Η Μαρία προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #showbeez στην #healthybeez και να γράψει το θέμα «Ποιοι ζουν περισσότερο; Οι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες;». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!
Φαινομενικά ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Αριστοτέλης είναι προσωπικότητες εντελώς άσχετες μεταξύ τους. Ουσιαστικά όμως μοιράζονται κάτι παραπάνω από μία απλή μνεία στα ιστορικά χρονικά. Κοινό τους γνώρισμα είναι ότι όλοι τους ανήκουν στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιούσε το αριστερό χέρι.
Η αριστεροχειρία είναι ένα φαινόμενο, όχι όμως και πρόβλημα όπως πολλοί το παρουσίαζαν γιατί πλέον αυτοί οι άνθρωποι που δυσκολεύονταν να κόψουν το ψωμί, να χρησιμοποιήσουν ένα κοινό ψαλίδι ή να χειριστούν το ποντίκι του υπολογιστή έχουν στη διάθεση τους αντικείμενα ειδικά φτιαγμένα γι’ αυτούς. Η αριστεροχειρία έχει πάψει να θεωρείται ελάττωμα, ο κόσμος μας όμως είναι φτιαγμένος, έτσι ώστε να εξυπηρετεί κυρίως την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή τους δεξιόχειρες.
Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες για εκπαιδευτικούς που επέβαλλαν κάποτε στα παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι για να γράψουν. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μαρτύριο για το παιδί το οποίο υποχρεώνεται να ανατρέψει τις λειτουργίες των 2 πλευρών του εγκεφάλου του. Τα παιδιά με αριστεροχειρία έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η προτίμηση τους στα κατασκευαστικά παιχνίδια, στη μουσική, συχνά βλέπουν έντονα όνειρα και χειρονομούν πολύ όταν μιλούν.

boro.gr
Η αντίληψη ότι το δεξί χέρι είναι το “καλό” ενώ το αριστερό το “κακό” ενισχυόταν από παλιά από λαϊκές ρήσεις, δοξασίες, ακόμη και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μερικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητα αποδεικνύουν την αντίληψη αυτή: Κάνουμε ποδαρικό με το δεξί, χαιρετούμε κάποιον προτείνοντας το δεξί μας χέρι και φυσικά ευχόμαστε όλα να πάνε δεξιά.
Η επιστήμη λέει ότι ο εγκέφαλός μας έχει 2 ημισφαίρια που διανέμουν τις διαφορετικές λειτουργίες μας. Όπως έχουν αποφανθεί το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος ενώ το δεξιό ημισφαίριο την αριστερή. Η αριστεροχειρία λοιπόν δεν είναι αναπηρία αντίθετα είναι μια ιδιαιτερότητα η οποία αν συνδυαστεί με άλλες κλίσεις και ταλέντα μπορεί να βοηθήσει, ώστε πραγματικά να αναδειχθεί ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες οι αριστερόχειρες είναι ιδιοφυείς κατά 20% περισσότεροι και κατά 15% πλουσιότεροι από τους δεξιόχειρες. Έχουν όμως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αλκοολικοί.

musicheaven.gr
Μπορεί όμως να καθορίσει το προσδόκιμο ζωής σου το χέρι με το οποίο γράφεις και εργάζεσαι; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!
Το 1991 κυκλοφόρησε μια έρευνα – αμφιβόλου προελεύσεως – που προκάλεσε σάλο καθώς ανέφερε ότι οι αριστερόχειρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο και ο λόγος ήταν ο εξής: Σε ένα κόσμο σχεδιασμένο κατ’ εξοχήν για δεξιόχειρες οι αριστερόχειρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό πιθανοτήτων να τραυματιστούν πολύ σοβαρά. Υπάρχει μια μικρή δόση αλήθειας στη συγκεκριμένη παραδοχή ωστόσο αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα. Ο επιστήμονας Coren μετά από διαδοχικές εξετάσεις πιστοποιητικών θανάτου κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι αριστερόχειρες ζουν 9 χρόνια λιγότερα από τους δεξιόχειρες. Σήμερα όμως οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν χρησιμοποιείς το δεξί ή το αριστερό με το πόσο θα διαρκέσει η παρουσία σου στη γη, το πιστεύω ακράδαντα φίλοι μου.

koupoukis.gr
Αν λοιπόν ανήκετε στο σπάνιο ποσοστό των αριστερόχειρων όχι μόνο δεν πρέπει να στεναχωριέστε αλλά θα πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που το IQ σας είναι υψηλότερο απ’ όλους εμάς τους κοινούς θνητούς.
Και στην τελική δεν έχει σημασία το πόσο θα ζήσουμε αλλά το πως θα ζήσουμε..
Κι αυτό φυσικά έχει να κάνει με το πως χρησιμοποιούμε το μυαλό και όχι το χέρι μας..

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: psychologynow.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment