Loading

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο δίπλα μου έχει αυτοκτονικές τάσεις;

svg5 Ιανουαρίου, 2022HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Η ζωή είναι δύσκολη και κάποιες φορές αφόρητη. Η αρνητική της πλευρά, ειδικά για κάποιους από εμάς, μπορεί να είναι αποπνιχτική και για κάποιους από εμάς να μην αξίζει καν να συνεχιστεί. Η αυτοκτονικότητα έχει εκτοξευτεί την τελευταία εικοσαετία και ο πυρήνας της είμαστε οι ίδιοι εμείς, οι άνθρωποι. Μια εκδοχή της λέξης άνθρωπος λέει ότι είναι αυτός που παρατηρεί τα πάντα. Στην ετυμολογία δεν συμπεριλαμβάνεται και η ικανότητα του ανθρώπου να κρίνει αρνητικά τα πάντα που παρατηρεί ειδικά αυτά που δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο την ζωή τους. Σκοπός λοιπόν αυτό του άρθρου είναι να δούμε πώς να καταλάβουμε και πώς να βοηθήσουμε αυτούς που η ανθρώπινη φυλή οδηγεί σιγά και σιωπηλά στον θάνατο.

Πώς να αντιληφθούμε την αυτοκτονικότητα:

Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι που προβληματίζει πολύ ακόμα και τους ειδικούς. Τα άτομα με αυτοκτονικές σκέψεις συνήθως είναι πολύ εσωστρεφή και αποφεύγουν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, φοβούμενοι να μην εκτεθούν. Αυτό που μπορούμε να δούμε, αν προσέξουμε αρκετά ωστόσο, είναι η θλίψη που διακατέχει κάποιον σε συνάρτηση με ένα αίσθημα απελπισίας. Αν ένας άνθρωπος περνά μεγάλες περιόδους θλίψης ή κατάθλιψης, έχει μεγάλες πιθανότητες να αποπειραθεί αυτοκτονία.  Τα σημάδια που μπορεί να δώσουν είναι συνήθως μεγάλες αλλαγές στη διάθεση αλλά και στην αντιμετώπιση τους σε διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο από καταθλιπτικό περάσει σε καταστάσεις έκρηξης θυμού, μεγάλων αλλαγών στη διάθεση (ξαφνική ηρεμία) ή να τους διακατέχει μια κατάσταση απερισκεψίας (να μην προσέχουν όταν οδηγούν, να μην τους νοιάζει πλέον η εξωτερική τους εμφάνιση και να κάνουν μεγάλες αλλαγές σε αυτή). Μεγάλο ενδεικτικό σημάδι αποτελεί και όταν άτομα αρχίζουν να δείχνουν ότι προετοιμάζουν μια τέτοια πράξη, όταν δηλαδή επισκέπτονται φίλους ή οικογένεια και δίνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα ή δίνουν αρμοδιότητες σε περίπτωση απουσίας τους. Πιο εμφανή σημάδια αποτελούν προηγούμενες απόπειρες, όταν άτομα μιλούν για την σκέψη αυτή ή η ύπαρξη μιας τραυματικής εμπειρίας το προηγούμενο διάστημα.

webmd.com

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:

Η πρώτη και ΚΎΡΙΑ βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε ένα τέτοιο άτομο είναι να το οδηγήσουμε σε εξειδικευμένη βοήθεια ειδικού. ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΤΡΌΠΟ. Ακόμα και κατά την άρνηση του, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες που με την παρέμβαση εισαγγελέα οδηγείται σε επαγγελματική βοήθεια. Η βοήθεια μας σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να έρθει σε μορφή στήριξης. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν ότι έχουν στήριξη και ότι κάποιος μπορεί να δει όσα οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να δουν για τον εαυτό τους. Αυτό που χρειάζονται είναι ελπίδα. Η ελπίδα ότι το κάθε αύριο θα είναι καλύτερο από το κάθε σήμερα. Και αυτή η ελπίδα μπορεί να γεννηθεί μόνο από την ζεστασιά της αγάπης του ίδιου είδους που προηγουμένως τον πρόδωσε. Γιατί δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την ελπίδα.   

harvard.edu


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: indiatimes.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο δίπλα μου έχει αυτοκτονικές τάσεις;