Γιατί προτιμούμε την ευκολία του ψέματος και φοβόμαστε την αλήθεια; Πώς επιδρά αυτό στην ψυχολογία μας;
Το ψέμα εξιδανικεύει, κάνει κάτι καθημερινό ουτοπικό, κάτι κακό καλό και κάτι δύσκολο εύκολο.
Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να ζει εύκολα. Αυτό το βλέπουμε κυρίως από την μεγάλη εξέλιξη στην τεχνολογία. Τα πάντα γύρω μας αναπτύσσονται καθημερινά μέσω της τεχνολογίας, από το πιο μικρό κομμάτι χαρτί μέχρι τον πιο πολύπλοκο υπολογιστή. Ο άνθρωπος τεχνολογεί για να απλοποιεί.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και το ψέμα είναι μια μορφή εφεύρεσης του ανθρώπου. Σκοπός του ψέματος είναι η εξιδανίκευση και η βελτίωση του «φαίνεσθαι». Ο άνθρωπος λέει πολλά ψέματα στην καθημερινότητα του, είτε για να μην αλλοιωθεί η κοινωνική του εικόνα είτε γιατί άρχισε με ένα μικρό ψεματάκι και πλέον δεν μπορεί να το ελέγξει.
Ας εμβαθύνουμε στη δεύτερη περίπτωση… Το άτομο έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο, υπάρχει πάντα η αλήθεια για να βγει από αυτήν την κατάσταση, αλλά συνεχίζει να ζει σε μια φούσκα από ψέματα. Έχει φτιάξει έναν δικό του κόσμο και του αρέσει να ζει σε αυτόν. Γιατί όμως το κάνει αυτό;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το ψέμα φαίνεται, αρχικά, η ιδανική λύση, μετατρέπει την πραγματικότητα στα μέτρα του καθενός και μας βγάζει από τη δύσκολη θέση. Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το άτομο προτιμά την ευκολία του ψέματος έναντι στην σκληρότητα μεν αλλά καθαρότητα δε της αλήθειας. Είναι όμως αυτό καλό για την ψυχική μας υγεία;
Υπάρχουν δύο ειδών ψέματα: αυτά που βλάπτουν μόνο αυτόν που τα λέει και αυτά που βλάπτουν και τους γύρω του.
Το άτομο που ψεύδεται στον εαυτό του, μπαίνει στην διαδικασία να ζει σε ένα διαφορετικό κόσμο. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο σε στιγμές που θα πρέπει να αλληλεπιδράσει με τους υπόλοιπους που ζουν έξω από την δική του πραγματικότητα. Θα νιώσει έξω από τα νερά του, ίσως να αυτό-αποξενωθεί και τελικά να κλειστεί στον εαυτό του μόνο και μόνο επειδή δεν έχει μάθει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που τις περισσότερες φορές είναι πιο δύσκολη από την ψεύτικη δική του οπτική.
Τώρα όσον αφορά τα άτομα που η ψευδολογία τους επηρεάζει και τους συνανθρώπους τους, αυτό έχει ως κατάληξη να βλάπτονται οι διαπροσωπικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα, σε μια παρέα φίλων αρχίζουν να αποκρύπτονται αλήθειες ανάμεσα στα μέλη της. Αρχίζουν τα μυστικά και οι άσχημες συμπεριφορές. Στην αρχή τα ψέματα φαντάζουν «λευκά», μικρά και αβλαβή, αλλά όσο περνάει ο καιρός η εμπιστοσύνη χάνεται αναμεταξύ των φίλων και η παρέα καταστρέφεται. Θα πούμε τώρα: «Σιγά, ασυνεννοησία χαρακτήρων…». Αυτό όμως που πραγματικά βλάπτεται είναι η ίδια η ψυχολογία του ατόμου. Κλείνεται στον εαυτό του γιατί νιώθει προδομένο και προφανώς από εδώ και πέρα θα του είναι δύσκολο να ξαναφεθεί σε νέα άτομα γιατί πλέον θα έχει χάσει κάθε ελπίδα εμπιστοσύνης σε κάποιον νέο πιθανό φίλο. Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «η μεγαλύτερη ζημιά» γίνεται στις μη υπάρχουσες πιθανές διαπροσωπικές σχέσεις.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: time.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment