Loading

Πώς ήταν τα τηλέφωνα πριν 150 χρόνια;

svgΝοέμβριος 6, 2020SciencebeezΜΑΡΙΑ ΖΑΝΗ

Η τεχνολογία στις μέρες μας είναι τόσο εξελιγμένη, που όταν μιλάμε για τηλέφωνα εστιάζουμε περισσότερο στα επιπλέον-απαραίτητα χαρακτηριστικά τους, θεωρώντας δεδομένη τη δυνατότητα ομιλίας εξ αποστάσεως την οποία μας προσφέρουν. Λογικό, αφού τα κινητά τηλέφωνα σήμερα είναι το δεξί μας χέρι ή καλύτερα η επέκταση του χεριού μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν δημιουργήθηκαν εξ αρχής όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το ίδιο και τα σταθερά τηλέφωνα.

Το πώς τα τηλέφωνα – κινητά και σταθερά – εξελίχθηκαν στη μορφή που υπάρχουν σήμερα, θα το δούμε παρακάτω σε αυτό το άρθρο.

Σταθερά τηλέφωνα

Πάμε πίσω στο 1876, όταν ο φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ εφηύρε την πρώτη τηλεφωνική συσκευή στον κόσμο, όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω. Η συσκευή αυτή ήταν συνδεδεμένη με άλλη παρόμοια μέσω δύο καλωδίων, επομένως χρησίμευε μόνο για σύνδεση σε κοντινή απόσταση. Όταν το 1877 ο Ντέιβιντ Έντουαρντ Χιουζ κατασκεύασε το μικρόφωνο, το τηλέφωνο εξελίχθηκε και οι ομιλίες από μακρινές αποστάσεις έγιναν εφικτές.

projecta3pylou.weebly.com

Το τηλέφωνο πέρασε από αρκετά στάδια ώστε να εξελιχθεί σε αυτό που έχουμε εμείς σήμερα. Παρακάτω στις εικόνες βλέπουμε έξι τηλέφωνα όπως εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, κάνοντας έτσι μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Πρώτα φαίνεται το τηλέφωνο του 1885, έπειτα το πρώτο επιτραπέζιο τηλέφωνο που κατασκευάστηκε το 1892, το παραδοσιακό τηλέφωνο με καντράν, το τηλέφωνο με κερματοδέκτη, το τηλέφωνο με πλήκτρα και τέλος, το πιο διαδεδομένο στις μέρες μας, ασύρματο τηλέφωνο.

lyk-esp-kastor.kas.sch.gr, mixanitouxronou.gr, omegalive.com.cy, 80stakalapaidia.wordpress.com, axd.gr, allsmart.gr

Παλαιότερα, για να γίνει μια τηλεφωνική κλήση ο συνδρομητής έπρεπε να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο στρέφοντας μια μαγνητοηλεκτρική μηχανή που είχε το τηλέφωνο του και η τηλεφωνήτρια στο κέντρο συνέδεε τον συνδρομητή με τον αριθμό που ήθελε να καλέσει. Αυτά ήταν τα γνωστά χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ υπήρχαν και τα ημιαυτόματα, με τα οποία ο συνδρομητής συνδεόταν μόλις σήκωνε το ακουστικό. Σήμερα, χρησιμοποιούνται τα αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα τα οποία επιτρέπουν στον συνδρομητή να καλέσει όποιον αριθμό επιθυμεί, χωρίς να έχει ενδιάμεση επαφή με το κέντρο.

Κινητά Τηλέφωνα

Οι προσπάθειες για δημιουργία φορητών τηλεφωνικών συσκευών, έλαβαν χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως στη Σουηδία, Φιλανδία και Αμερική. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο παρουσιάστηκε από τον Martin Cooper της Motorola, το 1973 στη Νέα Υόρκη, το οποίο είχε ύψος 25 εκατοστά και ζύγιζε περίπου 1 κιλό! Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, κατασκευάστηκε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που επέτρεψε την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού τηλεφώνου.

ppissis.com.cy

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, λειτούργησε το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις σκανδιναβικές χώρες, το οποίο υιοθετήθηκε και σε άλλες χώρες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Αυτό βοήθησε στην εξέλιξη και εμπορική εκμετάλλευση των κινητών τηλεφώνων. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, τα κινητά τηλέφωνα ήταν αρκετά ογκώδη, που η μεταφορά τους στην τσέπη ήταν αδύνατη και τα οποία υποστήριζαν μόνο τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτά ήταν τα κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς (1G).

Τη δεκαετία του 1990 περάσαμε στα κινητά τηλέφωνα δεύτερης γενιάς (2G) με τη ψηφιοποίηση των δικτύων και των συσκευών. Οι τηλεφωνικές συσκευές έγιναν μικρότερες και ελαφρύτερες, περίπου 100-200 γραμμάρια, χωρώντας έτσι στην παλάμη και τη τσέπη του χρήστη. Τα κινητά τηλέφωνα αυτής της γενιάς παρείχαν και επιπλέον λειτουργίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων και τη λήψη φωτογραφιών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα λανσάρονται στην αγορά τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς (3G) τα οποία προσφέρουν στους χρήστες απεριόριστες δυνατότητες και λειτουργίες, όπως τα γνωρίζουμε εμείς στις μέρες μας. Έπειτα, το 2009 πρωτοεμφανίζεται το σύστημα κινητών τέταρτης γενιάς (4G), ενώ το 2017 δοκιμάζεται πιλοτικά το πολυσυζητημένο σήμερα δίκτυο 5G. Πολλές οι εξελίξεις στον τομέα της τηλεφωνίας τα τελευταία χρόνια και ποιος ξέρει τι μας περιμένει στα τηλέφωνα της επόμενης δεκαετίας! Για να δούμε…

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: perierga.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς ήταν τα τηλέφωνα πριν 150 χρόνια;