Loading

Πέντε συμβουλές ζωής που πρέπει να αναθεωρήσεις

svg24 Σεπτεμβρίου, 2019Bee freeΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

1. «Η προσπάθεια είναι αρκετή»

Είπαν εκείνοι κι εμείς πιστέψαμε, μικροί κι αφελείς καθώς μαθαίναμε τον κόσμο. Και μάθαμε να προσπαθούμε με το είναι μας. Να τα δίνουμε όλα. Να μην αφήνουμε τίποτα. Κι έπειτα πεπεισμένοι για την επάρκεια της προσπάθειας που καταθέσαμε περιμέναμε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Και το οποίο δεν έφτασε ποτέ. Τουλάχιστον όχι όπως το περιμέναμε. Και μπαμ κατάρρευσε ο κόσμος μας. Τόσο απλά. Τόσο εύκολα. Προφανώς η προσπάθεια δεν είναι αρκετή σε ένα 2019 και σε μία Κύπρο, που όλα εξαγοράζονται μαζί με μας. Θα έπρεπε να ήταν, αλλά δεν. Αυτό που θα έπρεπε να μας πουν είναι «Μάθε η προσπάθεια να σου είναι αρκετή». Μην περιμένεις αποτέλεσμα. Τρέξε τον δρόμο για την προσπάθεια. Μάθε ότι είναι να μάθεις. Κάνε τον εαυτό σου μια εκδοχή καλύτερη. Αυτό είναι αρκετό. Αν προκύψει και το επιθυμητό αποτέλεσμα καλώς, αν όχι τι είχαμε τι χάσαμε.

2. «Μαθαίνεις από την επανάληψη»

Κι αν η ζωή μας αποτελείται από κύκλους. Αλληλένδετους, παράλληλους, μεγάλους και μικρότερους. Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κολλήσουμε σε ένα και να τον επαναλαμβάνουμε. Τα ίδια λάθη, το ίδια πάθη, ξανά και ξανά. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Όχι μόνο δε μαθαίνουμε αλλά χανόμαστε και σ’ ένα κρυφτό άρνησης με τον ίδιο μας τον εαυτό, αδυνατώντας να αντιληφθούμε την τοξικότητα της κατάστασης. Ο μόνος τρόπος να μάθεις είναι ξεκινώντας καινούργιους κύκλους. Εξερευνώντας κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη έχουμε ζήσει. Το ότι κάποια στιγμή θα βρεθείς να επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι θα κάνεις να το αλλάξεις. «Μαθαίνεις από τον τρόπο που θα διαχειριστείς την επανάληψη», έπρεπε να μας είχαν πει και κάτι τουτέστιν «Η ζωή είναι πολύ μικρή για στροφές γύρω από τον εαυτό σου».

3. «Δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις»

Είπαν και μας καταδίκασαν σε μία ζωή από μαραθώνιους ανοησίας, γιατί ο καθένας έμαθε να ανοίγει το στόμα του και να ρωτά ότι τυγχάνει να περνά από τη σφαίρα του εγκεφάλου του το δεδομένο κλάσμα δευτερολέπτου. Ο φόβος να εκτεθείς επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο, να βάζει τον άλλο στη διαδικασία να φιλτράρει το τι πρόκειται να ξεστομίσει και να γλιτώνει τον κόσμο από ολέθριες καταστροφές. Αυτό που έπρεπε να είχαν πει είναι ότι δεν είναι λάθος να μην ξέρεις, λάθος είναι να προσποιείσαι πως ξέρεις. Αν δεν ξέρεις ρώτα. Αλλά δε χάθηκε ο κόσμος να φιλτράρεις τις πληροφορίες σου, να σκεφτείς μισό δευτερόλεπτο πριν μιλήσεις. Να το χρησιμοποιούμε λίγο το μυαλό αφού το έχουμε, ε;

4. «Όταν θυμώνεις, περίμενε, μέτρησε μέχρι το 10»

Λες κι ο θυμός είναι λεωφορείο που αν περιμένεις 10 δευτερόλεπτα θα περάσει και θα φύγει. Ο θυμός είναι συναίσθημα το οποίο οφείλουμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει, χωρίς να τον καταπιέσουμε να προσποιηθεί μίαν ανύπαρκτη ηρεμία. Ο θυμός έχει συνήθως και αιτία. Την οποία καλό θα ήταν να μην αγνοήσουμε. Να την αναλύσουμε με τον εαυτό μας και όποιον άλλον αφορά, μέχρι να έρθουμε σε ηρεμία μαζί της, ώστε να καλμάρει κι ο θυμός. Πάντως για να αποφύγουμε να πούμε και να κάνουμε πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπρεπε, ίσως αποτελεσματική τακτική θα ήταν να αποχωρούμε από το σκηνικό.

5. «Μην εμπιστεύεσαι αγνώστους.»

Κι απ’ όπου και να το πάρεις μπάζει νερά. «Μην εμπιστεύεσαι κανένα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου» έπρεπε να μας πουν μα δεν μας είπαν και πήραν το φταίξιμο οι άγνωστοι. Οι άγνωστοι, οι σαν κι εμάς, το μυστήριο αυτής της ζωής και οι ευκαιρίες μας σε νέες παρουσίες στη ζωή μας. Οι γνωστοί πριν γίνουν γνωστοί είναι άγνωστοι. Αν δεν τους εμπιστευτείς ένα κομμάτι από σένα δε θα σου εμπιστευτούν ούτε εκείνοι κάτι δικό τους. Είναι όλα ένα ωραίο πάρε δώσε, στο οποίο πρέπει να συνεισφέρουμε αν ελπίζουμε να πάρουμε. Απλά ναι πρέπει να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας. Όπως άλλωστε πάντα και με όλους. Η αφέλεια δυστυχώς ή ευτυχώς πληρώνεται.

Υ.Γ Οι πρόλογοι και οι επίλογοι είναι υπερεκτιμημένοι. Γενικό πόιντ είναι ότι μαζί με τα παραμυθάκια μας έδωσαν και 5-6 συμβουλές να βρίσκονται σχολείο, οικογένεια και περίγυρος. Το μάθαμε κι εμείς το ποιηματάκι και το λέγαμε μέχρι να φάμε τα μούτρα μας και να αναθεωρήσουμε.

Υ.Γ2 Αν μη τι άλλο να μη λέμε κι εμείς τα ίδια παρακάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=f_wGKhHns6o

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πέντε συμβουλές ζωής που πρέπει να αναθεωρήσεις