Loading

Πώς η επιστήμη αύξησε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων;

svg11 Ιουλίου, 2020HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Χιλιάδες χρόνια πριν, προτού οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν φάρμακα και θεραπείες για πολλών ειδών ασθένειες αλλά και πριν αλλάξει τις συνήθειες ζωής του, ο άνθρωπος ζούσε κατά μέσο όρο 35 χρόνια. Ναι σωστά διαβάσατε 35 χρόνια!

Και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που έγινε από επιστημονικό οργανισμό στην Καμπέρα της Αυστραλίας, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζει 38 χρόνια, όπως τους Νεάντερταλ. Ενώ πλέον τώρα στα 35 σου χρόνια έχεις μια ολόκληρη ζωή μπροστά σου. Και ξέρεις γιατί έχεις μια ζωή μπροστά σου; Επειδή η επιστήμη προνόησε και επέκτεινε τη διάρκεια ζωής μας!

dianeosis.org

Σαφώς η επιστήμη έχει δύο όψεις, αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός, ότι έδωσε σωτήριες λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα υγείας των ανθρώπων. Και φυσικά όταν θανατηφόρες ασθένειες εξαλείφονται με το πέρασμα του χρόνου, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται!

Το προσδόκιμο ζωής είναι ο αριθμός που δείχνει, πόσα χρόνια αναμένεται να ζήσει ένα άτομο μιας δεδομένης ηλικίας. Επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες όπως οι συνήθειες (π.χ. κάπνισμα), χρόνιες νόσοι, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η κοινωνικοοικομική κατάσταση. Η υπέρταση, το κάπνισμα, το σάκχαρο και η παχυσαρκία είναι μόνο τέσσερις από τους παράγοντες που ευθύνονται για τους μισούς θανάτους το 2017. Παρ’ όλους αυτούς τους παράγοντες, το μέσο προσδόκιμο ζωής διεθνώς αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά περίπου 22 χρόνια μεταξύ 1950-2017.

statisticstimes.com

Ο μέσος όρος ζωής ξεκίνησε να παρουσιάζει διαρκή αύξηση από τις αρχές του 19ου αιώνα χάρη στα εμβόλια, τις ασφαλέστερες πρακτικές τοκετού αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Σκεφτείτε ότι πλέον τα νεογνά αλλά και οι μητέρες δεν πεθαίνουν συχνά κατά την διάρκεια διαφόρων επιπλοκών στο τοκετό. Επίσης τα νήπια δεν πεθαίνουν πια λόγω μιας απλής γρίπης ή για παράδειγμα από ιλαρά.

Έτσι λοιπόν τα επόμενα χρόνια και στον 20ο αιώνα, παρατηρήθηκε μία εκρηκτική πρόοδος στην επιστήμη. Μέσω της ευρείας παραγωγής και χρήσης των αντιβιοτικών, το προσδόκιμο ζωής και η ποιότητα ζωής αυξήθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Για να καταλάβετε την σημαντικότητα της εύρεσης των αντιβιοτικών, λοιμώξεις όπως η πνευμονία δεν μπορούν σήμερα να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου.

 Η πρόοδος της ιατρικής είναι ιλιγγιώδης και κάθε χρόνο νέο επιστημονικό εύρημα συμβάλλει στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Μία από τις πιο καθοριστικές εξέλιξης της ιατρικής ήταν και είναι η αναγνώριση του DNA (Watson & Crick 1953). Η ανακάλυψη του ανθρωπίνου γενετικού υλικού, πρόσφερε τη δυνατότητα να εξηγηθούν ή και να αντιμετωπιστούν παρά πολλές γενετικές διαταραχές.

Πέραν από όλα αυτά, είναι και η ανάπτυξη της τεχνολογίας που βοήθησε στο να δημιουργηθούν ιατρικά μηχανήματα που επιφέρουν μια μεγέθυνση του διαγνωστικού φάσματος. Πάρτε για παράδειγμα τον αξονικό τομογράφο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τον υπέρηχο και άλλα πολλά που έδωσαν την ευκαιρία, σε εκατομμύρια ανθρώπων, να έχουν έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Τώρα θα μου πείτε ότι εκθειάζω πολύ την επιστήμη, αφού είναι και ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι, και αγνοώ τα άλλα τόσα κακά που έχει φέρει με την εμφάνιση της. Φυσικά και υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία. Όμως είναι αδιαμφισβήτητο και συνάμα υπέροχο, ότι ο ίδιος ο άνθρωπος κατάφερε μέσω της εκμάθησης και της εφαρμογής της επιστήμης, να διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής του.

onmed.bbend.net

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: scinews.eu

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς η επιστήμη αύξησε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων;