Ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας τι εννοούμε με το «χειριστικός». Αναφερόμαστε σε ανθρώπους που με χειρισμούς προσπαθούν να περάσουν με το ζόρι το δικό τους. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Θυμηθείτε τις παλιές ελληνικές ταινίες όπου οι μαμάδες προσποιούνταν ότι πεθαίνουν ώστε να κάνουν το παιδί τους να «συμμορφωθεί» και να κάνει αυτό που θέλουν ή να παντρευτεί αυτήν που θέλει η μανουλίτσα. Αυτό είναι μια μορφή χειρισμού. Η μανουλίτσα εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα του παιδιού της δημιουργώντας του ενοχές ώστε να περάσει το δικό της.
thumbs.gfycat.com
Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υπάρξει χειριστικοί. Το αρνητικό ανακύπτει ωστόσο όταν αυτοί οι χειρισμοί είναι εκτός ορίων. Συνήθως, οι χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν όρια. Το όριο είναι η πραγματοποίηση της επιθυμίας τους. Δεν έχουν την αίσθηση πότε πρέπει να σταματήσουν και ότι ο άλλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Κατηγορούν τον τρίτο, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για τη συμπεριφορά τους, προσδίδοντας όλο το «φταίξιμο στον άλλο.
media-assets-02.thedrum.com
Εκμεταλλεύονται αισθήματα, ευαισθησίες, καλοπροαιρεσία για δικό τους συμφέρον.
Για να δούμε αν βρισκόμαστε και κάνουμε παρέα με χειριστικούς ανθρώπους μπορούμε να:
1.Προσέξουμε τη συμπεριφορά τους.
Πώς μιλάνε για τρίτους όταν οι τρίτοι αυτοί δεν είναι μπροστά; Ενθαρρύνουν με τη συμπεριφορά τους την ένταση, τη ζήλια, την ίντριγκα; Είναι διπρόσωποι;
2. Κοιτάξτε τις πράξεις τους και όχι μόνο τα λόγια.
Αν τα λόγια και οι πράξεις συνάδουν, πρόκειται περί ειλικρινούς ανθρώπου. Αν όχι, δώστε περισσότερη σημασία στις πράξεις παρά στα λόγια. Το ψέμα χρησιμοποιείται εύκολα προς ικανοποίηση τους και αποφυγή ευθυνών.
3. Αν έχετε κατηγορηθεί, μην σπαταλάτε το χρόνο σας δίνοντας εξηγήσεις.
Ό,τι πείτε, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Δεν έχει νόημα.
Οι έντονα χειριστικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να συσχετιστούν σωστά με τους άλλους. Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε περί χειριστικής παρέας και όχι χειριστικών φίλων. Η έννοια του φίλου είναι ιερή. Η φιλία θα έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά θα μείνει εκεί.
p0.pikist.com
Ρωτήστε τον εαυτό σας σχετικά με το τι πιστεύετε για τη φιλία και τι για την παρέα. Με αυτό τον τρόπο έχετε καλύτερη συνειδητότητα για το τι θέλετε και σε τι κατάσταση βρίσκεστε.
Αν διαπιστώσετε ότι εσείς έχετε μια εσφαλμένη περιοριστική πεποίθηση, υπάρχουν καλά νέα, γιατί οι πεποιθήσεις αλλάζουν. Αν η παρέα σας έχει μια εσφαλμένη πεποίθηση, μπορείτε να το συζητήσετε. Αν είναι υγιής η σχέση, θα γιατρευτεί. Αν όχι, κοιτάξτε πάλι το 3 παραπάνω. Ό,τι πείτε θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας.
Και για να αστειευτούμε και λιγάκι:
- Πώς να επιβιώσεις από χειριστικές παρέες;
- Ε, μην κάνεις παρέα μαζί τους!
Σας φιλώ!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i1.wp.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment