Loading

Πώς επιλέγεις τον/την σύντροφό σου;

svg28 Νοεμβρίου, 2022LovebeezΑΝΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φλερτ, βλέμματα φωτιά πλημμυρισμένα με ανάμειξη συναισθημάτων, συγκρατημένες (ή και όχι) κινήσεις, λόγια μασημένα από αμηχανία και πεταλούδες στο στομάχι κυριαρχούν στον βωμό κάθε πρώτων ραντεβού ( των πλείστων τουλάχιστον)….

Ο κάθε άνθρωπος, λόγω της ξεχωριστής του προσωπικότητας, προσελκύει με τον δικό του τρόπο το άτομο που τον ελκύει. Δεν «πέφτουν» όλοι/όλες με κέρασμα ποτού ή με τα υπόλοιπα «βασικά» πλέον που έγιναν «ρουτίνα και μόδα»  σε κάθε πρώτη κίνηση και στα ραντεβού.

Λίγη μοναδικότητα και φαντασία δεν βλάπτουν για να εντυπωσιάσεις κάποιον/α. Κούρασαν τα βασικά και οι αντιγραφές…

Όπως και να έχει, καλώς ή κακώς, η επιλογή συντρόφου επηρεάζεται από την κουλτούρα και την «μόδα».

Με βάση όμως τον Bernard Murstein, η επιλογή συντρόφου γίνεται σε 3 στάδια όπου προσπαθούν και οι 2 σύντροφοι να επιτύχουν την καλύτερη επιλογή ατόμου όπου θα ήθελαν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί του. Τα στάδια του φλερτ εξετάζουν με λίγα λόγια τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του να είσαι με τον/την   συγκεκριμένο/η. Περνά δηλαδή από casting (μεταφορικά) για να δεις αν σε ελκύει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά αλλά και αν πληροί  τις δικές σου προϋποθέσεις για να βρίσκεται στη ζωή σου.

Δες πιο κάτω τα 3 στάδια του φλερτ :

  1. Τη διέγερση
  2. Αξία/Σύγκριση
  3. Ρόλος

Το πρώτο στάδιο, αυτό της διέγερσης, είναι κατά βάση το πρώτο ραντεβού, η πρώτη γνωριμία όπου δίνουν σημασία στην εξωτερική εμφάνιση του άλλου και την προσωπικότητα του. Δηλαδή μπαίνουν σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού -να καταφέρουν να εντυπωσιάσουν τον άλλον όσο πιο πολύ γίνεται- αλλά και να τους τραβήξει ο άλλος τον ενδιαφέρον. Γιατί καλώς ή κακώς – κακώς θα έλεγα εγώ- στις μέρες μας οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους από το έξω τους και όχι από το μέσα τους. Θλιβερή κατάντια της κοινωνίας. Τα ρούχα, τα κοσμήματα και οι επώνυμες μάρκες ξεπερνούν σε σημαντικότητα την προσωπικότητα και τα συναισθήματα. Τελευταίο κομμάτι που τσεκάρετε κατά το πρώτο ραντεβού είναι η νοημοσύνη του άλλου.

Αν μείνουν ικανοποιημένοι από τα πιο πάνω, τότε περνούν στο επόμενο στάδιο.

istockphoto.com

Το δεύτερο στάδιο του φλερτ κατά τον Murstein είναι αυτό της αξίας/σύγκρισης. Εδώ, μέσα από τις συζητήσεις που κάνει το μελλοντικό ζευγάρι, προσπαθούν να δουν εάν τα ενδιαφέροντα τους είναι περίπου όμοια και εάν έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις. Επίσης, συμπεραίνουν εάν οι ανάγκες τους για το μέλλον εναρμονίζονται.

Εάν πάλι όλα καλά, προχωρούν στο τελευταίο στάδιο.

Στο στάδιο του ρόλου, παίζονται όλα. Εδώ προσπαθούν να καταλάβουν εάν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τους ρόλους των συζύγων και των γονέων. Για να μην προτρέχουμε όμως περί γάμων και δημιουργία οικογένειας, το στάδιο αυτό αναφέρεται και για την σχέση που θα συνάψει το ζευγάρι -εάν τελικά είναι μαζί-.

Εν κατακλείδι, εξετάζονται απόψεις, εμφανίσεις, προσωπικότητες και από τις 2 πλευρές και καταλήγουν στο εάν τους κάνει το κλικ.

Εσάς η δική σας πρώτη γνωριμία ακολούθησε τα πιο πάνω στάδια του Murstein έστω στο περίπου ή…..;

Υ.Γ. : καλό θα ήταν σε κάθε πρώτο ραντεβού να φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής μπας και δείτε από νωρίς ξεκάθαρα που πάτε να μπλέξετε…

Πηγή : Baucum, D. & Craig, J. G., (2002), Η ανάπτυξη του ανθρώπου (Α. Ιωαννίδου, Μετ.). Εκδόσεις Παπαζήση.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: y-olo.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς επιλέγεις τον/την σύντροφό σου;