Loading

Πώς οι τοξικοί άνθρωποι επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία ;

Μήπως οι γονείς σου είναι πάντοτε αρνητικοί με την κάθε σου κίνηση;

Μήπως άτομα της παρέας σου κριτικάρουν τον τρόπο ζωής σου συστηματικά;

Ίσως η παρούσα σχέση σου προκαλεί καθημερινό ασφυκτικό άγχος ή συνάδελφοι σου στον επαγγελματικό σου χώρο δημιουργούν ένα κλίμα απαισιοδοξίας;

Τότε, είναι εμφανές ότι περικυκλώνεσαι από τοξικούς ανθρώπους χωρίς να το έχεις συνειδητοποιήσει. Οι συνέπειες όμως που αντανακλούν στην ψυχική σου υγεία είναι επικίνδυνες τόσο για εσένα όσο για τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Το ερώτημα είναι “Τι είδους συνέπειες προκαλεί η τοξικότητα των ανθρώπων” ;

1.Υπερβολικό στρες.

Η προσπάθεια να  αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους άτομα επί καθημερινής βάσεως είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή ένταση και ανησυχία. Τα πρώτα συμπτώματα δεν  εμφανίζονται άμεσα, αλλά αντανακλούν στο σώμα μας με διάφορες μορφές.  Ίσως με πόνους στο στομάχι, πονοκεφάλους ή αδυναμία επίτευξης απλών δραστηριοτήτων. Συχνά φαινόμενα επίσης είναι η εμφάνιση αϋπνιών και οι κρίσεις θυμού ακόμη και σε στιγμές ύφεσης. Επομένως το άγχος που σου δημιουργεί η τοξικότητα των γύρω σου  φέρει την ψυχική και σωματική σου ακμαιότητα σε κίνδυνο.

2. Χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Είναι λογικό και επόμενο, όταν δέχεσαι κριτική και αποδοκιμασίες από το οικογενειακό σου περιβάλλον ή από άτομα της καθημερινής σου ρουτίνας, να δημιουργούνται υποτιμητικά πρότυπα για τον εαυτό σου. Όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια εκλαμβάνονται ως πραγματικότητα και σταδιακά δημιουργείται η εντύπωση στο υποσυνείδητο σου, ότι είσαι το άτομο το όποιο περιγράφεται από αλλά πρόσωπα.  Έτσι η αυτό-εικόνα σου βρίσκεται σε ένα κλουβί παγιδευμένη κάτω από τις δικές σου παραισθήσεις και αμφιβολίες.

3. Υπερένταση.

Μέσα σε ένα κλίμα “τελειότητας” που σου επιβάλλουν οι άλλοι να ζήσεις,  η ζωή σου κυλάει με έντονους ρυθμούς. Οι εξωτερικές επιβολές στην ουσία αλλοιώνουν το ωραίο της προσωπικής σου συμπεριφοράς και διαμορφώνεται κάτι προσποιητό.  Τρανταχτό παράδειγμα αυτού είναι περιπτώσεις ατόμων που σχολιάζονταν ως τεμπέληδες. Εξέλαβαν αυτή την θεωρία για αυτούς ως κάτι που ίσχυε  και τότε ξεκίνησαν να εργάζονται ασταμάτητα και εξαντλητικά, όχι για δικό τους συμφέρον, αλλά για να βγουν από το κύκλο της κριτικής. Όταν τους είχαν ρωτήσει τι ήταν αυτό που τους ώθησε σε ακλόνητη εργατικότητα, αυτοί έδωσαν ως απάντηση: “Nα αποδείξω την αξία μου στους γύρω μου”.

Πρέπει όμως να αντιληφθείς ότι οι άνθρωποι που μεταδίδουν τοξικότητα δεν χωρούν στην ζωή σου. Προσπάθησε να τους απαλλάξεις από αυτή το γρηγορότερο δυνατό, πριν υποστεί σοβαρό πλήγμα ο ψυχικός σου κόσμος. Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή του τοξικού γονέα, αφού χρειάζεται την πιο περίπλοκη αντιμετώπιση. Είναι ευλογοφανές πως δεν μπορείς να τους ξεφορτωθείς πλήρως από την ζωή σου, αλλά προσπάθησε να θέσεις όρια στην σχέση σας, χωρίς να μπορούν να εισβάλουν στα προσωπικά σου. Γίνε περήφανος για τον εαυτό σου και για όλα όσα κατάφερες να κερδίσεις. Εννοείται η γνώμη των άλλων θα σε ενδιαφέρει, αλλά μόνο στα ειλικρινή και καλοπροαίρετα σχόλια να δίνεις έμφαση για το καλύτερο!!!

“Μην αφήνετε αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους να νοικιάζουν χώρο στο κεφάλι σας. Αυξήστε το ενοίκιο και πετάξτε τους έξω”

Robert Tew

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς οι τοξικοί άνθρωποι επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία ;