Loading

Πες μου το άθλημά σου … και θα σου πω ποιος είσαι!

Ο Αλέξανδρος προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #sportybeez στην #healthybeez και να γράψει το θέμα «Πες μου το άθλημά σου … και θα σου πω ποιος είσαι!». Το θέμα του δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος τον προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να του αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Αγαπημένοι μου healthybeez,

Για να πετύχεις ένα στόχο πρέπει να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος και έτοιμος γι’ αυτό το στόχο. Έτσι και στον αθλητισμό, οι αθλητές πρέπει να έχουν βασικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ώστε να επιτύχουν το στόχο που είχαν θέσει. Ας δούμε λοιπόν βασικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ανθρώπων που ασχολούνται με συγκεκριμένα αθλήματα!

Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο αποτελεί ιστορικά ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά αθλήματα παγκοσμίως όπου εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν αλλά και θαυμάζουν τη θέα «μπάλα» από την τηλεόραση και το γήπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές δέχονται συνέχεια πίεση από το εξωτερικό τους περιβάλλον έτσι ώστε να αποδίδουν και να φέρνουν θετικά αποτελέσματα για να ευχαριστήσουν του θεατές που τους παρακολουθούν. Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να διακατέχεται από τα ακόλουθα:

 1. Να είναι ομαδικός και να παίζει για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του και την προσωπική του επιτυχία.
 2. Να έχει εσωτερική παρακίνηση (δηλαδή να έχει την όρεξη και την επιθυμία να παίζει και να προπονείται).
 3. Να έχει την επιθυμία να αναπτύσσει ικανότητες που χρειάζονται σε ένα αγώνα ποδόσφαιρου, όπως ηγετικές και μαχητικές δεξιότητες.
 4. Να έχει δημιουργικό μυαλό και δυναμικό χαρακτήρα.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και Λέο Μέσι

goal.philenews.com

Πρωτοκλασάτοι και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Λέο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να είναι οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Δυστυχώς όμως υπάρχουν μερικοί οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Σύμφωνα με την έρευνα της FIFpro (παγκόσμιος σύνδεσμος παικτών), η οποία έγινε σε δείγμα ποδοσφαιριστών από 11 χώρες σε 3 ηπείρους το 2015, 38% των νυν παικτών και το 35% των παλαίμαχων εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Ένας από τους λόγους κατάθλιψης είναι ότι οι ποδοσφαιριστές επηρεάζονται ψυχολογικά όταν αντιμετωπίζουν ένα τραυματισμό στην προπόνηση ή στο γήπεδο.Ένας από τους λόγους άγχους είναι ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ιδέα του να παίζουν σε ένα γήπεδο γεμάτο με κόσμο. Το 23% των νυν παικτών και το 28% των παλαίμαχων εμφανίζουν διαταραχές ύπνου ενώ το 9% και 25% αντιστοίχως κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Καλαθόσφαιρα

Η καλαθοσφαίριση είναι ένα λαοφιλές άθλημα, καθώς εκατομμύρια  άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας ασχολούνται καθημερινά με αυτό το άθλημα. Σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της απόδοσης στην καλαθοσφαίριση παίζει η ψυχολογία των παικτών.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η θετική και καλή ψυχολογική κατάσταση ενός καλαθοσφαιριστή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοσή του. Η ψυχολογική κατάσταση του καλαθοσφαιριστή συνδέεται με την συνοχή της ομάδας, την κρισιμότητα του αγώνα και με τις συνεχείς ανατροπές του σκορ ιδίως σε σημαντικούς αγώνες.

Ο «Βασιλιάς» Λεμπρόν Τζέιμς

fansrule.files.wordpress.com

Τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας καλαθοσφαιριστής σε ένα αγώνα είναι τα εξής:

 1. Να είναι ένας πνευματικά δυνατός παίκτης. Τι σημαίνει; Ότι ο παίκτης πρέπει να ακούει τις οδηγίες και εντολές του προπονητή του, έτσι ώστε να τις εκτελέσει σωστά στο γήπεδο;
 2. Ο καλαθοσφαιριστής να μην συμπεριφέρεται εγωιστικά και να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του για την ομάδα και όχι μόνο για τον εαυτό του. Σε γενικές γραμμές, οι παίκτες δεν πρέπει να είναι εγωιστές, γιατί αγωνίζονται σε ένα ομαδικό άθλημα; και
 3. Να είναι πειθαρχημένοι. Ακούγεται πάντα ότι γενικά οι καλαθοσφαιριστές είναι πειθαρχημένοι αθλητές με την έννοια ότι προσέχουν την διατροφή τους και κάνουν συνέχεια προπονήσεις.

Αντισφαίριση

Ένα άλλο δημοφιλές άθλημα είναι η αντισφαίριση (ή αλλιώς τένις). Το τένις είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα και προκειμένου να είναι επιτυχημένη η αντιμετώπιση των προκλήσεων του πιο κάτω αναφέρω τις ιδιαιτερότητες που πρέπει να έχουν οι αθλητές για να φτάσουν σε ένα ψηλό επίπεδο:

Ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ

sport24.gr

 1. Ο τενίστας πρέπει να είναι επιθετικός. Η επιθετικότητα του θα πρέπει να είναι κάτω από συνεχή έλεγχο, ώστε να εκπέμπει στον αντίπαλο του ότι ο ίδιος πιστεύει ότι θα νικήσει τον αγώνα.
 2. Πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και να παρατηρεί τον αντίπαλο, τις συνθήκες του γηπέδου καθώς και τον εαυτό του για να αλλάζει συχνά τη στρατηγική του και την εστία της προσοχής του, ώστε να υπερισχύσει στον αγώνα ενάντια στον αντίπαλο του. και
 3. Πρέπει να μην τον κυριεύει το άγχος γιατί, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο αθλητής λαμβάνει γύρω στις χίλιες αποφάσεις και η καθεμία σε χρόνο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο τενίστας πρέπει να μην αγχώνεται για να μην κάνει βιαστικές αποφάσεις που μπορεί να τον οδηγήσουν στο να χάσει το παιχνίδι.

Αγαπημένοι μου healthybeez, o κάθε αθλητής πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αναλόγως του αθλήματος, που να τον κάνουν να έχει ένα πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλό του. Η ψυχολογία ενός αθλητή είναι το παν! Μπορεί να είσαι ο πιο προπονημένος αθλητής στον κόσμο, αλλά, αν δεν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος και έτοιμος για τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, τότε χάνεις τον αγώνα πριν καν ξεκινήσει! Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο μου!

Εσύ ποιο άθλημα είσαι λοιπόν;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: academy.ac.cy

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Πες μου το άθλημά σου … και θα σου πω ποιος είσαι!