Η Κωνσταντίνα προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #sciencebeez στην #sportybeez και να γράψει το θέμα «ΠΑΟΚ VS ΑΡΗΣ: Το καυτό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης!». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!
Disclaimer: έπεται ένα καθοοοοολου αντικειμενικό άρθρο. Αν είσαι φανατικός αριανός (ή μισείς θανάσιμα τον ΠΑΟΚ proceed at your own risk).
Μεγαλώνοντας στην Θεσσαλονίκη μαθαίνεις από πολύ νωρίς κάποιες βασικές αρχές της ζωής. Όλα τα τυριά είναι κασέρια, με το καλαμάκι πίνουμε μόνο καφέδες (αν είναι δυνατόν δηλαδή!), σαν την Χαλκιδική δεεεεν έχει και πως ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα του Βορρά.
Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που όχι απλά δεν συμφωνούν με αυτήν την άποψη, αλλά δηλώνουν κιόλας ότι η ιστορία του ποδοσφαίρου της πόλης ξεκινά και τελειώνει με τον Άρη. Θα μιλήσουμε λοιπόν για την καυτή αντιπαλότητα των 2 ομάδων που κάνει το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός να μοιάζει με χαλαρό οικογενειακό τραπέζι.

onsports.bbend.net
Το τοπικό αυτό ντέρμπι έχει μακρές ιστορικές ρίζες με τον Άρη να εκφράζει κατά κύριο λόγο την αστική τάξη της πόλης και τον ΠΑΟΚ το πιο καθημερινό και λαϊκό στοιχείο. Αυτό άλλωστε το καταλαβαίνει κανείς από το πώς είναι μοιρασμένοι οι φίλαθλοι ανά περιοχές.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα παρατηρούσε οι οπαδοί των δύο ομάδων είναι περίπου μοιρασμένοι. Πέραν αυτού, παραδοσιακές “αριανές” περιοχές θεωρούνται Φάληρο-Ιπποκράτειο, η Ανάληψη, το Ντεπώ και βέβαια η Χαριλάου όπου αποτελεί και έδρα τους. Μολονότι εδρεύει στην Τούμπα, οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του ο ΠΑΟΚ, είναι οι δυτικές συνοικίες (Σταυρούπολη, Νεάπολη, Κορδελιό, Αμπελόκηποι κλπ).

womenonly.gr
Η ημέρα του ντέρμπι αποτελεί μία ιεροτελεστία για τις 2 ομάδες. Καταλαβαίνεις την ατμόσφαιρα στην πόλη από νωρίς το απόγευμα. Κόσμος γεμίζει την Εγνατία κατευθυνόμενος προς το γήπεδο. Καφετέριες πλημμυρίζουν με κόσμο όλων των ηλικιών (προσωπικά αγαπημένα τα παιδάκια με φανέλες Βιερίνια) έτοιμο να coachάρει (τι κι αν δεν έχει ακουμπήσει μπάλα), να βρίσει και να πανηγυρίσει στο έπακρο κάθε φάση του αγώνα. Φυσικά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο τέλος θα ακουστούν εκφράσεις του τύπου «Ναι όμως όταν κλαίγατε έξω από την Τούμπα το 1900κάτι ήταν καλά;» ή «Αυτό είναι σωστό, πρωτάθλημα και κύπελλο στον Πύργο τον Λευκό». Και μιλώντας για πρωτάθλημα, δεν θα μπορούσα να κρύψω την χαρά μου που για 2 συνεχόμενες χρονιές (ναι και το 2018 doublούχοι είμασταν – σόρρυ ΑΕΚ) η κούπα ήρθε στην πόλη μου, με τους παίκτες να ξημερώνονται στο Μαρκίζ (γνωστό κλαμπ της πόλης) αγκαλιά με το τρόπαιο (#ημουνκιεγωεκει)

googleusercontent.com
Επειδή όμως τα λεγόμενά μου μπορεί να αμφισβητηθούν, ας βάλουμε στο ντέρμπι και λίγο τα στατιστικά μας. Στην ιστορία του νεότερου πρωταθλήματος Α εθνικής, οι συνολικές αναμετρήσεις ΠΑΟΚ-Άρη (και Άρη-ΠΑΟΚ) είναι 114. Οι νίκες του ΠΑΟΚ είναι 44 και οι νίκες του Άρη 30 (οι 40 ισοπαλίες δεν θα ήθελα να σχολιαστούν ευχαριστώ). Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η τελευταία μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ ήταν το 2012 με 4-1 στην Τούμπα ενώ του Άρη το 2000 στο Κλεάνθης Βικελίδης.
Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια (όσα έκανε κι ο Άρης να ανέβει κατηγορία) αλλά θα ολοκληρώσω λέγοντας πως η αγάπη των φιλάθλων για το ποδόσφαιρο και για αγώνες με ήθος και θέαμα, θα έπρεπε να είναι ο σκοπός και των 2 πλευρών.

betmasters.gr
Υ.Γ. Προφανώς η ιστορία του μπασκετικού Άρη, με τον τεράστιο Νίκο Γκάλη, αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του και καθένας που αγαπάει τον χώρο το σέβεται και το αναγνωρίζει.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: primaholidays.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment