Η σεξουαλικότητα αποτελεί μια φυσιολογική ανθρώπινη ορμή ,η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Πότε, όμως, αυτές οι προτιμήσεις ξεπερνάνε κάθε φραγμούς και παίρνουν την μορφή αρρωστημένων συμπεριφορών/ιδεασμών; Η οριακή αυτή γραμμή που διαχωρίζει την υγιή σεξουαλική προτίμηση με την διαταραγμένη εξηγείται εκτενώς με τον όρο «Παραφιλία».
Τι ονομάζουμε παραφιλία;
Πρόκειται για ψυχοσεξουαλικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενες, ακατάσχετες σεξουαλικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που περιλαμβάνουν ασυνήθιστο ή μη αποδεκτό σεξουαλικό περιεχόμενο. Ο όρος «παραφιλία» προέρχεται από την ελληνική λέξη “αγάπη” (φιλία) που είναι «στην άκρη» (παρά) με την έννοια της αλλαγής ή της τροποποίησης. Συνοπτικά, μια σημαντική απόκλιση στο αντικείμενο της έλξης.
Κατηγορίες Παραφιλίων :
- Επιδειξιμανία (exhibitionism): Η τάση του ατόμου να επιδεικνύει τα ερωτογενή όργανα του σε ανυποψίαστο κόσμο.
- Σεξουαλικός μαζοχισμός (Sexual masochism): Η τάση του ατόμου να επιθυμεί την ταπείνωση, τον ξυλοδαρμό ή άλλων “δεινών” , που επιφέρουν πόνο στον εαυτό του κατά την σεξουαλική πράξη.
- Σεξουαλικός σαδισμός (Sexual sadism): Το άτομο επιδιώκει και απολαμβάνει τον σωματικό, ή συναισθηματικό πόνο του προσώπου που συνευρίσκεται την προκειμένη στιγμή.
- Φετιχισμός (Fetishism): Το άτομο διεγείρεται σεξουαλικά με άψυχα αντικείμενα, ή με πολύ συγκεκριμένα μέρη του σώματος του συντρόφου.
- Ηδονοβλεψία (Voyeurism): Το άτομό διεγείρεται στην θέα ανυποψίαστου κόσμου. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η επίτευξη της ηδονής μέσω ενός άλλου ατόμου που δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του για να είναι γυμνό, να γδύνεται, ή να συμμετέχει γενικότερα σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα.
- Παρενδυσία (Transvestism): Το άτομό ντύνεται με ρούχα του αντίθετου φύλου για να νιώθει εντονότερη σεξουαλική διέγερση.
Μερικές μικρότερες κατηγορίες:
- Αποτεμνοφιλία ή αβασιοφιλία: Πρόσληψη σεξουαλικής ευχαρίστησης μέσω ατόμων με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες.
- Ζωοφιλία ή κτηνοβασία: Επιθυμία για συνεύρεση με ζώα.
- Νεκροφιλία: Πρόκληση διέγερσης στη σκέψη/φαντασίωση, τη θέα ή την άμεση σεξουαλική επαφή με νεκρούς.
- Παιδοφιλία: Διέγερση που προέρχεται από επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές τάσεις /φαντασιώσεις ,που αφορούν σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικους.

disorders.org
Τι προκαλεί τις Παραφιλίες;
Τα ακριβή αίτια δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής , ωστόσο μια από τις επικρατέστερες απόψεις υποστηρίζει την άμεση σχέση με εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Παρόλο που τα συμπτώματα αρχίζουν να παρουσιάζονται στην εφηβεία, δεν φαίνεται να προκαλείται σε αυτή την αναπτυξιακή περίοδο του ατόμου , εξαιρουμένων πολύ σπάνιων περιπτώσεων σοβαρού τραύματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκφράσεις ασυνήθιστων σεξουαλικών πράξεων (συνήθως που ελλοχεύον επιθετική τάση) και εκδηλώνονται ως ένα είδος εκδίκησης για ένα παιδικό τραύμα που έχουν βιώσει. Επιπρόσθετα , φαίνεται να σχετίζεται με γενετικό παράγοντα μειωμένης ικανότητας αναστολής , κάτι που είθισται να οδηγεί και στην κατάχρηση ουσιών, η οποία επιδεινώνει τις ενέργειες αυτές.

gstatic.com
Υπάρχει θεραπεία;
Η παραφιλία γενικά είναι μια χρόνια διαταραχή που αντιμετωπίζεται με μεθοδικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, ορισμένα άτομα ακολουθούν μια φαρμακευτική προσέγγιση που συντείνει στην μείωση της τεστοστερόνης με σκοπό την ελαχιστοποίηση των σεξουαλικών παρορμήσεων και την διευκόλυνση του αυτοέλεγχου. Όσον αφορά την ψυχαναλυτική προσέγγιση ,η οποία είναι υψίστης σημασίας , εστιάζει στην εξερεύνηση ζητημάτων που έχουν μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη της διαταραχής.Παράλληλα, το άτομο μαθαίνει τεχνικές για τη μείωση της ακατάλληλης σεξουαλικής διέγερσης και τον έλεγχο της ανεπιθύμητης σεξουαλικής συμπεριφοράς, καθώς στοχεύουν στην ενδυνάμωση κοινωνικά αποδεκτών ετεροφυλόφιλων ή ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Αξίζει να τονισθεί ότι το άτομο θα περιβάλλεται από πιθανούς «πειρασμούς» στην καθημερινότητα του και για αυτό οι θεραπείες ακολουθούν μακροχρόνια πορεία, εφόσον πρέπει να προληφθεί η υποτροπή.
Συμπερασματικά, σε περιπτώσεις τέτοιων διαταραχών είναι αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση ,εφόσον μπορεί να διατρέχεται κίνδυνος στο εύρη κοινό .Παρόλο, που απαιτείται γρήγορη περίθαλψη , οι πάσχοντες δυσκολεύονται να αναζητήσουν βοήθεια είτε γιατί ντρέπονται, είτε για τον λόγο πιθανής σύλληψης, αφού μερικές παραφιλίες είναι παράνομες.
Πηγές: mentalhelp.net, medicinenet.com, psychotherapy.net.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: genengnews.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment