Loading

Πέντε από τα πιο θανατηφόρα χημικά που παρασκεύασε ο άνθρωπος

Στην εποχή που ζούμε σήμερα, καταναλώνουμε συνεχώς ποσότητες φυσικών και τεχνητών χημικών, κάποιες φορές συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα. Για να καλλιεργήσουμε τις τροφές μας χρησιμοποιούμε χημικά, για να θεραπεύσουμε παραπέμπουμε σε χημικά, για να διασκεδάσουμε καταναλώνουμε χημικά, για να οδηγήσουμε εκπέμπουμε χημικά, για να καθαρίσουμε χύνουμε χημικά, φορούμε χημικά, δουλεύουμε με χημικά, ζούμε μέσα σε χημικά.

Με τον όρο τεχνητά χημικά εννοούμε τα χημικά τα οποία παρασκεύασε ο άνθρωπος και όχι αυτά που δημιουργήθηκαν από τη φύση. Η υπερβολική κατανάλωση τεχνητών χημικών έχει βέβαια παρενέργειες τόσο στο φυσικό μας περιβάλλον όσο και στην ίδια μας την υγεία. Μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. Για να δούμε παρακάτω κάποιες από τις θανατηφόρες χημικές ουσίες που έχει παρασκευάσει ο άνθρωπος:

1.Δισφαινόλη Α (BPA)

Την συναντάμε σε διάφορα πλαστικά αντικείμενα και προϊόντα καθημερινής χρήσης. Πλαστικά μπουκάλια, σκεύη φύλαξης φαγητού, κονσέρβες, παιχνίδια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τυπωμένες αποδείξεις, CD και DVD είναι μερικά από τα αντικείμενα που περιέχουν την ουσία αυτή. Η δισφαινόλη Α κατηγορείται για βλάβες στο συκώτι, τον θυρεοειδή αδένα, το αναπαραγωγικό σύστημα καθώς και για αρκετά είδη καρκίνου, νευρολογικές και καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτες της κυβέρνησης, 93% των Αμερικάνων έχουν BPA στο σώμα τους!

2. DDT

Αν και ανακαλύφθηκε το 1874, το DDT χρησιμοποιήθηκε ως ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η προσφορά του στην ανθρωπότητα θεωρήθηκε τόσο σημαντική ώστε ο χημικός που το ανακάλυψε βραβεύτηκε με Νόμπελ! Παρ’ όλα αυτά, η χρήση του έχει σταματήσει αφού το DDT έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Έρευνες κάνουν λόγο για μια ισχυρά καρκινογόνο ουσία, η οποία συνδέεται με ορμονικές διαταραχές και άλλες ασθένειες όπως διαβήτη, άσθμα, αυτισμό και αλτσχάιμερ.

chemicals-technology.com

3. Ατραζίνη

Αποτελεί επίσης ζιζανιοκτόνο το οποίο χρησιμοποιείται σε αρκετές γεωργικές καλλιέργειες και σε γήπεδα γκολφ. Η χρήση της έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004, ωστόσο χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η χημική ουσία είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο, προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας και ενδέχεται να επιφέρει διάφορα νοσήματα σε νεογνά. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι η ατραζίνη έχει σοβαρές επιπτώσεις στα αμφίβια σε σημείο που μπορεί να μετατρέψει τους αρσενικούς βατράχους σε θηλυκούς!

chemicalwatch.com

4. Χλωρίνη

Το απόλυτο απολυμαντικό που όλοι έχουμε στα σπίτια μας αποτελεί ένα ισχυρό δηλητήριο και αυτό χάρη στο χλώριο που εμπεριέχεται μέσα. Ένας ειδικός είχε πει πως «Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο». Καθαριστικά με κύριο συστατικό τη χλωρίνη είναι δυνατόν να προκαλέσουν από απλό ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα μέχρι και οξεία πνευμονίτιδα, ενώ όταν αναμειχθούν με άλλα καθαριστικά μπορεί να επιφέρουν ναυτία, πνευμονία και ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα.

5. Βενζίνη

Η εισπνοή βενζίνης λειτουργά ως εισπνεόμενο ναρκωτικό βλάπτοντας σοβαρά την υγεία μας. Η εισροή μεγάλων ποσοτήτων από τα χημικά που περιέχει η βενζίνη στον οργανισμό μπορούν να επιφέρουν αναπνευστικά προβλήματα, εγκεφαλικές βλάβες ακόμη και αιφνίδιο θάνατο αφού με την εισπνοή βενζίνης οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και ενδέχεται να επέλθει καρδιακή ανακοπή. Γι’ αυτό σε όσους από εσάς αρέσει η μυρωδιά της βενζίνης, ξανασκεφτείτε το!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: news.ucr.edu

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πέντε από τα πιο θανατηφόρα χημικά που παρασκεύασε ο άνθρωπος