Κοίτα να δεις που όντως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Φόβο για τους σκύλους είχα και έγω όταν ήμουν μικρούλα, μα τώρα είμαστε φίλοι και χαίρομαι σαν μικρό παιδί όταν τους βλέπω. Η γειτονιά μου είναι γεμάτη απο γάτους, κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα στην προσαρμογή μου με αυτούς κι έτσι δεν με τρόμαζαν.
Πολύ απλά ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ την!
Πώς;
1. Μπείτε στη διαδικασία να μάθετε περισσότερα για τους γάτους ή τους σκύλους, είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω τρίτων ατόμων. (Και προσπαθήστε να είναι έγκυρες οι πηγές σας για να μην καταλήξετε να καλείται το γάτο με σκυλίσιο κάλεσμα και τον σκύλο με γατίσιο).
2. Διαβάστε για τη συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους, σε διάφορες καταστάσεις ή βρείτε τι λατρεύουν περισσότερο. Με αυτές τις γνώσεις θα έχετε μια ιδέα με ποιο τρόπο να συμπεριφερθείτε στο σκύλο ή τη γάτα.
3. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Πώς θα αντιδρούσατε αν ο άλλος σας φοβόταν; Έχω πράγματι κάτι που μπορεί να τρομάζει τον άλλο; Έχω δείξει ανάλογη συμπεριφορά ή μήπως ο άλλος πλάθει σενάρια με το μυαλό του; (κι αν όντως πλάθεις σενάρια, τότε έχεις το ταλέντο να γίνεις σεναριογράφος!)
4. Οραματιστείτε! – ωραία λέξη… Εδώ όμως δεν θα οραματιστείτε τι θέλετε στον κάθε τομέα της ζωής σας αλλά θα φανταστείτε (αν προτιμάτε) τη διαδικασία αντιμετώπισης. Δηλαδή, αν τύχει να δείτε μπροστά σας το αντικείμενο του φόβου σας, ποια θα μπορούσε να είναι η πρώτη σας κίνηση ή αντίδραση; (Εκτός από το να φύγετε τρέχοντας ή να κοκαλώσετε). Θα τολμούσατε να το προσεγγίσετε και να γίνεται δύο πολύ καλοί φίλοι;
Τέλος το θεωρητικό κομμάτι, ώρα για το πρακτικό, όπου η αντιμετώπιση παίρνει σάρκα και οστά, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σου καθώς και μπόλικο θάρρος.
Όσο για αυτό μη σε ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι υπάρχει πάντα αυτό που λέμε Perfect Timing, και συγκεκριμένα στον κατάλληλο τόπο. Μπορείς να το επιδιώξεις αλλά αν δεν είσαι μέσα σου έτοιμος και σίγουρος δεν θα εμφανιστεί.

ΝΑΙ! ΘΑΡΡΟΣ! Και να θυμάσαι πως ο φόβος είναι μια σκοτεινή μάσκα που κρύβει το λαμπερό πρόσωπο του θάρρους. Α… και δείτε το σαν μια καινούργια περιπέτεια ή εμπειρία! – σίγουρα κάτι θα μάθετε και απ’ αυτό…
Προσοχή: Η φοβία αυτή ονομάζεται επιστημονικά «αιλουροφοβία» και συναντάται πολύ συχνά. Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι όμως να δώσει επιστημονική ερμηνεία της φοβίας ή προτάσεις αντιμετώπισης της από κάποιο ειδικό. Αντιθέτως, πιο πάνω σας έδωσα μερικά νοητικά, αν θέλετε κολπάκια, τα οποία θα κάνουν την αντιμετώπιση αυτού του φόβου πιο ευχάριστη και τα οποία εφάρμοσα κι εγώ. Προσοχή, δεν λειτουργούν πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις, αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment