Πολλές φορές ο θυρεοειδής αδένας γίνεται ένοχος για διάφορες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά (π.χ. περιττά κιλά, χαμένη ενέργεια), χωρίς όμως να το αντιλαμβανόμαστε. Προτού δούμε αν όντως ο θυροειδής είναι υπεύθυνος για πολλές ενοχλήσεις, ας μάθουμε αρχικά για την λειτουργία του στο ανθρώπινο σώμα.
Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, έχει σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και συνδέεται με την τραχεία. Παρ’ όλο το μικρό τους μέγεθος (20-25 γρ.), ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του μεταβολισμού. Για αυτή του την λειτουργία, παράγει τρεις διαφορετικές ορμόνες: τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη.
Η συνύπαρξη και η αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών ορμονών είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση της παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης ενέργειας σε όλο το σώμα (η γνωστή διαδικασία του μεταβολισμού), καθώς επίσης και για την ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα. Φυσικά η σύνθεση και η έκκριση αυτών των ορμονών, καθορίζεται από άλλες ορμόνες (θυρεοειδοτρόπο ορμόνη-TSH, θυρεοεκλυτικής ορμόνης-TRH), οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου αντίστοιχα.

Τι γίνεται όμως, όταν κάποια από αυτές τις ορμόνες μειώνεται ή αυξάνεται ή δυσλειτουργεί;
Οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα μπορούν να είναι μορφολογικές (ανατομικές διαταραχές) ή λειτουργικές, ανάλογα με την περίπτωση. Οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο θυρεοειδής δεν παράγει τις απαραίτητες ορμόνες που χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να λιγοστεύει η ενέργεια που παίρνει ο οργανισμός και το σώμα αρχίζει να λειτουργεί πολύ πιο αργά. Κατά τον υπερθυρεοειδισμό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ο αδένας λειτουργεί υπερβολικά, παράγει πολύ περισσότερες ορμόνες και έτσι οι διαδικασίες στο σώμα δουλεύουν πολύ γρήγορα και καταναλώνεται πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας.
Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή επηρεάζουν πάρα πολλούς ανθρώπους, με διαφορετικούς τρόπους και κυρίως τις γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από μία περίοδο έντονου ψυχοσωματικού στρες, και πολλοί ασθενείς τα αγνοούν.
Ποια είναι τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή στο θυρεοειδή αδένα;
Πρήξιμο στον λαιμό
Το πρήξιμο στην περιοχή του θυροειδή, δηλαδή στο λαιμό μπροστά, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, υποδηλώνει μια μορφολογική ανωμαλία του αδένα. Αυξάνεται σε μέγεθος, έξω από τα πλαίσια του φυσιολογικού και αυτό οφείλεται στην αδυναμία του να ανταποκριθεί στις ανάγκες του οργανισμού.

Απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους
Στον υπερθυρεοειδισμό, παρόλο που η όρεξη του ατόμου αυξάνεται, χάνει παράλληλα μεγάλο βάρος. Εάν όμως ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, με άλλα λόγια υπάρχει υποθυρεοειδισμός, τότε ο ασθενής έχει μειωμένη όρεξη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να παίρνει κιλά.

Μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος
Η αντίληψη της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος αλλάζει, αφού στον υπερθυρεοειδισμό η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση η παραγωγή θερμότητας, δημιουργούν συχνά έντονη εφίδρωση και ταχυπαλμία ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές. Από την άλλη στον υποθυρεοειδισμό, ο ασθενής καταβάλλεται από ένα μόνιμο αίσθημα ρίγους.
Αλλαγές στην υφή του δέρματος
Στον υπερθυρεοειδισμό το δέρμα ανανεώνεται με γρήγορους ρυθμούς, με επακόλουθο να είναι πιο λεπτό και λείο από το φυσιολογικό, ενώ στον υποθυρεοειδισμό ανανεώνονται πιο αργά τα κύτταρα της επιδερμίδας και το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα συμπτώματα, που εμφανίζονται, όταν ο θυροειδής δυσλειτουργεί, χωρίς να σημαίνει, πως η ύπαρξη ενός από αυτά τα σημάδια, αποτελεί ένδειξη για πάθηση του θυροειδή.
Και μην ξεχνάτε πως η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η ενημέρωση και η πρόληψη!
Πηγές: www.endocrine.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment