγκρουση καθ’ εαυτήν θα είχε σκοτώσει μόνο όσους δεινόσαυρους (και άλλα ζωικά είδη) βρίσκονταν στη γειτνιάζουσα περιοχή (συν αυτούς που θα σκότωνε το επακόλουθο μέγα-τσουνάμι). Αυτό που προκάλεσε τη μαζική εξαφάνιση των ειδών ήταν το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, τεράστια ποσότητα σκόνης ανυψώθηκε στην ατμόσφαιρα, μπλοκάροντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ακτινοβολία του ήλιου. Αυτό φυσικά σήμαινε ότι τα φυτά δεν μπορούσαν να φωτοσυνθέσουν επαρκώς· χωρίς φυτά δεν μπορούσαν να επιζήσουν οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι και χωρίς φυτοφάγους δεινόσαυρους δεν μπορούσαν να επιζήσουν οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι. Επίσης, δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός ότι λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας, η Γη περιήλθε σε περίοδο ψύχους.
Παρόλα αυτά, ο αστεροειδής δεν πρέπει να παίρνει την αποκλειστική ευθύνη για τον αφανισμό των δεινοσαύρων! Σημαντικό ρόλο ενδέχεται να έπαιξε και η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που λάμβανε χώρα εκείνη τη γεωλογική περίοδο. Συγκεκριμένα, εκρήξεις υπερ-ηφαιστείων τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή της σημερινής Ινδίας, έβαλαν κατά πάσα πιθανότητα και αυτές το λιθαράκι τους στο μπλοκάρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας και μπορούμε άρα να τις θεωρήσουμε και αυτές «συνένοχες» στη «δολοφονία» των δεινοσαύρων.

science.time.com
Υπάρχουν βέβαια και λιγότερο διαδεδομένες θεωρίας, όπως για παράδειγμα το ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν λόγω κατανάλωσης τοξικών φυτών ή λόγω βομβαρδισμού της Γης από κομήτες.
Αν και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έγινε, το πιο πιθανόν είναι ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν ως αποτελέσμα του συνδυασμού των πιο πάνω, με τον αστεροειδή και τις ηφαιστειακές εκρήξεις να αναλαμβάνουν όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Οπόταν, πλέον είμαστε σε θέση να αναθεωρήσουμε τον αρχικό ισχυρισμό και να τον τροποποιήσουμε ως εξής:
«Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, πιθανότατα εξαιτίας της μείωσης της ηλιακής δραστηριότητας, την οποία προκάλεσαν τόσο η πτώση ενός αστεροειδούς, όσο και οι εκρήξεις υπερ-ηφαιστείων».
Πηγές: utexas.edu, nhm.ac.uk, nationalgeographic.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mit.edu
What do you think?
Show comments / Leave a comment