Στο παρελθόν, όταν απαγορευόταν στους ανθρώπους να εκφράζουν δημοσίως τη γνώμη τους ή τις πεποιθήσεις τους ή θεωρείτο αγενές να αποκαλύπτουν φανερά τα αληθινά συναισθήματά τους, ένας πίνακας ή ένα γλυπτό ήταν το κατάλληλο μέσο, με το οποίο ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα… κρυφά!
Πολλά από αυτά τα μηνύματα ήταν συχνά πολιτικά, ηθικά ή βασισμένα σε θρησκευτικές αλληγορίες. Ωστόσο, μερικά από αυτά, είχαν ένα καθαρά διασκεδαστικό χαρακτήρα – τον τρόπο του καλλιτέχνη να διασκεδάζει και να αφήνει το προσωπικό του σήμα, μήνυμα ή κώδικα «στον καμβά». Σε όλη την ιστορία, ειδικά στους μεσαιωνικούς χρόνους και την Αναγέννηση, διάσημοι καλλιτέχνες έχουν τοποθετήσει κρυμμένες έννοιες στα έργα τέχνης τους. Στο άρθρο αυτό βρίσκεται μια δική μου επιλογή με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κρυμμένα μηνύματα στα έργα ζωγραφικής από την πλούσια ιστορία της τέχνης.
1. Λεονάρντο Ντα Βίντσι – Ο Μυστικός Δείπνος

Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα τέχνης που ειδικά ανάμεσα στους θεωρητικούς συνωμοσίας, που βρίσκουν συχνά κρυμμένους κώδικες στο έργο. Αποδεικνύεται ότι το “Τελευταίο Δείπνο” είναι γεμάτο μυστικούς κώδικες και νόημα. Δεν μιλάμε εδώ για τα κρυπτογραφήματα που σύμφωνα με τον Dan Brown, τον συντάκτη του κώδικα Da Vinci, κρατούν τα μυστικά της μεταγενέστερης ζωής του Ιησού ή για τους ισχυρισμούς ότι ένας κρυμμένος μαθηματικός και αστρολογικός κώδικας μέσα στον πίνακα αποκαλύπτει την ημέρα που θα ξεκινήσει το τέλος του κόσμου.
Μαζί με όλους τους κώδικες, ο Leonardo φαίνεται να μας άφησε και κάποια μουσική – κάτι σαν μια γραφική αναπαράσταση των ήχων της εποχής του. Εάν οι πέντε γραμμές ενός πενταγράμμου τραβηχτούν πάνω στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου, τότε κάθε ψωμί σε συνδυασμό με τα χέρια των Αποστόλων αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μουσικό σημείωμα!
Όταν οι σημειώσεις διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά (ο τρόπος που έγραψε ο Ντα Βίντσι), ο συνδυασμός των σημειώσεων μετατρέπεται σε μια σύνθεση μήκους 40 δευτερολέπτων που ακούγεται σαν απαίτηση. Φυσικά, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα ότι αυτό είναι καθαρά σύμπτωση, αλλά το γεγονός είναι ότι οι συνθέσεις είναι πολύ αρμονικές όταν παίζονται, υποδεικνύει πως μπορεί αυτή η συνομωσία να έχει και κάποια βάση. Οι ερευνητές γνωρίζουν επίσης ότι εκτός από το να είναι ζωγράφος, ο Da Vinci ήταν επίσης ένας εξαιρετικός μουσικός και εφευρέτης.
2. Μιχαήλ Άγγελος – Διαχωρισμός του Φωτός από το Σκοτάδι, Καπέλα Σιξτίνα, Παρεκκλήσι

Το επόμενο μυστικό μήνυμα εμφανίζεται στο έργο ενός άλλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη, ενός διάσημου σύγχρονου του Ντα Βίντσι, του Μιχαήλ Άγγελου. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων έργων τέχνης είναι ο τεράστιος πίνακας ζωγραφικής του στην οροφή του παρεκκλησίου της Σιξτίνης στο Βατικανό. Αυτό το τεράστιο αριστούργημα χωρίζεται σε εννέα τμήματα και κάθε ένα από αυτά αναφέρει μια διαφορετική ιστορία από το Βιβλίο της Γένεσης.
Ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν προφανώς ένας ιδιοφυής και ένας πραγματικά αναγεννησιακός άνθρωπος: ένας ζωγράφος, ένας γλύπτης, ένας αρχιτέκτονας και, μεταξύ άλλων, ένας ειδικός στην ανθρώπινη ανατομία. Το γνωρίζουμε εξαιτίας των γλυπτών του και γιατί κατάφερε να κρύψει μερικά ανατομικά στοιχεία στους πίνακές του. Ως νεαρός άνδρας, ο Μιχαήλ Άγγελος κατά τη διάρκεια της ζωή του, έμαθε πολλά για το ανθρώπινο σώμα.
Εκτός από τις σημειώσεις που έκανε, έκρυψε μέρη της γνώσης του σε μερικά από τα τμήματα του οροφής του παρεκκλησίου της Σιξτίνης. Για παράδειγμα, εάν εξετάσουμε προσεκτικά το τμήμα που λέγεται “Διαχωρισμός του φωτός από το σκοτάδι” βλέπουμε ότι ο λαιμός και το πηγούνι του Θεού μοιάζουν με την εικόνα ενός ανθρώπινου εγκεφάλου.
Γιατί λοιπόν ο Μιχαήλ Άγγελος κρύβει ανατομικά σκίτσα μέσα στην τέχνη του; Όλο και περισσότεροι θεωρητικοί πιστεύουν ότι αυτή ήταν η διαμαρτυρία του Μιχαήλ Άγγελο ενάντια στην άρνηση της εκκλησίας να δεχτεί επιστημονικό κομμάτι.
3. Μιχαήλ Άγγελος – Η Δημιουργία του Αδάμ, Καπέλα Σιξτίνα, Παρεκκλήσι

