Loading

Overthinking: Η υπερανάλυση των πάντων!

Η υπερανάλυση των πάντων. Με πιο απλά λόγια: σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις. Δεν ακούγεται και τόσο κακό έτσι; Είναι καλό να σκεφτόμαστε, η υπερανάλυση όμως μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Θέλω να πω, υπερ + αναλύω, τα πάντα ΟΛΑ. Την κάθε λεπτομέρεια, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον. Καλό να σκέφτεσαι το μέλλον δε αλλά τρομακτικό να το σκέφτεσαι λεπτομερώς. Καλές οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις του παρελθόντος, αλλά δύσκολα θα επιστρέψεις εάν κολλήσεις. Όπως και αυτό γίνεται με την υπερανάλυση. Γιατί αυτό, γιατί εκείνο. Μήπως σε μπέρδεψα εξηγώντας σου τι συμβαίνει με τους υπερ – αναλυτές; Μήπως κάνω λάθη; Μήπως έπρεπε να κάνω αυτό; Μήπως έπρεπε να κάνω εκείνο; Εντάξει ελπίζω να κατάλαβες περί τίνος πρόκειται μέσα στο μυαλό ενος overthinker!

Σκέψεις, παντού σκέψεις. Ένα γεμάτο μυαλό από αχρείαστες πληροφορίες, που όχι μόνο είναι αχρείαστες, προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Για πάμε να δούμε τα βασικότερα…

Αποφάσεις

Αφού γίνεται υπερανάλυση στα πάντα, οι overthinkers θεωρούν δύσκολο να πάρουν μια απόφαση που κανονικά οι άλλοι θα έπαιρναν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σπαταλάνε τον χρόνο τους στην υπερανάλυση με αποτέλεσμα να γίνεται πνευματική παράλυση και να μην μπορούν να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

 Άγχος & Στρες

Οι άνθρωποι με overthinking, υπεραναλύουν τόσο πολύ το μέλλον, τι θα τους συμβεί, πώς θα αντιδράσουν, τι θα πουν, τι θα κάνουν κτλ με αποτέλεσμα οι καταστάσεις και τα γεγονότα που πλάθουν οι ίδιοι στο νου τους να τους προκαλούν άγχος και στρές. Δεν φτάνει μόνο αυτό, έχουν και την ιδιότητα να κτίζουν το χειρότερο σενάριο. Οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται. Επίσης σε ότι έχει να κάνει με το παρελθόν, συνήθως υπεραναλύουν το τι έγινε. Τα πάντα παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, θυμούνται χρόνο, ώρα, πρόσωπα. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι τις περισσότερες φορές μετανιώνουν για πράγματα που έκαναν και πράγματα που δεν έκαναν. Να μην αναφέρω και τα γκρίζα σύννεφα κατάθλιψης που έρχονται όταν υπεραναλύουν μια λυπητερή γι’αυτούς κατάσταση. Όλο αυτό με το παρελθόν, προκαλεί κόλλημα σε ένα χρόνο και μια κατάσταση στα οποία δεν βρίσκεσαι πια, παρά μόνο νοητά και σκέψεις για πράξεις και λόγια που δεν μπορείς πια να αλλάξεις, γι’ αυτό και όλο το άγχος και το στρες σε πλακώνουν με την μία.

Υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα που προκαλεί το overthinking. Επειδή όμως δεν μου αρέσει να επικεντρώνομαι στα προβλήματα αλλά στις λύσεις, θα ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΣΩ τι μπορούν να κάνουν οι φίλοι μου γι’αυτό.

Η συνειδητοποίηση, είναι η αρχή της αλλαγής.

Προτού αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα, πρέπει να μάθετε να το γνωρίζετε όταν συμβαίνει. Κάθε φορά που βρίσκεστε να αμφιβάλλετε ή να αισθάνεστε άγχος ή ανήσυχος, γυρίστε πίσω και κοιτάξτε την κατάσταση και πώς αντιδράτε. Σε εκείνη την στιγμή της συνειδητοποίησης είναι ο σπόρος της αλλαγής που θέλετε να δείτε.

Μην σκεφτείτε τι μπορεί να πάει στραβά, αλλά τι μπορεί να γίνει σωστά.

Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερβολική σκέψη προκαλείται από ένα μόνο συναίσθημα: φόβο. Όταν εστιάζετε σε όλα τα αρνητικά πράγματα που μπορεί να συμβούν, είναι εύκολο να παραλύσετε. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι αρχίζετε να παίρνετε αυτή την κατεύθυνση, σταματήστε. Οπτικοποιήστε όλα τα πράγματα που μπορούν να πάνε σωστά και κρατήστε αυτές τις σκέψεις παρούσες.

Αποσπάστε τον εαυτό σας στην ευτυχία.

Μερικές φορές είναι χρήσιμο να έχετε έναν τρόπο να αποσπάτε τον εαυτό σας με ευχάριστες, θετικές και υγιείς εναλλακτικές λύσεις. Πράγματα όπως ο χορός, η άσκηση, η εκμάθηση ενός οργάνου, το πλέξιμο, το σχέδιο και η ζωγραφική μπορεί να σας απομακρύνουν από τα ζητήματα που είναι αρκετά για να τερματίσετε την υπερβολική ανάλυση.

Αλλάξτε το χρονικό πλαίσιο.

Είναι πάντα εύκολο να κάνετε τα πράγματα μεγαλύτερα και πιο αρνητικά από ό, τι πραγματικά είναι. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει ένα βουνό από αρνητικές σκέψεις και προβλήματα, ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο θα έχει σημασία σε πέντε χρόνια. Ή, για το θέμα αυτό, τον επόμενο μήνα. Ακριβώς αυτή η απλή ερώτηση, αλλάζοντας το χρονικό πλαίσιο, μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η σκέψη.

Σταματήστε να περιμένετε την τελειότητα.

Για όλους εμάς που περιμένουμε την τελειότητα, μπορούμε να σταματήσουμε να περιμένουμε τώρα. Όντως, το να είσαι φιλόδοξος είναι ωραίο, αλλά ο στόχος για την τελειότητα είναι μη ρεαλιστικός, μη πρακτικός και εξουθενωτικός. Τη στιγμή που θα αρχίσετε να σκέφτεστε “Αυτό πρέπει να είναι τέλειο” είναι η στιγμή που πρέπει να θυμηθείτε, “Η αναμονή για τέλειο δεν είναι ποτέ τόσο έξυπνη όσο η πρόοδος”.

Όντως φίλοι μου, το overthinking είναι για εμένα μια πηγή προβλημάτων, σωματικών και ψυχικών. Ναι το overthinking έχει αντίκτυπο στη ψυχή και το σώμα μας.

 Για όλους εσάς λοιπόν φίλοι μου που περνάτε δύσκολα μέσα σας, που δίνετε μια τεράστια μάχη κάθε μέρα, κάντε υπομονή και πεισμώστε. Απαιτείται θέληση και αγώνας για να νικήσετε τον εαυτό σας.

’’Η πιο μεγάλη επανάσταση, είναι αυτή που θα κηρύξουμε μέσα μας για να σωθούμε.’’

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Overthinking: Η υπερανάλυση των πάντων!