Η ιστορία αφορά τον Δρ. Χοσέ Ντελγάδο, νευροφυσιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Yale. Ο Χοσέ άνηκε σε μια ομάδα ερευνητών, η οποία μελετούσε και ανέπτυσσε έναν νέο είδος θεραπείας με ηλεκτροσόκ.
Το αρχικό σχέδιο ήταν να τοποθετήσουν μικροσκοπικά καλώδια και ηλεκτρόνια στο κρανίο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα αλλά και να ελέγχουν αρκετές κινήσεις του σώματος. Αντί των μικροσκοπικών καλωδίων όμως, ο Δρ. Χοσέ Ντελγάδο μετά από αρκετές μελέτες ανέπτυξε ένα τσιπ το «stimoceiver». Το τσιπ είχε το μέγεθος ενός νομίσματος και λειτουργούσε με τηλεχειρισμό. Για αρκετά χρόνια ο Ντελγάδο με την ομάδα του πειραματίζονταν μόνο σε γάτες και πιθήκους. Χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο, έβαζε τα ζώα να κοιμούνται να τσακώνονται να αναπαράγονται, το κύριο ενδιαφέρον του όμως ήταν η διαχείριση θυμού. Σε ένα από τα πειράματα του χρησιμοποίησε δυο μαϊμούδες με στόχο να ζευγαρώσουν. Η μια από αυτές ήταν αρκετά άγρια, έτσι έδωσε το τηλεχειριστήριο στην άλλη μαϊμού. Η μαϊμού κατάλαβε ότι αν πατούσε το κουμπί η φίλη της θα ηρεμούσε.
sites.google.com
Απ΄ότι φαίνεται ο Χοσέ δεν ήταν ευχαριστημένος με τα πειράματα που είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τσιπ του σε ταύρους. Μετά από αρκετά πειράματα που έκανε σε διάφορους ταύρους, αποφάσισε το 1965 να μπει στην αρένα με τον Lucero, ένα διάσημο ταύρο της εποχής ο οποίος φημιζόταν για την οργή του. Όταν λοιπόν ο Lucero όρμισε κατά πάνω του, ο Ντελγάδο, χρησιμοποιώντας πάντα το τηλεχειριστήριο, έκανε τον ταύρο να ηρεμήσει και να ξεκινήσει να στριφογυρίζει.
kterrl.files.wordpress.com
Κάποιοι θα έλεγαν ότι το τελευταίο πείραμα του Ντελγάδο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως αναφέρθηκε και στο πρωτοσέλιδο των Νew Υork Τimes. Πολλοί όμως που παρακολούθησαν την επίδειξη με τον ταύρο, κατηγόρησαν τον επιστήμονα ότι τους εμφύτευσε κρυφά τσιπ και έλεγχε τις σκέψεις τους, μιας και ο φόβος για τον έλεγχο μυαλού αυξήθηκε κατά πολύ την δεκαετία του 1970.
Το τι πραγματικά έγινε, δεν μπορεί να πει κανένας με σιγουριά. Το θέμα είναι πως ο έλεγχος σκέψης, είτε ζώων είτε ανθρώπων, μπορεί να φέρει δραματικά αποτελέσματα.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cognitive-liberty.online
What do you think?
Show comments / Leave a comment