Φαίνεται ότι ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν συναρπασμένος από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε ένα άλλο δημοφιλές τμήμα του αριστουργηματικού του έργου, στο ανώτατο όριο του παρεκκλησίου της Σιξτίνης, εισήγαγε μια άλλη εικόνα του εγκεφάλου. Ο πίνακας, είναι ένας από τους πιο αναπαραγόμενους θρησκευτικούς πίνακες όλων των εποχών.
Ο Θεός, που φέρεται από δώδεκα φιγούρες, απλώνει το χέρι του και σχεδόν αγγίζει το χέρι του Αδάμ, μεταδίδοντας σ ‘αυτόν τη σπίθα της ζωής. Αρχικά, θεωρούμε ότι ολόκληρη η σύνθεση είναι απλώς αλληγορία της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Θεού, αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανέλυσαν τη ζωγραφική και διαπίστωσαν ότι ο Θεός και οι δώδεκα μορφές απεικονίζονται μέσα σε ένα μανδύα που μοιάζει πολύ με τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Αυτό δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση, διότι ο Μιχαήλ Άγγελος κατάφερε να απεικονίσει μερικά από τα πιο σύνθετα μέρη του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η φιγούρα κάτω από τον Θεό, με το πράσινο φουλάρι, είναι μια σχεδόν τέλεια αναπαράσταση της σπονδυλικής αρτηρίας.

4. Βίνσεντ βαν Γκογκ – Εξώστης καφενείου τη νύχτα

Θεωρούμενο ως ένα από τα πιο πολύτιμα έργα ζωγραφικής του Van Gogh, οι μαγευτικές κινήσεις βουρτσών του και η επιλογή από τα όμορφα και ζωντανά χρώματα είναι τα πρώτα πράγματα που αγγίζουν το μάτι. Η σκηνή είναι αρκετά απλή – είναι νύχτα και μια παρέα ατόμων είναι για ποτό στο μισό άδειο καφενείο. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περισσότερα στην ζωγραφιά από αυτή την ευχάριστη σκηνή δρόμου. Πολλοί επιστήμονες της τέχνης πιστεύουν ότι ο Βαν Γκογκ δημιούργησε με αυτό τον τρόπο τη δική του απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου.
Εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, εξηγούν ότι η πιθανότητα αυτή η ζωγραφική να είναι μια απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου είναι μεγάλη. Εξάλλου, ο Βαν Γκογκ ήταν γιος ενός προτεσταντικού υπουργού και ήταν πολύ θρησκευτικός. Πού είναι λοιπόν η απόδειξη αυτής της θεωρίας; Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς ήταν στο Μυστικό Δείπνο μαζί με τους δώδεκα μαθητές του. Ακριβώς δώδεκα άνθρωποι κάθονται στο καφενείο της ζωγραφικής του Βαν Γκογκ, όλοι συγκεντρωμένοι γύρω από μια φιγούρα με μακριά μαλλιά που είναι είτε ο σερβιτόρος τους είτε ο ίδιος ο Ιησούς. Για να καταστεί η θεωρία περισσότερο πιστευτή, υπάρχουν αρκετοί κρυμμένοι σταυροί διάσπαρτοι γύρω από τη σύνθεση, ένας από τους οποίους είναι πίσω από την φιγούρα που μοιάζει με τον Χριστό, πάνω στο παράθυρο. Ο Βαν Γκογκ δεν μίλησε ποτέ για τη συγκεκριμένη ζωγραφική με θρησκευτικό συμβολισμό.
5. Λεονάρντο Ντα Βίντσι – Μόνα Λίζα

Με αφορμή το μυστήριο, αυτό το αινιγματικό αριστούργημα έχει προβληματίσει τους ερευνητές και τους ιστορικούς της τέχνης εδώ και αιώνες. Τώρα, οι Ιταλοί μελετητές πρόσθεσαν ένα άλλο στρώμα ίντριγκας, ανακοινώνοντας ότι ο Da Vinci άφησε μια σειρά από πολύ μικρά γράμματα και αριθμούς. Με το μικροσκόπιο, μπορούν να σχηματιστούν τα γράμματα LV στο δεξί μάτι της Mona Lisa. Υπάρχουν μερικά ακόμη σύμβολα στο αριστερό της μάτι, αλλά όχι τόσο ορατά όπως τα άλλα. Μοιάζουν με τα γράμματα CE ή το γράμμα B.
Το τόξο της γέφυρας στο φόντο της ζωγραφικής έχει μια επιγραφή που είναι είτε ο αριθμός 72 είτε το γράμμα L και ο αριθμός 2. Πίσω από τη ζωγραφιά, υπάρχει ο αριθμός 149 και ένας τέταρτος αριθμός που διαγράφεται. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν ίσως η χρονιά κατά την οποία έγινε η ζωγραφιά (όταν ο Ντα Βίντσι ήταν στο Μιλάνο κατά τη δεκαετία του 1490). Αυτό που αυτοί οι αριθμοί και τα γράμματα πραγματικά αντιπροσωπεύουν είναι κάτι που γνώριζε μόνο ο Ντα Βίντσι.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment