Loading

Παραλίες – Τι αφήνουμε πίσω μας

Και σιγά σιγά το καλοκαίρι τέλειωσε, τα μπάνια γίνονται όλο ένα και πιο αραιά ως και καθόλου.  Μια βόλτα όμως από τις παραλίες του τόπου μας θα μας δείξει για άλλη μια φορά την έλλειψη σεβασμού και τον ανθρώπινο εγωισμό μας.

Οι λουόμενοι πλέον λιγοστοί τα αποτυπώματα όμως – όχι μόνον αυτών των λίγων αλλά όλων όσων πέρασαν – είναι παντού.  Αποτσίγαρα, πλαστικά καλαμάκια, μπουκάλες μωρομάντηλα κ.α. διακοσμούν τις παραλίες.

Το καλοκαίρι, όλοι θελήσαμε ν’ απολαύσουμε τη θάλασσα και το ίδιο θα κάνουμε και του χρόνου.  Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις προς τις παραλίες είναι ίσως η αγαπημένη συνήθεια όλων.  Δεν ξέρω αν είναι το αίσθημα ελευθερίας και ανεμελιάς που σου προκαλεί αλλά οι βουτιές, τα παιχνίδια, η ηλιοθεραπεία και το φαγητό στην αμμουδιά είναι ότι καλύτερο!

Η απόλαυση όλων αυτών όμως θα είναι η ίδια σε όχι και τόσο καθαρές παραλίες; 

Σε παραλίες γεμάτες από σκουπίδια και χιλιάδες μικρόβια;  Ας ευαισθητοποιηθούμε λίγο για το δικό μας καλό, για να είναι οι παραλίες μας κατάλληλες για χρήση αλλά και ασφαλείς για τη δημόσια υγεία.

Θεωρώ ότι είναι εύκολο, αρκεί να προσπαθήσουμε στο ελάχιστο. Για παράδειγμα αν σε κάθε παρέα υπάρχει μια σακούλα απορριμμάτων αυτό σημαίνει ότι τρόφιμα, μπουκάλια, ποτήρια, καλαμάκια κλπ θα μαζεύονται σ’ αυτήν και δεν θα είναι σκόρπια στην άμμο, εννοείτε βέβαια ότι η σακούλα αυτή θα πρέπει να καταλήξει στους κάδους απορριμμάτων και να μην μείνει εκεί ως σημάδι πίσω μας! 

Επίσης, οι παραλίες δεν είναι σταχτοδοχεία! 

Η γόπα του τσιγάρου που φύτεψες τις προάλλες στην άμμο συγγνώμη που θα σε απογοητεύσω αλλά δεν θα βλαστήσει ποτέ!  Ευτυχώς αρκετοί δήμοι σήμερα προσφέρουν σταχτοδοχεία στους λουόμενους.  Άσε που υπάρχουν και στην αγορά και είναι και πολύ οικονομικά! Αν για κάποιο λόγο όμως δεν φτάσουν στα χέρι σου, φρόντισε να φτιάξεις κάτι πρόχειρο και προσωρινό με ένα ποτήρι ή ένα τενεκεδάκι.  Δεν χρειάζεται όμως να πούμε ότι στο τέλος της μέρας αυτά θα τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο και δεν θα μείνουν στην άμμο ή στη θάλασσα!

Το ίδιο ισχύει για ότι άλλο χρησιμοποιήσεις ή οτιδήποτε παραμείνει είτε είναι ξυλάκι παγωτού, γλυφιτζούρι, άδεια αντιηλιακά, σπασμένα κουβαδάκια κ.α, φρόντισε φεύγοντας να τα μαζέψεις κι αν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης να τοποθετηθούν ανάλογα με το υλικό τους σ’ αυτούς αλλιώς στα σκουπίδια.  Ας μην υποχρεώνουμε ομάδες εθελοντών στην αρχή κάθε σεζόν να έρχονται να μαζεύουν τα δικά μας σκουπίδια, αυτό για μένα είναι ντροπή! 

Όπως συμπεριφερόμαστε στο σπίτι μας ας συμπεριφερθούμε και έξω από αυτό.

Εξ άλλου οι καθαρές παραλίες έχουν να προσφέρουν πολλά και δεν είναι μόνο η υγεία και η ασφάλεια αλλά και το περιβάλλον και η οικονομία.  Τα περισσότερα σκουπίδια που αφήνουμε πίσω μας σε θάλασσες και παραλίες χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για την «πλήρη» αποσύνθεσή τους κάτι που επιβαρύνει τρομερά το περιβάλλουν.  Επίσης, αν προστατεύσουμε τις ακτές και τις θάλασσες, προστατεύουμε ταυτόχρονα το θαλάσσιο οικοσύστημα.  Κι εκτός αυτού ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία του τόπου μας εξαρτάται κατά πολύ και από τη ποιότητα των παραλιών μας μιας και χιλιάδες τουρίστες επιλέγουν το νησί μας γι’ αυτές.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Παραλίες – Τι αφήνουμε πίσω μας