Παιδιά σκλάβοι. Σε ένα κόσμο που το 20% των ανθρώπων κατέχουν το 90% του πλούτου πώς να μην υπάρχουν; Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες που πραγματοποιεί ο Ο.Η.Ε. περίπου 2.8 δισεκατομμύρια άνθρωποι (περισσότεροι από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα – εξ’ αυτών περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.
Τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια είναι οι «σύγχρονοι σκλάβοι» εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια είναι παιδιά. Ο αριθμός των παιδιών (ηλικίας 5 με 14 ετών) που αναγκάζονται να εργαστούν για να επιβιώσουν ανέρχεται σε 152 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αναλογεί στο 10% των παιδιών παγκοσμίως. Σημειώστε δε, ότι ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά περίπου 100 εκατομμύρια τα τελευταία 15 χρόνια.
Η οικονομική εκμετάλλευση έχει πολλά και διάφορα πρόσωπα όλα όμως έχουν κοινό χαρακτήρα, τη φτώχεια. Άλλες φορές γίνεται μέσω πορνείας και πορνογραφίας, άλλες φορές μέσω καταναγκαστικής επαιτείας ή κλοπών, άλλες φορές αναγκάζονται να λάβουν μέρος σε εχθροπραξίες (παιδιά στρατιώτες) και άλλες φορές εργάζονται σε εργοστάσια, σε οικοδομές, σε χωράφια ή ακόμα και ως οικιακοί βοηθοί. Πολλά παιδιά εξαναγκάζονται να δουλεύουν για να ξεπληρώσουν χρέη που κληρονόμησαν, άλλα επειδή τα πούλησαν οι γονείς τους ή προωθήθηκαν μέσω κυκλωμάτων δουλεμπόρων και άλλα υποχρεώνονται με τη βία.
Αν και δεν θεωρείσαι σκλάβος όταν υποχρεώνεσαι από τους γονείς σου να εργάζεσαι κάπου, εντούτοις πολλά είναι και τα παιδιά που υποφέρουν εξαιτίας αυτής της μορφής καταναγκαστικής εργασίας. Ας μην ξεχνούμε τα μικρά κοριτσάκια που εξαναγκάζονται να παντρευτούν.
Από τα πανάρχαια χρόνια της ανθρωπότητας οι άνθρωποι εμπορεύονταν και χρησιμοποιούσαν σκλάβους. Οι περισσότεροι αρχαίοι αλλά και σύγχρονοι, πλέον, πολιτισμοί οικοδομήθηκαν και στηρίχθηκαν σε σκλάβους. Σήμερα, όταν ακούμε τη λέξη σκλάβος το μυαλό μας ταξιδεύει, αν όχι στο παρελθόν, σε χώρες τριτοκοσμικές, με καταστραμμένες οικονομίες και διεφθαρμένο πολιτικό και αστυνομικό σύστημα.
Μπορεί να ισχύει αυτό σε μεγάλο βαθμό όμως το 35% της σύγχρονης σκλαβιάς συμβαίνει στον ανεπτυγμένο οικονομικά κόσμο. Σχεδόν το ήμισυ της παιδικής εργασίας καταγράφεται στην Αφρική με 72,1 εκ. και ακολουθούν η Ασία και Ειρηνικός με 62 εκ., η Αμερική με 10,7 εκ., η Ευρώπη και η κεντρική Ασία με 5,5 εκ. και τα αραβικά κράτη με 1,1 εκ. Πραγματικά λυπηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει καταργηθεί η δουλεία εδώ και 100 και πλέον χρόνια.
Και μπορεί το 1/3 από τα παιδιά-σκλάβους να είναι ως φυσικές παρουσίες στον ανεπτυγμένο κόσμο, το αποτέλεσμα όμως της δουλείας, όταν έχει να κάνει με εμπορεύσιμα αγαθά, στο μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει και πάλι εδώ. Ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρονικές συσκευές, ο καφές, η σοκολάτα, τα παιχνίδια ακόμα και τα ναρκωτικά πολλές φορές έχουν προέλθει από παιδιά-εργάτες. Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαν το φως της δημοσιότητας σκάνδαλα με εμπλεκόμενες μεγάλες εταιρίες παραγωγής αγαθών που είχαν σε καθεστώς υποδούλωσης αρκετούς από τους υπαλλήλους τους.
Υπάρχουν και εταιρίες που δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες κατασκευής των προϊόντων τους. Για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ρούχων μπορεί να τηρεί όλους τους κανόνες όμως να μην γνωρίζει (ή να μην ενδιαφέρεται) από πού προέρχεται το βαμβάκι που αγοράζουν και αν για αυτό χρειάστηκε να εργαστούν παιδιά. Ή μπορεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών να μην ξέρει από που προέρχονται μέρη ή κομμάτια των συσκευών που παράγονται ή συναρμολογούνται εκεί.
O Αριστοτέλης, κάπου 2400 χρόνια πριν, είχε πει πως «η δουλεία είναι αντίθετη προς τη φύση, γιατί μονάχα ανθρώπινοι νόμοι κάνουν άλλους δούλους και άλλους ελεύθερους. Στη φύση δεν υπάρχει καμία τέτοια διαφορά, που είναι άδικη και αποτέλεσμα βίας». Δεν νομίζω όμως να φανταζόταν ότι θα υπήρχαν ακόμα σκλάβοι.
Η ελεύθερη αγορά θα πρέπει να προέρχεται και από ελεύθερους ανθρώπους, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα αγαθά που μπαίνουν στο σπίτι μας.
Διεθνής ημέρα για την κατάργηση της δουλείας είναι 2 Δεκεμβρίου.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment