Loading

Παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

svg21 Δεκεμβρίου, 2019Bee freeΕΥΑΝΘΙΑ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Κάθε χρόνο όταν κοντοζυγώνουν τα Χριστούγεννα, θυμόμαστε όλοι το πόσο στοργικοί πρέπει να είμαστε απέναντι στους συνανθρώπους μας και πόσο τρυφεροί με την οικογένεια και τους φίλους μας! Οι στιγμές είναι ότι πιο σημαντικό θα αποκομίσουμε από αυτή τη ζωή, γι’ αυτό αξίζει μέσα στην προσωρινότητα μας, να δείχνουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας. Ειδικά στα δικά μας άτομα! Να μην τα θεωρήσουμε ποτέ δεδομένα και να τους υπενθυμίζουμε πάντοτε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Παρόλο που το ξέρουν, θα έχουν πάντα την ανάγκη να το ακούνε. Όπως την έχουμε κι εμείς! Καλύτερα λοιπόν να λέμε πράγματα που ίσως αύριο να μη μας δοθεί η ευκαιρία να  πούμε, παρά να μετανιώνουμε για κάτι που δεν είπαμε ποτέ!

Όπως λοιπόν, μπαίνει μέσα μας κάθε χρόνο το λεγόμενο «πνεύμα των Χριστουγέννων» και καθόμαστε όλοι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις 25 του Δεκέμβρη ανταλλάζοντας ευχές και φιλοφρονήσεις, έτσι και σε άλλες Χώρες υπάρχουν πάμπολλα έθιμα, τα οποία είναι εξίσου ενδιαφέροντα αλλά και πρωτότυπα.

Στην Κύπρο και στην Ελλάδα συνηθίζουμε την παραμονή των Χριστουγέννων να αφήνουμε ένα ποτήρι με γάλα και μπισκότα στο μικρό τραπεζάκι δίπλα από το τζάκι. Όταν κατέβει λοιπόν από την καμινάδα και πριν μας αφήσει τα δώρα μας κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ο Αϊ Βασίλης, πηγαίνει πεινασμένος και κουρασμένος από το μεγάλο του ταξίδι και τρώει τις λιχουδιές του! Εμείς το επόμενο πρωί, είμαστε ευχαριστημένοι αν έφαγε έστω το ένα του μπισκότο και αν ήπιε τουλάχιστον το μισό του γάλα!

Στην Αγγλία, η παράδοση είναι να αφήνουν ποτό μπράντι αντί γάλα για τον Αϊ Βασίλη και καρότα για τον Ρούντολφ. Εντάξει, αυτοί σκέφτηκαν και τον Ρούντολφ, αλλά με το μπράντι ο Αι Βασίλης δε θα ξεδιψάσει, άσε που μπορεί να δώσει τα δώρα στον Ρούντολφ για να τα ανοίξει (τρα λα λα , χο χο χα). Επίσης, τα παιδιά παίρνουν κάλτσες και τις κρεμάνε για να τις γεμίσει ο πατέρας των Χριστουγέννων με πολλά γλυκά!

Στη Γερμανία, αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους με την ίδια ακριβώς προσδοκία. Να τους τα γεμίσει με γλυκά ο Αϊ Βασίλης, σε αντίθεση με τα άτακτα παιδάκια που αντί για γλυκά, θα έχουν μέσα κλαδιά! L  Αν ήμουν Άγιος Βασίλης εγώ, δε θα μπορούσα ποτέ να βάλω κλαδιά!! Παρόλα αυτά, επιβάλλεται να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στον κύριο που πρωτοείπε το: «Ήσουνα φρόνιμος/η φέτος;» Μια ερώτηση χωρίς επίπληξη, με αυτοκριτική και θάρρος! (και την επόμενη μέρα τα ίδια. Λεπτομέρειες…) Καταβάθος όμως, ξέρουμε πως και φρόνιμα να μην ήταν τα παιδιά μας, τα δώρα θα τα πάρουν γιατί είναι η πιο μεγάλη γιορτή του χρόνου, στην οποία ανταλλάζουμε όλοι δώρα και πολλή αγάπη!

Στην Ουκρανία, έχουν ένα ιδιαίτερο και συμβολικό έθιμο όπου τα Χριστουγεννιάτικα τους δέντρα, έχουν μια ψεύτικη αράχνη για στολίδι και όποιος την βρει, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς που έρχεται! Το έθιμο αυτό οφείλεται σε μία ιστορία όπου κάποτε μία φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα για να στολίσει το Χριστουγεννιάτικο της δέντρο. Έτσι, μια μέρα ένα κουκουνάρι έπεσε στο πάτωμα, ρίζωσε κι έγινε ένα δέντρο, όπου τα παιδιά κατενθουσιάστηκαν. Έτσι, ένα πρωί ξύπνησε από τις φωνές των παιδιών και είδε πως μία αράχνη της στόλισε το δέντρο με τον ιστό της, δίνοντας τεράστια χαρά στην οικογένεια! Δε θέλει και πολλά ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος. Το «πνεύμα» πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα μας, είτε πολλά, είτε λίγα! Εάν δει κάποιος αράχνη τα Χριστούγεννα, να ξέρει πως είναι ένα μήνυμα καλής τύχης!

Στην Ιαπωνία λοιπόν, εκτός από καλή τύχη, θεωρούν πως καλό είναι να γεμίζει και το στομάχι μας με πλούσιο δυτικό φαγητό που και που. Γι’ αυτό, η γνωστή αλυσίδα KFC αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους Ιάπωνες την ημέρα των Χριστουγέννων. Έτσι, ξεπουλάνε 240.000 κουβάδες κοτόπουλου περίπου, κάθε χρόνο.

Αν και τρομακτικό και απαράδεκτο για κάποιους (συμπεριλαμβανομένου και εμού) , στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του Άγιου Βασίλη, είναι εξίσου διάσημος με αυτόν, αλλά όχι με την καλή έννοια! Είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκούλη και αξιαγάπητο χοντρούλη που μπήκε στις καρδιές μας! Αυτός, είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί αυτά που δεν ήταν καλά τη χρονιά που πέρασε, με αποτέλεσμα να τα παίρνει μαζί του στα σκοτεινά έγκατα της γης. Ανατριχιαστικό και τρομακτικό, ειδικά για ένα παιδί που είναι σαν σφουγγάρι και αντλεί όλα τα αρνητικά στοιχεία γύρω του. Τα παιδιά έχουν εντονότερο το αίσθημα του φόβου σε μικρή ηλικία και δε μπορούν να αντιληφθούν με ευκολία τον ρεαλισμό, με αποτέλεσμα να τους μένουν φοβίες. Δεν είναι όμως όλα τα αδέρφια και όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Σε πολλούς μπορεί να τύχει, εφόσον ο καθένας είναι διαφορετικός και κουβαλά τον δικό του χαρακτήρα, παίρνοντας πολλές φορές λάθος μονοπάτια! Ας κρατήσουμε αυτό και πως παντού υπάρχει το κακό, ούτως ώστε να μην δίνουμε την εμπιστοσύνη μας απλόχερα σε οποιονδήποτε. Το καλό παρόλα αυτά, θα επικρατεί πάντοτε, η θεία δίκη, η δύναμη της φύσης, ένα προαίσθημα, ο τροχός που γυρίζει… Ο Αϊ Βασίλης;; Όπως θέλετε πέστε το. Θα υπερισχύει πάντα!

Η Φιλανδία λοιπόν, έχει ένα υπόκοσμο και τρομακτικό έθιμο κι αυτή, αλλά με μία λογική εξήγηση! Όλοι οι Φιλανδοί λοιπόν, κάνουν τη σάουνα τους, τρώνε το πρωινό τους, στολίζουν το δέντρο και μετά ξεκινάνε την γιορτή στους δρόμους για την ειρήνη. Όλη η οικογένεια όμως, τα ξημερώματα της παραμονής, ξυπνά για να επισκεφτεί τους τάφους των προγόνων και των συγγενών της. Σκοπός τους, να ανάψουν κεριά στη μνήμη τους. Εκεί που γίνεται λιγουλάκι μακάβριο, είναι πως το βράδυ της παραμονής δε τρώνε όλο τους το φαγητό για να το φάνε τα πνεύματα που θα τους επισκεφτούν. Ακολούθως, το βράδυ δε κοιμούνται στα δικά τους κρεβάτια, για να μπορούν να ξεκουραστούν τα πνεύματα. Ντάξει, παρεκτραπήκαμε λιγουλάκι!!!

Στην Φιλανδία τους επισκέπτονται πνεύματα και στην Τσεχία οι γυναίκες παρακαλάνε να τους επισκεφτούν άντρες. Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, οι ανύπαντρες κοπέλες την παραμονή των Χριστουγέννων, πετάνε μπροστά από την πόρτα με την πλάτη γυρισμένη, ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο τους. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τα δάκτυλα να κοιτούν την πόρτα, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται σύντομα να παντρευτεί. Εάν, όμως, την πόρτα κοιτά το τακούνι, τότε την περιμένει ένας ακόμη χρόνος μοναξιάς. Αυτό το έθιμο δεν φέρνει χαρά σε όλους, αλλά μόνο στις οικογένειες που η κοπέλα φάνηκε τυχερή. Και σας ερωτώ: Τι κάθεστε και χολοσκάτε καλέ;; Αν έρθει, καλώς να ορίσει, αλλιώς πηγαίνετε εσείς και βρείτε τον. Κι αν δεν τον βρείτε τι; Η Βανδή τραγούδησε το : Χριστούγεννα, Χριστούγεννα, ευτυχισμένα. Δε γίνονται καρδούλα μου, χωρίς εσένα! ΟΜΩΣ είπε και το : Περνώ και μόνη μου καλά, τα καταφέρνω μια χαρά, δε σε έχω ανάγκη ευτυχώς, μου είσαι πλέον περιττός! Δείτε το λοιπόν από μία άλλη οπτική !!!

Στην Ισλανδία, υπάρχουν 13 Άγιοι Βασίληδες και η ομάδα τους ονομάζεται YuleLads. Το έθιμο τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Έτσι, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου. Στόχος τους να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, εφόσον μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και πετάνε γύρω τους αστερόσκονη κάνοντας συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους της Χώρας.

Στην Ουαλία, ένας άνθρωπος  σκεπάζεται με ένα λευκό σεντόνι, κρατώντας στο χέρι του ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι με το στολισμένο κρανίο ενός αλόγου και μαζί με την ομάδα του, κάνουν βόλτες στους δρόμους, τραγουδώντας! SOS όμως,  γιατί το άλογο δαγκώνει και ο οποιοσδήποτε περάσει από το δρόμο τους, θα είναι το θύμα και θα πρέπει να πληρώσει ένα «πρόστιμο». Επίσης, η παρέα κάνει και κατοίκων επισκέψεις, ελπίζοντας σε κάποιο κέρασμα, καθότι η επίσκεψη τους θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη.

Ο Καναδάς πρωτοτυπεί, δίνοντας τεράστια χαρά στα παιδιά! Τα Χριστούγεννα λοιπόν εκεί, ανήκουν εξολοκλήρου στα παιδιά. Το καναδέζικο ταχυδρομείο λοιπόν έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κώδικα (HoHoHo), ώστε να μπορούν να στέλνουν τα γράμματα τους τα παιδιά στον Άι Βασίλη. Το πιο ωραίο είναι πως και οι εργαζόμενοι απαντάνε στα γράμματα των παιδιών. Μάλιστα τα τελευταία 27 χρόνια έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα! Εντυπωσιακό!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους λοιπόν! Αγάπη, στοργή και ελευθερία στα παιδιά μας για να γυρνάνε πάντοτε κοντά μας! Υγεία και αφοσίωση στην παιδικότητα των παιδιών μας ! Κανένα ανάχωμα να μη τους την μολύνει για να μη μεγαλώσουν γρήγορα! Να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ΠΑΙΔΙΑ !

Πίστη στον Άγιο Βασίλη. Έτσι , για να μείνει πάντα η μαγεία! Χο χο χο!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα