Loading

Παράξενες φυλές που επιβιώνουν ακόμα.

Ο άνθρωπος μέχρι σήμερα έχει καταφέρει εκπληκτικά πράγματα. Είναι υπεύθυνος για τα καλύτερα αλλά και για τα χειρότερα κομμάτια της ιστορίας. Η ανθρώπινη ύπαρξη εντοπίζεται από την παλαιολιθική εποχή, συνεχίζει την εξέλιξη της μέχρι την αρχαία Ελλάδα, τις αποικίες των Ινδιάνων στην Αμερική, την περίοδο του Μεσαίωνα και συνεχώς βρίσκεται σε μια διαδικασία εξέλιξης ακόμα και σήμερα. 

Αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα όμως θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι λίγες οι φυλές ανθρώπων που ακόμα και στις μέρες μας έχουν επιλέξει να ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό και να ακολουθούν πιστά την κουλτούρα και τον πολιτισμό που ξεκίνησαν οι πρόγονοι τους χιλιάδες χρόνια πριν.

Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν οι Σεντινελέζοι. Οι Σεντινελέζοι χαρακτηρίζονται ως μια από τις πιο επικίνδυνες φυλές καθώς δεν έχουν διστάσει να επιτεθούν άγρια σε όποιον προσπάθησε να πλησιάσει το νησί τους. Εντοπίζονται στη νότια νήσο Σέντινελ στον κόλπο της Βεγγάλης και είναι οι μόνοι επιζώντες άμεσοι πρόγονοι των πρώτων ανθρώπων που κατοίκησαν στην Ασία και έζησαν εκεί πριν από 75.000 χρόνια.

askmen.com

Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται ανάμεσα στα 50 και τα 200 άτομα και απ’ ό,τι φαίνεται η καθημερινότητα της φυλής παραμένει σχεδόν ίδια τα τελευταία 30.000 χρόνια. Οι άντρες κυνηγούν γουρούνια, χελώνες και ψάρια με δόρατα και τόξα, καθώς οι γυναίκες συγκεντρώνουν μούρα, καρύδες, μύδια και ψαρεύουν με δίχτυα.

Το μήνυμα που έχουν στείλει στον υπόλοιπο κόσμο είναι ξεκάθαρο: «Μείνετε μακριά, πηγαίνετε σπίτι, φύγετε. Οι επισκέπτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, θέλουμε να είμαστε μόνοι.»

Από τον κόλπο της Βεγγάλης θα ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία, στη φυλή των Αϊνού οι οποίοι αποτελούν τους τελευταίους απόγονους ενός λαού που κατά τη νεολιθική εποχή κατοικούσε ολόκληρη την Ιαπωνία. Είναι ένας λαός 15.000 ατόμων και εντοπίζονται στα νησιά Χοκάιντο, Σαχαλίνη και Κουρίλες.

wikimedia.org

Στην γλώσσα των Αϊνού, το όνομα τους σημαίνει «άνθρωπος». Είναι μια φυλή η οποία έχει δεχτεί αρκετές διακρίσεις και διωγμούς από τους ίδιους τους Ιάπωνες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους. Η θρησκεία την οποία ακολουθούσαν ήταν αμνιστική και λάτρευαν τα πνεύματα της φύσης. Παρατηρείται πως η κοινωνία τους είναι μητριαρχική και οι άντρες είχαν ιδιαίτερη ικανότητα στο κυνήγι και το ψάρεμα. Η θρησκεία δίνει μεγάλη σημασία στην αρκούδα και αυτός είναι ο λόγος που κάθε οικογένεια τρέφει αρκούδες.

Επόμενη στάση αποτελεί μια φυλή που ζει στα βάθη του Αμαζονίου, μεταξύ της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας. Οι Γιανομάμι είναι μια από τις τελευταίες φυλές Ινδιάνων που έχουν επιβιώσει και παρά το γεγονός ότι είναι η πολυπληθέστερη από τις απομονωμένες φυλές, απειλείται με εξαφάνιση καθώς πλήττεται συνεχώς από την καταπάτηση του οικοσυστήματος που την φιλοξενεί, τις βάναυσες επιδρομές από χρυσοθήρες, υλοτόμους, γαιοκτήμονες και εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι μολύνουν τα δάση του Αμαζονίου.

assets.survivalinternational.org, images.app.goo.gl

Τα μέλη της φυλής για την επιβίωσή τους, χρησιμοποιούν δηλητηριώδη βέλη για το κυνήγι και μοιράζουν ισότιμα τα θηράματα σε όλο το χωριό. Το πιο βασικό στοιχείο της διατροφής τους είναι οι καρποί μικρών καλλιεργειών και φυτών του δάσους. Συλλέγουν επίσης άγριο μέλι και προσθέτουν μέχρι και έντομα στη διατροφή τους. Όπως είναι γνωστό, σε κάποιο βαθμό, ακολουθούν και καννιβαλιστικές τελετουργίες.

Πηγές: tripinpictures, iefimerida


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: askmen.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Παράξενες φυλές που επιβιώνουν ακόμα.