Loading

Ποιοι θίγονται με την αλήθεια.

Άνθρωποι που θίγονται με την αλήθεια… Είναι συνήθως κι αυτοί με τις περισσότερες ανασφάλειες. Αλήθειες που τους έγιναν ανασφάλειες, μη μπορώντας καν να τις παραδεχτούν ούτε οι ίδιοι στον εαυτό τους. Να τις αποδεχτούν σαν κομμάτι δικό τους.

Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με τα δικά του λάθη ή τα υιοθετεί στην πορεία, μα φαίνεται αυτά είναι ένας λόγος που θα τον στιγματίσουν ή θα τον κάνουν να αποκτήσει τη δική του ιδιαιτερότητα. Πολλά λάθη δεν είναι απλά χαρακτηριστικά εκ γενετής. Είναι στοιχεία των ανασφαλειών που έχει και κουβαλά ο καθένας μας, μη μπορώντας πολλές φορές να τα ελέγξει. Έτσι, μετατρέπονται σε σύνδρομα κατωτερότητας, ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται με αδυναμία χαρακτήρα και έλλειψης αυτοπεποίθησης.

anapnoes.gr

Πολλές φορές μας έτυχε να συναντήσουμε κάποιον και να τον συνδέσουμε αυτόματα με κάτι το απωθητικό και το αντιπαθητικό. Αυτό σύμφωνα με τους ψυχολόγους έχει την δική του εξήγηση. Μια εξήγηση μπορεί να είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τις εμπειρίες που είχαμε στη ζωή μας, το συγκεκριμένο πρόσωπο ή η συγκεκριμένη συμπεριφορά, μας δημιούργησε ένα ψυχολογικό τοίχο, έτσι ώστε να μη μπορούμε να αποδεχτούμε εύκολα τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Κι αυτό είναι εντελώς αποδεκτό μιας και όλοι μας έχουμε περάσει από δύσκολες εμπειρίες με τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Επίσης, μια άλλη εξήγηση, είναι ότι στον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας, μπορεί να  βλέπουμε τα ίδια χαρακτηριστικά με τα δικά μας κι αυτό δε μπορούμε να το διαχειριστούμε, μιας και μερικοί από εμάς, δεν έχουν συμφιλιωθεί με τα δικά τους ελαττώματα. Ή ακόμα καλύτερα, δεν έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τα αρνητικά τους, να μάθουν από αυτά και να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Αυτοί είναι που θίγονται με την αλήθεια λοιπόν. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό δείκτη συναισθημάτων, εύκολα παρεξηγούν τον συνομιλητή τους και παίζουν με τις λέξεις του νιώθοντας θιγμένοι και παρεξηγημένοι, νιώθοντας πως κανείς δεν τους καταλαβαίνει και πως όλοι τους κατακρίνουν…

… Εκτός βέβαια κι αν ο συνομιλητής σας κάνει τον ξερόλα και πάντοτε θέλει να επικρατεί η δίκη του άποψη, έναντι της δικής σας, προβάλλοντας συνεχώς την εξυπνοβλακεία του και νομίζοντας πως έχει ισχύ επάνω σας με την επίδειξη του δηθενισμού και των ανύπαρκτων του γνώσεων.  Ενώ πολύ απλά, προσπαθεί ο ίδιος να καλύψει δικές του ανασφάλειες χρησιμοποιώντας εσάς, για να επιβεβαιωθεί σαν ολοκληρωμένη υπόσταση !

Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν, εάν είστε το θύμα του, μη νιώθετε καθόλου σαν ένα από αυτά, δείξτε κατανόηση για το περίπλοκο και κούφιο μυαλό που κουβαλά ο καθένας και προχωρήστε χωρίς να σχολιάζετε και να τοποθετήστε πάντοτε σε όλα τα θέματα. Τι θα καταλάβετε; Ένα κούφιο μυαλό όσο και να το παιδεύεις, δεν καταλαβαίνει…

singularityhub.com

Κάποιες φορές τις απόψεις μας είναι καλά να τις μοιραζόμαστε με ανθρώπους που έχουμε μια κοινή σκοπιά, ένα κοινό όραμα. Ανθρώπους που μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς, μα να μάθουν κι εκείνοι από εμάς τους ίδιους. Ανθρώπους που είναι και καλοί ακροατές και καλοί καθοδηγητές, χωρίς να θέλουν να παίρνουν πάντοτε τα εύσημα. Ανθρώπους που δεν ψάχνουν συνεχώς την επιβεβαίωση για εκείνα που κάνουν κι εκείνα που λένε, αλλά που ξέρουν πως οι πράξεις τους μιλάνε από μόνες τους χωρίς να χρειάζεται να τις πουν με λόγια.

Αυτοί οι άνθρωποι ναι. Ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση και απλά δεν ενδίδουν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το να αποδέχεσαι την άποψη του άλλου, δε σε κάνει λιγότερο άξιο. Το να ακούς τον συνομιλητή σου χωρίς να τον διακόπτεις και να του επιβάλλεσαι, δε σε κάνει λιγότερο έξυπνο.

Εσύ λοιπόν που σε καταπίνει ο όχλος, να ξέρεις πως ο εαυτός μας είναι ο μόνος που μένει όταν όλα τα φώτα σβήσουν. Με αυτόν θα έρθουμε αντιμέτωποι στο τέλος της μέρας. Αν τον χάσουμε, δεν υπάρχουμε ! Γι΄ αυτό μη γίνεις όλα εκείνα που θέλουν οι άλλοι. Μόνος σου ζήσε. Αργά η γρήγορα, μόνο εσύ κι ο αυτοσεβασμός σου θα έχει σημασία.

Μόνο εμείς έχουμε το τιμόνι της ζωής μας. Εμείς μόνο είμαστε οι κυρίαρχοι των συναισθημάτων μας και κανείς άλλος. Κι όποιος μας πει πως είμαστε για λίγα, τότε είναι η δική του αλήθεια, η δική του εκδοχή. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πολλές ανασφάλειες και δυστυχώς, σίγουρα είναι εκείνος, για λίγα… Για αυτό μη παίρνετε τίποτα τοις μετρητοίς. Όλοι θιγόμαστε και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό όμως, απαγορεύεται να μας χαλάει τη ζωή και την αυτοπεποίθηση, παρά μόνο να μας κάνει πιο δυνατούς και να μας γεμίζει με τσαγανό. Γιατί όταν είμαστε σίγουροι για την αξία μας, κανείς δε μπορεί να επέμβει και να τη ξεκάνει, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Νόμος.

Για να είσαι ευτυχισμένος, μην εξαρτάσαι από κανένα! Η ευτυχία πάντα θα πηγάζει από την αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου. Να εξασκείς τη λογική σου για να είναι πιο δυνατή από τα πάθη που σου προκαλούν οι γύρω σου. Έτσι, δε θα σε χάνεις… Ποτέ !

Ε. Ευγενίου


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: koinignomi.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ποιοι θίγονται με την αλήθεια.