Μπαίνοντας σε μια σελίδα σαν κι αυτή για να διαβάσετε ένα άρθρο ή προσπαθώντας να συνδεθείτε με βιντεοκλήση με την μαμά στο σπίτι (εάν είστε στο εξωτερικό, σαν και μένα), παρατηρείτε, τελευταία, μια ελάχιστη μέχρι και αρκετά αισθητή καθυστέρηση στην φόρτωση δεδομένων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό. Βέβαια, ακούγεται κάπως αστείο, αλλά στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός μας έχει μαγνητίσει. Έχουμε καταντήσει τις τελευταίες βδομάδες να καθόμαστε μπροστά από μια οθόνη (Να! Καλή ώρα σαν κι αυτή) και να διαβάζουμε έστω και την παραμικρή πληροφορία για το επίκαιρο θέμα – τον κορωνοϊό. Αυτό όμως αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τον αγαπημένο μας φίλο, το διαδίκτυο.
Η πρώτη πηγή ενημέρωσής μας σε σχέση με τον κορωνοϊό είναι το κινητό, τουτέστιν το διαδίκτυο. Χιλιάδες πηγές ενημέρωσης μας κατακλύζουν καθημερινά. Οι χώροι εργασίας, η εκπαίδευση, η κυβερνητική διαχείριση της κοινωνίας, τα πάντα εκτελούνται μέσω ειδικά διαμορφωμένων ιστοσελίδων επικοινωνίας, προκαλώντας, βέβαια, τεράστια κίνηση δεδομένων σε τρισεκατομμύρια «σύννεφα» εταιριών και ιστοσελίδων. Εικόνες, βίντεο, ήχοι, έγγραφα, τηλεδιασκέψεις, εντολές… Η λίστα δεν έχει τέλος. Ο κόσμος έχει περάσει στην απόλυτη ψηφιακή επικοινωνία για να διαφυλαχτεί από την πανδημία που έχει κλονίσει το παγκόσμιο. Αυτά τα σύννεφα δεδομένων, όμως, στην πραγματικότητα έχουν υλική διάσταση και δεν αποτελούν μόνο τάσεις ρεύματος. Οι χιλιάδες εκτάσεις τετραγωνικών από σκληρούς δίσκους, οι οποίοι αποθηκεύουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε κρυπτογραφημένη μορφή, κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Και τότε τι;
Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο ρισκάρεται η πλήρης καταστολή του ψηφιακού κόσμου και συνεπώς η λειτουργία όλου του πλανήτη. Ναι, είναι δυνατό να συμβεί, αλλά υπάρχει λύση.
Οι τηλεφωνικές εταιρίες ανά το παγκόσμιο έχουν ήδη αρχίσει να χαρίζουν, κυριολεκτικά, «δεδομένα» στους χρήστες κινητών τηλεφώνων έτσι ώστε να ελαφρύνουν τις υπόλοιπες συνδέσεις που γίνονται μέσω “Wi–fi”.
Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί καλύτερα: το “Wi-fi” έχει ως πηγή ένα σταθερό δρομολογητή, ή στα αγγλικά «ρούτερ». Αυτός ο δρομολογητής παρόλο που προωθεί ασύρματα πληροφορίες σε εμάς, είναι συνδεδεμένος με μια κεντρική γραμμή καλωδίων, δημιουργώντας έτσι ένα πελώριο και γρήγορο δίκτυο με αρνητική συνέπεια το όριο ταυτόχρονης προσπέλασης ή ανταλλαγής δεδομένων. Αντιθέτως, το δίκτυο κινητών δεδομένων χρησιμοποιεί δορυφορικές αναμεταδώσεις πληροφοριών. Έτσι τα δεδομένα ταξιδεύουν γρηγορότερα και ασύρματα. Με αυτόν και πολλούς άλλους τρόπους διευκολύνεται η ομαλή λειτουργία του διαδικτύου.
Το κυριότερο ζήτημα, όμως, είναι η διαχείριση των χιλιάδων ψεύτικών αναρτήσεων με θέμα τα τελευταία γεγονότα σε σχέση με τον κορωνοϊό, που σκοπό έχουν: Πρώτον, να σκορπίσουν πανικό και δεύτερον, να υπερφορτώσουν το διαδίκτυο με περιττά δεδομένα. Οι εταιρίες κοινωνικών δικτύων έχουν εντοπίσει χιλιάδες τέτοιες δημοσιεύσεις, τονίζοντας ότι προκαλούν βλάβες στις εγκαταστάσεις τους, κοστίζοντάς τους εξαιρετικά μεγάλα ποσά για να φτιαχτούν.
Συνεπώς, θα πρέπει και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες, η απαγόρευση μέχρι και ποινικοποίηση των αναρτήσεων αυτών σε σχέση με την πανδημία, συνοδευόμενη με βαριά πρόστιμα, μέχρι και φυλάκιση.
Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στο διαδίκτυο. Όμως, η τεχνολογία που μας προσφέρεται σήμερα είναι ένα πολύ ισχυρό εφόδιο για αντιμετώπιση ενός τέτοιου μαζικού προβλήματος, έτσι ώστε να μην επέλθει η απόλυτη αδράνεια και το χάος σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, όπως η οικονομία. Το βασικό στοιχείο, βέβαια, είναι η σωστή και όχι επιπόλαιη χρήση της μηχανής αυτής. Γιατί, η μηχανή θέλει και καλό μάστορα για να αποδώσει σωστά…
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment