Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού και αμφισβήτησης στην πλέον μοντέρνα κοινωνία, καθώς ακούγονται διάφορα περί της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας του. Ίσως όσοι δεν είστε γονείς ή δεν έχετε άμεση επαφή με τον τομέα της υγείας να μην γνωρίζετε πολλά για τα εμβόλια, αλλά ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζετε, το οποίο και καταρρίπτει κάθε αμφιβολία:
Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης!
Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκ. θανάτους κάθε χρόνο και είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά;
Κάθε νεογνό έχει μία φυσική παθητική ανοσία, την οποία αποκτά μέσω της μητέρας του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Όμως αυτή η φυσική προστασία δεν είναι αρκετή για να προφυλάξει το βρέφος από τυχόν μολύνσεις. Φυσικά το κάθε βρέφος θα αναπτύξει στα επόμενα χρόνια ζωής του τα δικά του αντισώματα, αλλά μέχρι τότε χρειάζεται τεχνητή βοήθεια, έτσι ώστε να αρχίσει να παράγει αντισώματα γρηγορότερα. Μέσω χορήγησης (αδρανοποιημένων) μικροοργανισμών ή προϊόντων τους με τη μορφή εμβολίων, το αμυντικό σύστημα ευαισθητοποιείται έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών και αποκτά ανοσία. Δηλαδή εάν ένας μικροοργανισμός που προκαλεί μία ασθένεια, με τον οποίο το άτομο ήδη εμβολιάστηκε, ξανά έρθει σε επαφή με τον οργανισμό, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα θα τον καταστρέψει ευκολότερα, αφού οι πληροφορίες για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό καταχωρήθηκαν από πριν στην μνήμη του.
Πότε ξεκινούν τα παιδικά εμβόλια και ποια είναι αυτά;
Σε κάθε χώρα ακολουθείται ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού. Το πρόγραμμα ρυθμίζεται και ελέγχεται με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και του Υπουργείου Υγείας. Στην Κύπρο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες ο εμβολιασμός των παιδιών ξεκινά από το τέλος του 2ου μήνα και ακολουθούν επαναλήψεις κάθε ένα με δύο μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δόσεις των εμβολιών.
Ο αριθμός των εμβολίων που πρέπει να γίνεται στο πρώτο χρόνο ζωής είναι αρκετά μεγάλος και αφορά τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (αυτά παρέχονται και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταϊό (εμβόλιο γαστρεντερίτιδας). Οι επαναλήψεις μπορούν να γίνουν στον 4ο και 6ο μήνα.
Κατά το 2ο χρόνο ζωής του παιδιού και συγκεκριμένα στο 15ο μήνα, εμβολιάζεται για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα και την ανεμοβλογιά. Η επαναληπτική δόση αυτών των δύο εμβολίων δίνεται μεταξύ του 4ου και 6ου χρόνου, όταν το παιδί πηγαίνει ήδη νηπιαγωγείο.Επίσης στην ηλικία των δύο χρονών επαναλαμβάνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, μηνιγγιτιδόκοκκου και το εξαπλό εμβόλιο.
Ακόμη ένας σημαντικός εμβολιασμός για τα νήπια (6 μηνών έως 5 ετών,) είναι αυτός της εποχικής γρίπης. Γίνεται μία φορά το χρόνο, συνήθως κάθε φθινόπωρο, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι προστατευμένα από βαριάς μορφής γρίπης.
Σαφώς υπάρχουν και άλλα σημαντικά εμβόλια που πρέπει να γίνονται καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Όμως τα πιο πάνω είναι τα απαραίτητα εμβόλια που πρέπει όλα τα νήπια να έχουν καταχωρημένα στο βιβλιάριο τους. Φυσικά οι τυχόν αναγκαίες επαναλήψεις εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε παιδιού και το αν οι εμβολιασμοί έγιναν σωστά και έγκαιρα.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει ένας γονιός στο παιδί του, αν σκεφτεί κανείς πως κάθε χρόνο πεθαίνουν 10 εκ. παιδιά και το 25% των θανάτων οφείλεται σε αρρώστιες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβόλια!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment