Loading

Πώς αντιμετώπισα τον φόβο μου για τ’ αεροπλάνα!

Ναι καλά άκουσες. Travelbeez αλλά φοβάμαι τ’ αεροπλάνα!

Ονειροπόλα, με το μεγαλύτερο μου όνειρο να ταξιδέψω τον κόσμο. Να που όμως που αυτό μου το όνειρο δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί, μιας και αυτή μου η φοβία πολλές φορές με κράτησε πίσω.

Η μεγαλύτερη θυσία που κάνω κάθε φορά για το ταξίδι είναι το…. αεροπλάνο.

Τι να κάνω; Ο χρόνος είναι χρήμα και το να είμαι στο λεωφορείο 19 ώρες μέχρι να φτάσω στην Βιέννη παρά να πάρω το αεροπλάνο 1,5 ώρα, νομίζω είναι λιγάκι ανόητο! Να σου πω και πως πραγματικά εξοικονομώ και χρήμα εφόσον πολλές φορές τα λεωφορεία κοστίζουν πιο πολύ απ’ τα αεροπορικά!  Ήταν επομένως ένας φόβος που ΕΠΡΕΠΕ όπως και δήποτε να αντιμετωπίσω.

Να το πάρουμε όμως από την αρχή. Ο φόβος αυτός ξεκίνησε 1,5 χρόνο όταν το youtube μου έβγαλε στα προτεινόμενα την εκπομπή Air Crash investigator. Είχα λοιπόν που λέτε την περιέργεια να δω και έτσι βρέθηκα να παρακολουθώ το πρώτο επεισόδιο. Μου κέντρισε τόσο την προσοχή σε σημείο που τελικά είδα όλα τα επεισόδια της εκπομπής αυτής. Κάθε επεισόδιο εξιστορούσε μια ιστορία από ένα αεροπορικό δυστύχημα και το ανέλυε.

Και τότε όμως έρχεται και η στιγμή, μετά από τόσα επεισόδια φρίκης, να φύγω για Γερμανία. Ο φόβος μεγάλος, τα κακά σενάρια δεν έβγαιναν από το μυαλό μου.

Ευτυχώς όμως το μοιράστηκε με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο και με βοήθησε να το ξεπεράσω -όσο γίνεται- και να τελικά που όλα πήγαν καλά!

Έτσι πέρασε το πρώτο ταξίδι μετά ήρθε το επόμενο, έφυγε και αυτό, ήρθε το επόμενο και πάει λέγοντας. Μετά από τόσα ταξίδια όμως γνωρίζω πως ο φόβος είναι παντοτινά μέσα μου, αλλά δεν τον έχω τόσο έντονα στο μυαλό μου όπως παλιά. Σε αυτό βέβαια  βοήθησε και εκείνο το πρόσωπο που έχει την ίδια φοβία χρόνια με μένα τώρα.

Ζώντας στο εξωτερικό θέλοντας και μη έρχομαι συνεχώς αντιμέτωπη με αυτό μου το φόβο. Στόχος μου κάθε φορά πριν την απογείωση του αεροπλάνου να μην τσιρίξω και να με κατεβάσουν γιατί δεν αντέχω ξανά αυτή τη στιγμή που παίρνει μπρος το αεροπλάνο, αυτή την ένταση που νιώθεις πάνω σου κατά την απογείωση, αυτή δεν μπορώ. Ο φόβος αυτός αποτελεί για μένα συνεχώς μια πρόκληση ως κλειστοφοβικιά και υψοφοβικιά που είμαι.

Αν είσαι και εσύ από αυτούς του φοβητσιάρηδες σε καλωσορίζω στο club! Θέλω όμως να σου προτείνω και μερικές συμβουλές για να τον αντιμετωπίσεις -αν είναι αυτό εφικτό-:

1. Καλό είναι να μην παρακολουθήσεις εκπομπές κτλ για ατυχήματα. Η άγνοια σε αυτή την περίπτωση βοηθά.

2. Ταξίδεψε με άτομα με τα οποία ξεχνιέσαι και μαζί τους νιώθεις ασφάλεια.

3. Συζήτησε το πρόβλημα σου με κάποιον που σε καταλαβαίνει, για να σου δώσει και συμβουλές γιατί οι πλείστοι θα σε γελοιοποιήσουν που κάνεις σαν υστερικός!

4. Μπορείς να επισκεφτείς κάποιο ειδικό για να σε συμβουλέψει με ειδικά χάπια πώς θα ηρεμήσεις κατά το ταξίδι, ειδικά αν είναι και υπερατλαντικό!

5. Ψυχαγωγήσου. Ξέρω ότι δεν θα σε πάρει ο ύπνος αλλά η εφίδρωση, γι’ αυτό βρες κάτι που θα σου αποσπά την προσοχή: λύσε σταυρόλεξο, δες ταινία στο τάμπλετ σου, γράψε άρθρα, διάβασε ένα βιβλίο, άκου μουσική!

6. Ζήτα να καθίσεις στη θέση εξόδου, που είναι πιο ευρύχωρη.

7. Μοιράσου το πρόβλημα σου από νωρίς με ένα ή μια αεροσυνοδό ώστε να σε φροντίσει λιγάκι περισσότερο.

8. Κράτα σφικτά το χέρι ενός φίλου ή μιας φίλης σου. Ή του Φίλη ή της Φίλης σου! Αν ταξιδεύεις μόνος, τότε κράτα το χέρι του δίπλα σου χιχιχι.

9. Σκέψου κάτι θετικό! Μια ωραία σου ανάμνηση.

10. Ειδικά στις αναταράξεις, ανάπνευσε βαθιά και κάνε πως δεν τις αντιλαμβάνεσαι!

Δεν βοήθησα; Το ξέρω.

Όπως και να χει τα όνειρα υπερισχύουν των φόβων. Γι’ αυτό εσύ ο ίδιος θα βρεις τη λύση για να ταξιδέψεις! Μη γίνεις έρμαιο της φοβίας σου.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς αντιμετώπισα τον φόβο μου για τ’ αεροπλάνα!